Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Δίκη-πιλότος για τις περικοπές στα εφάπαξ λόγω PSI.

        Στο «μικροσκόπιο» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκονται οι μεγάλες περικοπές των εφάπαξ, καθώς και η κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς των ασφαλιστικών εταιρειών προς το Ταμείο επικουρικής ασφάλισης των ασφαλιστών και του προσωπικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων (ΤΕΑ - ΕΑΠΑΕ).  «Μπαράζ» αγωγών βρίσκεται σε εξέλιξη με «φόντο» τις τεράστιες ζημιές που έφερε σε ασφαλιστικά ταμεία το «κούρεμα» (PSI) αλλά και τις εσωτερικές αντιδικίες μεταξύ ασφαλισμένων που σπεύδουν να ικανοποιήσουν αξιώσεις τους όσο υπάρχουν αποθεματικά.  Συνταξιούχοι αλλά και σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων στον τομέα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων κ.λπ. επιδιώκουν με προσφυγές να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικά διάφορα δυσμενή σε βάρος τους μέτρα, προβάλλοντας τον άμεσο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των Ταμείων τους και συνακόλουθα των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ.

«Μάχη» δόθηκε στην Ολομέλεια ΣτΕ (όπου παραπέμφθηκε η υπόθεση λόγω μείζονος σπουδαιότητας) γύρω από τη συνταγματικότητα υπουργικής απόφασης που πριν από ένα έτος μείωσε θεαματικά το εφάπαξ στο Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Προσωπικού ΑΕΕΓΑ «Η Εθνική» (ΑΤΑΠΕ), και μάλιστα αναδρομικά, με συνέπεια μία συνταξιούχος να δει την παροχή που δικαιούτο να μειώνεται από 242.127 σε 25.128 ευρώ!
        Σε πρώτο βαθμό η συνταξιούχος δικαιώθηκε, καθώς το Πρωτοδικείο Αθήνας υποχρέωσε το ΑΤΑΠΕ να της καταβάλει πλήρες το εφάπαξ, ενώ η υπόθεση εκκρεμεί αυτή τη στιγμή στο Εφετείο (μετά από έφεση του ΑΤΑΠΕ) αλλά και στην Ολομέλεια ΣτΕ.
         Η συνταξιούχος υπέβαλε αγωγή αφού αποχώρησε τον Νοέμβριο 2012 και το ΑΤΑΠΕ αρνήθηκε να της χορηγήσει το υψηλό εφάπαξ, καθώς ύστερα από αναλογιστική μελέτη τον Νοέμβριο 2013 διαπιστώθηκε η ανάγκη αναπροσαρμογής των εφάπαξ του Ταμείου με πολύ μεγάλες μειώσεις (κατά 55% για παροχές έως 20.000 ευρώ, κατά 78% για παροχές 20.000 - 30.000 ευρώ, κατά 88% για παροχές 30.000 - 50.000 ευρώ και κατά 94% για παροχές άνω των 50.000 ευρώ)!
       Ο νομικός εκπρόσωπος της ασφαλισμένης υποστήριξε ότι οι τεράστιες αυτές μειώσεις, και μάλιστα αναδρομικά, ύστερα από 30 χρόνια εργασίας, παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της προστασίας της περιουσίας και του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ είναι δυσανάλογες και δεν δικαιολογούνται από λόγους δημοσίου συμφέροντος λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα του Ταμείου.
      Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε ότι ο νομοθέτης, όπως και το κράτος, ενδιαφέρεται για τη βιωσιμότητα του Ταμείου, που επλήγη με τη συμμετοχή στο PSI (μειώθηκε αιφνιδίως η ονομαστική αξία από 15 σε 5 εκατ. ευρώ), ενώ ανατράπηκε και η δημογραφική του ισορροπία, λόγω αποχώρησης 401 μελών. Προειδοποίησε ότι αν καταβληθεί πλήρες εφάπαξ στις παλαιότερες εκκρεμείς υποθέσεις (όπως έκρινε το Πρωτοδικείο), τότε οι υπόλοιποι δεν θα πάρουν ούτε 10.000 ευρώ εφάπαξ. Γνωστοποίησε δε ότι ύστερα από αίτηση 50 ασφαλισμένων «πάγωσαν» με δικαστική απόφαση οι παροχές προς άλλους 20 συνταξιούχους, καθώς δεν θα μείνει τίποτα για τους υπόλοιπους.
        Το φθινόπωρο αναμένεται να αποφασίσει η Ολομέλεια ΣτΕ για τις προσφυγές της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας, της Ενωσης Συνταξιούχων Ασφαλιστών, του ΤΕΑ - ΕΑΠΑΕ κ.λπ. που αντιδικούν με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και 14 ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επειδή με τον πρόσφατο ν. 4254/14 καταργήθηκε η εργοδοτική εισφορά των ασφαλιστικών εταιρειών προς το Ταμείο από 1-1-15, με συνέπεια να απειλείται οικονομικά.
       Η Ολομέλεια καλείται να κρίνει παράλληλα εάν το κράτος υποχρεώνεται από το Σύνταγμα να στηρίξει την επικουρική ασφάλιση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ-EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: