Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Πάει για… ευθανασία η Μονάδα Υγείας Ζαρουχλεΐκων της Πάτρας; «Το αντίθετο ακριβώς», απαντά η 6η ΥΠΕ

       Αναστάτωση για το μέλλον της λειτουργίας της Μονάδας Υγείας Ζαρουχλεΐκων στις νότιες συνοικίες της Πάτρας προκάλεσε χθεσινό (31-7) δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών το οποίο είχε ως τίτλο «πρωτοφανής… ευθανασία». Στο κείμενο της εφημερίδα γινόταν λόγο στην ανάκληση του διορισμού του υπευθύνου της Μονάδας Θεόδωρου Σολωμού γεγονός που διερμηνευόταν ως παύση ύπαρξης της Μονάδας με τη μορφή που είχε το τελευταίο διάστημα.
     Επίσης γινόταν εκτενής αναφορά στα τυπικά ζητήματα που απομένουν για την ένταξη της Μονάδας στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τέλος στο δημοσίευμα παρουσιάστηκε επιστολής που υπογράφει η  συντονίστρια διευθύντρια του κυτταρολογικού εργαστηρίου του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», δύο διευθύντριες του κυτταρολογικού εργαστηρίου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου, μια επιμελήτρια Α του κυτταρολογικού εργαστηρίου του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» κι ένας ιδιώτης κυτταρολόγος.
      Σε αυτή την επιστολή γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για «αθέμιτο ανταγωνισμό» της Μονάδας Υγείας προς τα δημόσια νοσοκομεία και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς τα δείγματα των τεστ Παπανικολάου που λαμβάνονταν από τα Ζαρουχλέικα στέλνονται για εξέταση στο Αττικό Νοσοκομείο. Απάντηση στα παραπάνω έδωσε, απευθείας προς την Εφημερίδα των Συντακτών, το υπουργείο Υγείας.
       Από την πλευρά του ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Νικολόπουλος, επισημαίνει ότι κανένας φόβος δεν υπάρχει για τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας.
       «Αυτό που επιδιώκουμε είναι οι δημόσιες δομές να αναπτύσσονται και να προσφέρουν ολοκληρωμένες ποιοτικές υπηρεσίες στον κόσμο. Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εκεί λύνονται πολλά θέματα μεταξύ των οποίων και της οργανικής ένταξης της Μονάδας των Ζαρουχλεΐκων στο Σύστημα και τυπικά, με την κατάρτιση των Οργανισμών κ.α.. Προχωρά και η δημιουργία των υπόλοιπων Τοπικών Μονάδων Υγείας στην Πάτρα όπως έχουμε προγραμματίσει βλέποντας την προσφορά που θα έχουμε σε ιατρικό προσωπικό για να τις στελεχώσουμε. Ίσως υπήρχε μια παρεξήγηση, ήταν και είναι ένα χαϊδεμένο παιδί η Μονάδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», δηλώνει χαρακτηριστικά.
       Αναφορικά με τον θέμα της ανάκλησης της τοποθέτησης του υπευθύνου της Μονάδας, Θόδωρου Σολωμού, την απέδωσε σε καθαρά τυπικό ζήτημα κι υποστηρίζει:
        «Είμαστε σε διαδικασία εκλογή του επιστημονικού συμβουλίου πρωτοβάθμιας υγείας της Περιφέρειας όπου συμμετέχουν οι υπεύθυνοι των μονάδων. Επειδή δεν έχει πάρει ΦΕΚ επίσημα και τυπικά η συγκρότηση της Μονάδας των Ζαρουχλεΐκων παρόλο που λειτουργεί κανονικά και πετυχημένα, για να μην αποκλειστεί ο υπεύθυνος από τη διαδικασία αυτή, τοποθετήθηκε στην επίσημη Μονάδα της Πάτρας του Βορείου Τομέα. Δεν είχε καμία σχέση με κατάργηση ή υποβάθμιση, ούτε με σκέψη αλλαγής του ρόλου που παίζει η μονάδα υγείας των Ζαρουχλεΐκων.
Ήταν μια τυπική διαδικασία για να μπορέσει να συγκροτηθεί το Δ.Σ., άλλωστε και ο κόσμος που επισκέπτεται τη Μονάδα βλέπει καθημερινά τη δουλειά που γίνεται και την εξυπηρέτηση που έχει».
Σχετικά με την αποστολή των δειγμάτων από τα τεστ ΠΑΠ στην Αθήνα και στο Αττικό Νοσοκομείο ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ απάντησε:
        «Είχε γίνει και παλιότερα μια συμφωνία για τις λήψεις που πραγματοποιούνται και στις εξορμήσει στα χωριά να στέλνονται στο Αττικό Νοσοκομείο που γίνονται με τις καινούργιες  μεθόδους ο έλεγχος των δειγμάτων ΠΑΠ τεστ. Κάναμε μια προσπάθεια, την οποία δεν είναι ακόμα έτοιμα τα νοσοκομεία να την υποστηρίξουν πλήρως, αντί να πηγαίνουν στο Αττικό να εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία της Αχαΐας.
       Προσπαθούμε οι υπηρεσίες να γίνουν ολοκληρωμένες σε επίπεδο Νομού, όχι όμως ότι έχει κάποιο κόστος. Υπήρχε όντως ένα έγγραφο ορισμένων κυτταρολόγων και του ΕΣΥ και ιδιώτη που απευθυνόταν στον Ιατρικό Σύλλογο κι έβαζε αυτή την πτυχή ότι μειώνεται (ο προληπτικός έλεγχος) στα ιδιωτικά ιατρεία.
        Εμείς έχουμε διευκρινίσει σε συνάντηση που είχαμε και με τους διευθυντές των κυτταρολογικών τμημάτων των νοσοκομείων και με γιατρούς, ότι η πολιτική του υπουργείου είναι να ενισχύσουμε τον δημόσιο τομέα. Για εμάς δεν ισχύει κανένα επιχείρημα, επειδή μειώνεται η κίνηση στα ιδιωτικά ιατρεία, να πρέπει να τα ενισχύσουμε άμεσα ή έμμεσα», σχολίασε ο κ. Νικολόπουλος μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».

Δεν υπάρχουν σχόλια: