Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Το Σωματείο μας για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ.

        H 12η Μαΐου, πού με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής έχει καθιερωθεί ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ, είναι μέρα γιορτής, μέρα επετείου, μέρα ελάχιστης ηθικής αμοιβής των Νοσηλευτών σ’  όλο τον κόσμο, για το δύσκολο και σημαντικό έργο που επιτελούν, είναι μέρα ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ και ΑΓΩΝΑ για την πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτός ο ευαίσθητος κλάδος.          
     Η φετινός εορτασμός που έχει ως τίτλο: «Νοσηλευτές: Μια Δύναμη Αλλαγής: Φροντίδα, αποτελεσματικότητα, κόστος αποτελεσματικότητας» αντικατοπτρίζει την δυνατότητα που έχουν οι Νοσηλευτές για την ανάληψη δράσης, με στόχο την ενίσχυση και βελτίωση των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο.
     Το Δ.Σ του Σωματείου μας με αφορμή αυτήν την ημέρα, την 12η του  Μάη, την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, την ημέρα της ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑΣ - του ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ και όλου του Νοσηλευτικού Κλάδου, απευθύνει ΘΕΡΜΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ  σ΄ όλο το Νοσηλευτικό Προσωπικό του Νοσοκομείου μας, Νοσηλεύτριες-Νοσηλευτές-Μαίες κλπ.
        Η Φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού, βρίσκει όλους τους Νοσηλευτές της χώρας μας, όπως και όλους τους Εργαζόμενους, αντιμέτωπους με μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, με πολιτικές όπου η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ του ΕΣΥ – ΕΟΠΥΥ, έχουν δραματικές  επιπτώσεις στην υγεία – πρόνοια και δυστυχώς σε περιόδους οικονομικής κρίσης στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες. Μέσα λοιπόν σε αυτό το τοπίο οι Νοσηλευτές καλούνται να προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό, εφαρμόζοντας αναπτυξιακούς στόχους, την στιγμή πού όλες οι Δημόσιες υπηρεσίες Υγείας στενάζουν από τις μεγάλες ελλείψεις σε Προσωπικό.
       Η 12η Μάη του 2015, βρίσκει όλους τους Νοσηλευτές της πατρίδας μας, συνεπώς και τον Νοσηλευτικό Κλάδο του Νοσοκομείου μας, σε ακόμη πιο δυσμενή θέση, να εργάζονται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες:
Ø Με μεγάλες ελλείψεις Προσωπικού, ελλείψεις πού έχουν άμεσες επιπτώσεις στην λειτουργία τους. Ελλείψεις που υπερεντατικοποιούν την εργασία τους, που την  καθιστούν δύσκολη ίσως και επικίνδυνη. Ελλείψεις που πέρα από τις  άμεσες επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, έχουν επιπτώσεις και στην Υγεία των ίδιων των Νοσηλευτών, πού αναγκάζονται να εργάζονται κάτω από πίεση, με άγχος  και όχι μόνο.
Ø Με αμοιβές περικομμένες και καθηλωμένες σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, αμοιβές που δεν ανταποκρίνονται στο έργο πού επιτελούν και προσφέρουν.
Ø Με αρκετά περικομμένη την πληρωμή των Αργιών και Νυκτερινών, που καθιστούν εξευτελιστική την υποχρεωτική γι΄ αυτούς Νυκτερινή εργασία και την εργασία των Αργιών και το χειρότερο απλήρωτους για όλο το 2015.
Ø Χωρίς καμία ιδιαιτερότητα έναντι των υπολοίπων Δημοσίων Υπαλλήλων, στα Συνταξιοδοτικά, στις ώρες εργασίας κλπ, παρά τις συνθήκες εργασίες τους και την ιδιαιτερότητα της δουλειάς τους.
Ø Με εξαντλητικά, κυκλικά και Ανθυγιεινά ωράρια και με τις Εργασιακές τους σχέσεις δυστυχώς να  καταπατούνται.
    Συνεπώς είναι αναγκαίο και απαραίτητο το Υπουργείο Υγείας να επικεντρωθεί στο στρατηγικό ρόλο που μπορεί να έχουν οι Νοσηλευτές παρέχοντας καθολική κάλυψη των υπηρεσιών στο Σύστημα Υγείας και βελτιώνοντας παράλληλα τα αποτελέσματα της υγείας.
       Η Νοσηλευτική ως επιστήμη και τέχνη διεκδικεί την αναγνώριση της προσφοράς της μέσω:
ü Της μιας και ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με παράλληλη αναγνώριση της ενιαίας προσφοράς του κλάδου, με πρόσβαση στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση αλλά και διέξοδο στην ανέλιξη μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος
ü Του σαφούς καθηκοντολογίου με τον απαιτούμενο σεβασμό στο γνωστικό αντικείμενο.
ü Της αναγνώρισης της ιδιότυπης εργασιακής κατάστασης μισθολογικά, στο βασικό μισθό αλλά και στις νύχτες, αργίες, υπερωριακή απασχόληση, ακόμη δε και στο βαρύνοντα για τη νοσοκομειακή λειτουργία  θεσμό του εφημερεύοντος Νοσηλευτή.
ü Της επαρκούς στελέχωσης με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό με ασφαλείς αναλογίες και ποιοτικές συνθήκες εργασίας αλλά και αμεσότερα με την ανάσχεση της αποψίλωσης των νοσηλευτικών υπηρεσιών διά της απασχόλησης σε αλλότρια καθήκοντα ή της απόσπασης στα βουλευτικά γραφεία.
ü Της πλήρους ένταξης και θεσμικά στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
         Όλα αυτά τα ζητήματα, που δεν είναι και τα μόνα, δυστυχώς δεν μας επιτρέπουν να τιμάμε την Παγκόσμια αυτή ημέρα, επετειακά, με γιορτές και  με λουλούδια. Απεναντίας επιβάλλουν, όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την βελτίωση των εργασιακών μας συνθηκών, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς αμοιβής και την ανατροπή όλων των μνημονιακών πολιτικών που υπονομεύουν τη ζωή μας.                  
                  ΑΠΑΙTΩNTAΣ παράλληλα    
 ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  των  ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ – ΜΑΙΩΝ στις  ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ  Τους  Και  στην  Καθημερινή  τους  Εργασία.          
    Έτσι λοιπόν και ο φετινός  εορτασμός της ημέρας του Νοσηλευτή, πρέπει να είναι έντονα  αγωνιστικός και διεκδικητικός.
        Γι΄ αυτό λοιπόν την 12  ΜΑΗ  2015 την  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ  ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
ΤΙΜΑΜΕ τους ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ k΄ τις ΜΑΙΕΣ  και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ για τον Κλάδο τους.
                      ΚΑΛΟΥΝΤΑΣ   ΟΛΟΥΣ να ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ
Τόσο στην 3ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10:00-13:00, όσο  και στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10:30 στην ΠΥΛΗ,  ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ:
·     ΣΕΒΑΣΜΟ στα  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και τις  ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ του Νοσηλευτικού Κλάδου και ιδιαιτέρως στην Καθημερινή τους Εργασία. Επαρκή ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ των Νοσηλευτικών ΜΟΝΑΔΩΝ-ΤΜΗΜΑΤΩΝ και ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.                    
·     Εξόφληση Δεδουλευμένων Νυχτερινών – Αργιών - Αύξηση της Αμοιβής τους. Ανάκτηση ΑΠΩΛΕΙΩΝ.
·  Καλύτερες και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, καλύτερους   μισθούς, Ανθυγιεινό, Προσλήψεις κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: