Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Πρώτη απόφαση κατά της μείωσης μισθών στο δημόσιο τομέα.

        Το «πάγωμα» των μειώσεων των αποδοχών των εργαζομένων στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία προβλέπει απόφαση του Πρωτοδικείου Θήβας.
      Η απόφαση κρίνει αντισυνταγματική όχι μόνο τη νομοθετική κατάργηση των επιχειρησιακών τους συλλογικών συμβάσεων, αλλά και «την ισοπεδωτική εξομοίωση» των εργασιακών τους όρων με εκείνους που ισχύουν σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία. 
         Πρόκειται για «απάντηση» στο νόμο 4093/12 που ενέταξε τους εργαζομένους της ΕΑΒ στο ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κρίνοντας ότι έτσι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και αναλογικότητας. 
       Μάλιστα με την απόφαση επανέρχονται οι αποδοχές των εργαζομένων στο επίπεδο της 31ης/12/12 (προσθέτοντας δηλαδή στον καθένα ποσά από 238 έως 742 ευρώ που ισοδυναμούν με τις τελευταίες περικοπές). 
        Επισημαίνεται πως το δικαστήριο αξιολογεί και το γεγονός ότι επρόκειτο για την 5η κατά σειρά δραστικότατη μείωση των αποδοχών την τελευταία διετία. 
        Το δικαστήριο έκανε δεκτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλαν το σωματείο και εργαζόμενοι της ΕΑΒ διαμαρτυρόμενοι για την εξομοίωση με το Δημόσιο, την παράκαμψη των επιχειρησιακών συμβάσεων και τη δραστική μείωση των αποδοχών, ώστε να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: