Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Ασφαλιστικό: Αυτές είναι οι πέντε ανατροπές μέσα στο 2021

     Φέτος να είναι η τελευταία χρονιά κατοχύρωσης ευνοϊκών ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση (πριν τα 62 με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης), ακόμη και με την αναγνώριση των πλασματικών ετών. Ωστόσο από το 2022 όλα ανατρέπονται καθώς μέσα στη χρονιά ετοιμάζονται 5 νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.
       Αρχικά θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, μετά σχεδιάζεται η έμμεση αύξηση των ορίων με τον περιορισμό στα πλασματικά έτη που μπορεί να αναγνωρίσει ο κάθε ασφαλισμένος, καθώς αυξάνει το προσδόκιμο ζωής θα συμπαρασύρει και τα ηλικιακά όρια από το 2023, η επικουρική σύνταξη δεν θα είναι διασφαλισμένη (προσδιορισμένου ύψους), ενώ δεν προβλέποντας (ουσιαστικές) αυξήσεις στις συντάξεις μελλοντικά…
Αναλυτικά:
1. Τα ηλικιακά όρια αυξάνονται στα 62 με 40 έτη ασφάλισης και στα 67 με λιγότερα από 40 χρόνια στο ταμείο από 1/1/2022. Βεβαίως υπάρχει και η ευχέρεια εξόδου στο 62ο με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης αλλά η σύνταξη θα είναι μικρότερη, ενώ επιβάλλεται και πέναλτι 6% επί της εθνικής σύνταξης (μείον 23 ευρώ) για κάθε χρόνο πριν την συμπλήρωση του συμβατικού ορίου.
2. Από 1/1/2022 οι εργαζόμενοι (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) που θα είναι κάτω των 35 ετών θα ασφαλίζονται για επικουρική σύνταξη με βάσει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Δηλαδή, ναι μεν θα είναι δεδομένο το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών (6% επί των μεικτών αποδοχών για τους μισθωτούς και με βάσει τις ασφαλιστικές κλάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες), αλλά δεν θα είναι προσδιορισμένο το ύψος της σύνταξης...
     Η οποία θα κυμαίνεται (εξαρτάται) με βάσει τις αποδόσεις (ομόλογα ή μετοχές), την διαχείριση και το πόσο συντηρητικό ή «επιθετικό» θα είναι το fund. Επίσης το σημερινό επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ), το οποίο θα συνεχίσει να πληρώνει τις τρέχουσες (παλαιές) συντάξεις και να υπόσχεται επικουρικές συντάξεις στους σημερινούς εργαζομένους άνω των 35 ετών (θεμελιωμένα δικαιώματα), θα στερηθεί έσοδα (από εισφορές) άνω των 55 δις (κυβερνητική μελέτη). Με άγνωστο τρόπο κάλυψης του κολοσσιαίου αυτού ποσού…. Κάτι που θα προκαλέσει πιέσεις στο επίπεδο των απολαβών…
3. Μέσα στο 2021, πιθανότατα μετά από εκλογές, αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος αναγνώρισης των πλασματικών ετών. Η έκθεση Πισσαρίδη, που αποτελεί το «ευαγγέλιο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην τελική της μορφή προβλέπει αλλαγές και επανεξέταση του καθεστώτος των πλασματικών ετών. Τα οποία σήμερα κυμαίνονται από 7 (ιδιωτικός τομέας) μέχρι 12 (δημόσιο) έτη (στρατός, παιδιά, πτυχίο, ασφαλιστικό κενό κ.α.). Σε μια τέτοια περίπτωση και ενόσω η ανεργία εξακολουθεί να κυμαίνεται άνω του 16%, μια τέτοια αλλαγή σημαίνει στην πράξη αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση πέραν του 62ου έτους (μέχρι να συμπληρωθεί η 40ετία με λιγότερα πλασματικά).
4. Ανεξαρτήτως της έμμεσης αύξησης του ορίου ηλικίας από τον περιορισμό των πλασματικών ετών, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής οδηγεί σε νέα όρια ηλικίας μετά το 2023. Με βάσει τον νόμος 4387/16 αναμένεται η συνταξιοδότηση με 40 έτη ασφάλισης να επέρχεται στο 63ο έτος και το συμβατικό όριο εξόδου με λιγότερα από 40 έτη θα ανέλθει στο 68ο έτος.
5. Οι αναπροσαρμογές στις συντάξεις συνδέονται με την αύξηση του ΑΕΠ. Και επειδή για το εθνικό προϊόν κατά την επόμενη δεκαετία δεν προβλέπεται μεγέθυνση άνω του 1% (μέσα επίπεδα), οι σημερινές και μελλοντικές συντάξεις δεν θα προστατεύονταν ούτε από τον πληθωρισμό (ο οποίος θα εμφανιστεί και πάλι ως αποτέλεσμα της αυξημένης ρευστότητας για την εξισορρόπηση των συνεπειών της κρίσης).

Αναδημοσίευση από ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: