Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Σχετικά με την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ των Υπαλλήλων και την ΑΠΟΧΗ μας απ΄ αυτήν.

                                        ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ –  ΑΠΕΧΟΥΜΕ  από την 
  ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ¨ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ¨               Συλλογικά και Μαζικά αντιστεκόμαστε στη διάλυση του Δημοσίου
       Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου, ψηφίζει και υλοποιεί το «πακέτο» που αφορά στην οργάνωση και στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, προχωρά τη διαδικασία της ¨αξιολόγησης¨, χωρίς καν να έχουν υλοποιήσει το τμήμα του Ν.4369/2016 – νόμου που η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε – ως προς την επιλογή και τοποθέτηση των Προϊσταμένων, των Διευθυντών και των Γενικών Διευθυντών στη Δημόσια Διοίκηση, με  άμεσους αξιολογητές τους  ¨αρεστούς¨ προϊστάμενους που έχουν τοποθετηθεί με ανάθεση  και χωρίς κριτήρια.
       Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα πλαίσια της μνημονιακής πειθαρχίας της, με άλλοθι την κρίση, επιταχύνει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες ¨μεταρρυθμίσεις¨, προκειμένου  να ολοκληρώσει το σχέδιο τους που προβλέπει εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, δουλειά χωρίς δικαιώματα και κράτος χωρίς κοινωνικές παροχές προς τους πολίτες, παρά μόνο προνοιακές για επιβίωση.
         Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κόντρα σε όσα έλεγε και ως κυβέρνηση αλλά και ως αντιπολίτευση,  προωθεί ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:
ü Που συνδέεται με το μισθολόγιο και δημιουργεί διαφορετικών κατηγοριών αμειβόμενους υπαλλήλους στον ίδιο κλάδο, αφού προβλέπεται ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη για τους «άριστους» και αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης για όλους όσοι αξιολογηθούν ως «ανεπαρκείς» ή «ακατάλληλοι» (άρθρο 12 Ν. 4354/2015).
ü Που οι προαγωγές των Εργαζομένων και η εξέλιξή τους θα εξαρτώνται άμεσα απ΄ αυτήν. Oι χαρακτηρισμοί των βαθμολογημένων υπαλλήλων σε «επαρκείς», «μέτριους», «ανεπαρκείς» και «ακατάλληλους», θα συνοδεύουν το φάκελο κάθε εργαζόμενου. Επιπροσθέτως, όπως περιγράφεται ρητά σε άλλους πρόσφατους νόμους, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή στον εργασιακό βίο του υπάλληλου κι από οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία. Επίσης όπως αναφέρεται όσοι χαρακτηριστούν δύο συνεχόμενες φορές «ανεπαρκείς» και «ακατάλληλοι», θα δημιουργήσουν μια «δεξαμενή προβληματικών» και δυνητικά «διαθέσιμων» υπαλλήλων, βλέποντας κοντά τους την πόρτα της εξόδου.
ü Όπου Οι στόχοι, για τους οποίους θα βαθμολογηθεί ο υπάλληλος, είναι καθορισμένοι, υποχρεωτικοί και άρρηκτα Τα κριτήρια της αξιολόγησης των Εργαζομένων είναι σκόπιμα αόριστα και υποκειμενικά όπως «η αφοσίωση», η «επίδειξη ενδιαφέροντος», η «πρωτοβουλία», οι «καινοτομίες» κ.ά. Αλήθεια, πόσο «καινοτόμος» μπορεί να είναι ή πόσο μπορεί να «αναπτύξει τις δεξιότητες» του ο Εργαζόμενος, όταν π.χ. ο μισός εξοπλισμός του εργαστηρίου του είναι χαλασμένος κι ο άλλος μισός υπολειτουργεί ή όταν δεν έχει τα απαραίτητα υλικά, ή όταν μία Νοσηλεύτρια έχει στην ευθύνη της 40-50 ασθενείς; Παράλληλα οι Εργαζόμενοι καλούνται να αξιολογηθούν για την «ικανότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων». Με την εισαγωγή αυτού του κριτηρίου, νόμιμα πλέον υποχρεώνονται να εκτελούν καθήκοντα που δεν περιλαμβάνονται στο εργασιακό τους αντικείμενο και μάλιστα βαθμολογούνται γι’ αυτά. Ταυτόχρονα, σε ένα ρημαγμένο δημόσιο αξιολογούνται για την «αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος»!
    Το Δ.Σ του Σωματείου μας, στη συνεδρίασή του την 24/4/17, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν του, όλα τα προαναφερόμενα, που δεν είναι και τα μόνα αρνητικά αυτής της προωθούμενης αξιολόγησης και ιδιαιτέρως ότι:
 ü  Η λεγόμενη «αξιολόγηση» δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε οι ίδιοι και οι κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα. Δεν έχει ως σκοπό την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ή την εξάλειψη των αιτιών που οδηγούν στην υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών». 
ü    Οι διαδικασίες της αξιολόγησης στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα υπουργεία γενικότερα επιδιώκουν να συρρικνωθούν οι υπάρχουσες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες. Η λεγόμενη «αξιολόγηση» εγγράφεται στο συνολικό πλαίσιο ρυθμίσεων που στοχεύουν στην προώθηση σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, στην παράδοση ολόκληρων τομέων και υπηρεσιών σε ιδιώτες, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.
ü   Όλη αυτή η νομοθεσία, με την ισχύ και της προηγούμενης μνημονιακής που δεν καταργήθηκε ποτέ, απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο, πλήττει τους μισθούς και τα δικαιώματα, υποβαθμίζοντας και ακριβαίνοντας συγχρόνως τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα φτωχομεσαία κοινωνικά στρώματα.
                               Αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία – αποχή
από κάθε διαδικασία ¨αξιολόγησης¨ σε όλα τα επίπεδα, στα πλαίσια των νόμιμων και απόλυτα τεκμηριωμένων αποφάσεων της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, Καλώντας όλους τους Συναδέλφους, όπως και με την προηγούμενη συγκυβέρνηση, έτσι και τώρα:  
   - Να ΑΠΕΧΟΥΝ απ΄ αυτήν την ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ,  παραδίδοντας τα έντυπα αξιολόγησης, όταν αυτά διανεμηθούν,  στο Σωματείο και την Ομοσπονδία μας.
   - Να  μην υπογράψουν τα έντυπα μετά τη συμβουλευτική συνέντευξη με τον προϊστάμενο, ούτε μετά την ολομέλεια τμήματος/διεύθυνσης, όπου παρεμβαίνουμε για να εξηγήσουμε τι κρύβουν οι νόμοι «αξιολόγησης», κινητικότητας, τα οργανογράμματα κλπ.
      - Κανένας Εργαζόμενος δεν αξιολογεί ούτε τον προϊστάμενό του, ούτε τον υφιστάμενό του.
     Στα πλαίσια αυτών των αποφάσεων, για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση όλων των Συναδέλφων, για όλα  αυτά τα σχέδια που πρέπει και μπορούμε να τα ακυρώσουμε, για να διασώσουμε ότι δημόσιο απέμεινε, για να περισωθούν τα εργασιακά μας δικαιώματα και οι κατακτήσεις μας, προσδιορίσαμε σχετική Γενική Συνέλευση και ενημερωτικές περιοδείες στους χώρους  δουλειάς.
                                            Δ.Σ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ  ¨ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ¨

Δεν υπάρχουν σχόλια: