Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της 33ης-1ης/19.1.2021, Συνεδρίασης του Δ.Σ του Σωματείου μας.

Την  ΤΡΙΤΗ 19/1/21 k' ώρα 09:30 πμ, Συνεδρίασε το Δ.Σ του Σωματείου μας, μετά από Πρόσκληση του Προέδρου μας, Κώστα Πετρόπουλου, με τα παρακάτω θέματα:

    I.  Ένας χρόνος νέες Διοικήσεις, η πρακτική τους και οι διεκδικήσεις μας.
   II.  Επαναπροσδιορισμός Προεδρείου.
  III.  Εκδηλώσεις Σωματείου.
  IV.  Η λειτουργία του Νοσοκομείου ως εμβολιαστικό κέντρο, τα covid, κλπ.
   V.  Διάφορα τρέχοντα ζητήματα.

     Σ΄ αυτήν την συνεδρίαση, όπου απουσίαζαν οι: Σουγλέρης, Ασλανίδη, Καγκελάρη και Παπαμιχαήλ, τα μέλη δηλ. της ΑΚΕ, της παράταξης που την προηγούμενη ημέρα είχε ζητήσει αναβολή της συνεδρίασης χωρίς βεβαίως ουσιαστική δικαιολογία, ζήτημα που τέθηκε από τον Πρόεδρο στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και που δεν έγινε αποδεκτό ομοφώνως,  με αποτέλεσμα, αφού διαπιστώθηκε και η προβλεπόμενη απαρτία, με την παρουσία των: Πετρόπουλου Κώστα, Γιαννόπουλου Σπύρου, Μπουραλέξη Γιώτα, Μαυρίκη Μπέτυ, Τουτούνη Σία, Πετροπούλου Κων/να,  Σταματόπουλου Ανδρέα, Λιώλη Βένη και Μπαρή Γιάννη του νέου μέλους στο Δ.Σ, στη θέση του παραιτηθέντα για προσωπικούς λόγους Αρβανίτη Βαγγέλη, ξεκίνησε η Συνεδρίαση με την προβλεπόμενη εισήγηση του Προέδρου του Σωματείου μας, Κώστα Πετρόπουλου.

        Ο Πρόεδρος του Σωματείου μας, εισηγούμενος τα θέματα της προαναφερόμενης ημερήσιας διάταξης, βάσει της οποίας είχε συγκαλέσει την συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ,  αναφέρθηκε στα εξής: 

I. Κατ΄ αρχήν στο II θέμα, τον επαναπροσδιορισμό του Δ.Σ τον επανακαθορισμό των θέσεων του Προεδρείου,  όπου αφού ευχαρίστησε τον παραιτηθέντα Βαγγέλη Αρβανίτη για την συνεργασία του και την προσφορά του στο Δ.Σ και γενικά στο Σωματείο και αφού καλωσόρισε το νέο Μέλος τον Μπαρή Γιάννη, στον οποίο ευχήθηκε καλή θητεία και καλή συνεργασία, προχώρησε στην διαδικασία του  αναγκαίου και επιβαλλόμενου επαναπροσδιορισμού του Προεδρείου, την κάλυψη δηλ. των δύο κενών θέσεων του Προεδρείου, του Αν. Γραμματέα και του Οργανωτικού, θέσεις όπου, μετά την σχετική ψηφοφορία και με ψήφους 7 υπέρ έναντι 2 λευκών, εκλέχθηκαν, ο Μπαρής Γιάννης  στη θέση του Αν. Γραμματέα και η Πετροπούλου Κωνσταντίνα στην θέση του Οργανωτικού.

       Να επισημάνουμε ότι ο Πρόεδρος πρότεινε την συμμετοχή των μελών της ΕΣΥ στο Προεδρείο, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή, λόγω της θέσης που η συγκεκριμένη παράταξη έχει, για συγκρότηση διαπαραταξιακών προεδρείων. 

II. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο III θέμα, τις εκδηλώσεις του Σωματείου, και συγκεκριμένα στην καθιερωμένη ΚΟΠΗ της ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ μας.  Μια εκδήλωση που, όπως ανέφερε, για φέτος δεν μπορεί να διοργανωθεί όπως ακριβώς τις προηγούμενες χρονιές, γι΄ αυτό πρότεινε την υπαίθρια διοργάνωσή της, στον περιβάλλοντα χώρο μπροστά από το Σωματείο, εάν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, τηρώντας βεβαίως όλα τα σχετικά μέτρα ασφαλείας και προστασίας μας, με τα γνωστά βεβαίως καθιερωμένα δώρα μας.

III. Σε ότι αφορά το I θέμαο Πρόεδρος με αφορμή την συμπλήρωση ενός περίπου χρόνου θητείας των νέων Διοικήσεων στον χώρο μας, αφού αναφέρθηκε στην αρχική καλή τους στάση και πρόθεση για συνεργασία με όλους όπως έλεγαν, για εφαρμογή των νόμων όπως διατυμπάνιζαν, κι ότι δεν θα αδικούσαν κανέναν όπως δεσμεύονταν, δυστυχώς μέσα σε πάρα πολύ λίγο χρονικό διάστημα  έδειξαν το πραγματικό τους προσωπείο, μια εντελώς διαφορετική πρακτική, που τα κύρια χαρακτηριστικά της ήταν και είναι ο άκρατος κομματικός εναγκαλισμός, βάζοντας απέναντι τους ότι δεν είναι δικό τους και ότι δεν τους λιβανίζει. Μια πρακτική που πέρα απ΄ αυτό που δείχνουν επιφανειακά έχει έντονα τα χαρακτηριστικά του κομματικού εναγκαλισμού όπως προαναφέρουμε και σοβαρό έλλειμμα συνεργασίας με τις υπηρεσίες, τους φορείς και το Σωματείο. Χαρακτηριστικά που άγγιξαν και την ΑΚΕ την μετονομαζόμενη κυβερνητική παράταξη της ΔΑΚΕ, που πάρα πολύ γρήγορα ξέχασε τι και πως διεκδικούσαμε ως συνδικαλιστικό κίνημα, δράση που εγκατέλειψε χάριν των Διοικούντων, τους οποίους υμνούν όπου βρεθούν και όπου σταθούν, βάλλοντας παράλληλα ακόμη και κατά του συνδικαλιστικού μας οργάνου, του μοναδικού οργάνου ανάχωμα στις εις βάρος μας Διοικητικές πρακτικές  και κυβερνητικές πολιτικές, παρέχοντας έτσι ένα πολύ σημαντικό άλλοθι στους Διοικούντες, για τους οποίους τα βλέπουν  τώρα ως όλα καλώς καμωμένα.

      Αυτή η προαναφερόμενη πρακτική των Διοικούντων, αλλά και η πανδημία του κορονοϊού, που σαφώς επηρέασε την δράση μας και την δυναμική μας, είχε ως αποτέλεσμα, την μη αντιμετώπιση, την μη επίλυση αρκετών προβλημάτων μας, των διεκδικήσεων μας την χρονιά που πέρασε, των ζητημάτων που δυστυχώς συνεχίζουν να ταλαιπωρούν το Νοσοκομείο και τους Συναδέλφους Εργαζόμενους σ' αυτό, όπως:

- Τα κτιριακά μας ζητήματα, την κτιριακή επέκταση του νοσοκομείου που δεν την άγγιξαν καθόλου και που δυστυχώς  δεν είναι στα πλάνα τους και τις επιδιώξεις τους.

- Τα χωροταξικά μας ζητήματα, που δυστυχώς μπαχαλοποιήθηκαν με τις  επιλογές τους λόγω κορονοϊού, αν και υπήρχαν άλλες και μάλιστα πιο εφικτές λύσεις, απ αυτήν της  υποβαθμισμένης λειτουργίας του Νοσοκομείου μας.

- Οι διορθώσεις των λαθών του οργανισμού που δεν έγιναν.

- Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο που ακόμη δεν λειτουργεί.

- Οι επανατοποθετήσεις των θέσεων ευθύνης, που δεν ολοκληρώθηκαν και οι αλχημείες που έγιναν με τις παράνομες επιλογές τους που εντέλει αδίκησαν εργαζόμενους, χάριν των ρουσφετολογικών τους επιλογών  και όχι μόνον.

- Οι στολές κλπ άλλες χορηγίες των εργαζομένων που δεν δόθηκαν.

- Η επιτροπή για την υγιεινή και ασφάλεια που δεν συγκροτήθηκε και δεν υπάρχει.

- Η μη κάλυψη των αναγκών συγκεκριμένων τμημάτων και κλάδων, όπως οι τραυματιοφορείς τα χειρουργεία.

κλπ ζητήματα που σαφώς θα πρέπει να επαναφέρουμε ΑΜΕΣΑ μέσα από σχετική συνάντηση που θα πρέπει μα επιδιώξουμε να έχουμε μαζί τους, αλλά  και τις επικείμενες κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, όπου θα πρέπει να συμμετάσχουμε.

IV. Σε ότι αφορά το IV θέμα, κατ΄ αρχήν αναφέρθηκε στα ζητήματα του εμβολιασμού των Συναδέλφων μας, όπου η εμβολιαστική ομάδα και διαδικασία λειτούργησε πάρα πολύ καλά, παρά την λαθεμένη επιλογή του χώρου. Μια επιλογή που κατάργησε την βραχεία και που δημιουργεί τεράστια λειτουργικά προβλήματα, προβλήματα που θα ενταθούν και θα συνεχίσουν επι πολύ, μετά τον ξαφνικό ορισμό μας ως εμβολιαστικό κέντρο, την ερήμην μας κυβερνητική εντολή, μετά την φανερή αποτυχία της στο να στήσει τα εμβολιαστικά κέντρα που υποτίθεται, όπως επικοινωνιακά έλεγε, ότι είχε έτοιμα. Μια πρακτική που φορτώνει τα Νοσοκομεία με υποχρεώσεις πρωτοβάθμιων υπηρεσιών, υπηρεσιών που δεν τους ανήκουν και που δημιουργούν τεράστιες δυσλειτουργίες. Δυστυχώς και εδώ, ακόμη μια φορά εφαρμόστηκε το γνωστό και σύνηθες πλέον για τους Διοικούντες ράβε-ξήλωνε δουλειά να μην σου λείπει, ζήτημα που σαφώς θα πρέπει να αναδειχθεί και να ζητήσουμε την εξαίρεσή μας.

      Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που καθημερινά παρουσιάζονται στον χειρισμό της πανδημίας, την μυστικοπάθεια που τους διακρίνει και τις λαθεμένες τους επιλογές, όπως συνέβη και στην παθολογική κλινική με τα γνωστά αποτελέσματα, μια κρίση που δυστυχώς είναι ανίκανοι να την διαχειριστούν σωστά και όπως πρέπει.

     Αντί να πάνε και να δουν από κοντά το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουν, το μόνο που τους απασχολούσε ήταν αν ή είσοδος ήταν ξέφραγο αμπέλι, κάτι που λειτουργούσε έτσι με την ανοχή τους και ιδιαιτέρως με την επιστολή-κραυγή αγωνίας των Νοσηλευτριών για το ποίοι συνέταξαν και πως την διακίνησαν, μια επιστολή που καλά έκαναν και την έβγαλαν, που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά, που έβγαλε προς τα έξω όλα τα συμβαίνοντα, για τα οποία αδιαφορούσαν άπαντες, όπως αυτό φάνηκε και από τον ίδιο τον Διοικητή που δεν ανταποκρινόταν ούτε  καν στο τηλεφωνικό  κάλεσμα του Σωματείου και των εκεί Συναδελφισσών, που ήθελαν σχετικά συνάντηση μαζί του, προκειμένου να τον ενημερώσουν για όλα τα συμβαίνοντα στον συγκεκριμένο πολύπαθο χώρο της Α΄ Παθολογικής.

V. Σε ότι αφορά το V θέμα, ο Πρόεδρος του Σωματείου μας αφού κατήγγειλε;

α).  Την απαράδεκτη στάση των κυβερνητικών παραγόντων του Υπουργείου υγείας, του καθ΄ ύλην αρμόδιου για τα Νοσοκομεία Αν. Υπουργού Υγείας, του Κου Κοντοζαμάνη και της Υφυπουργού Κας Ράπτη, που βρέθηκαν στην πόλη μας και αγνόησαν το Νοσοκομείο μας, δεν είχαν την ευαισθησία να το επισκεφθούν ούτε καν με αφορμή τα όσα τραγικά συνέβαιναν με την παθολογική.

β). Την απαράδεκτη πρακτική του Διοικητή που δεν ανταποκρινόταν στο τηλέφωνο του Σωματείου και των Συναδελφισσών της παθολογικής, στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας για το Νοσοκομείο μας, για να συναντηθούν μαζί του για να τον ενημερώσουν και να συζητήσουν τα συμβαίνοντα στον χώρο τους.

γ). Αλλά και την προκλητικότατη συμπεριφορά του Αναπληρωτή που στην κορύφωση της πανδημίας, αντι να καθίσει και να δει τα προβλήματα των εκεί Συναδελφισσών ασχολιόταν με το ποιός συνέταξε την γνωστή σχετική επιστολή- κραυγή αγωνιάς των συναδελφισσών της παθολογικής, που βίωναν έντονα την διασπορά του κορονοϊού στον χώρο τους και όχι μόνον.

            αναφέρθηκε και στα παρακάτω ζητήματα, που έχουν να κάνουν:

Α).  Με την αναγκαιότητα της αντικατάστασης των Συναδελφισσών του χειρουργείου που εργάζονται στα covid και την επιστροφή τους στο χειρουργείο, όπου οι εκεί εναπομείναντες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που σαφώς είναι αυξημένες και αυτό το καταμαρτυρά η πληθώρα των οφειλόμενων ρεπό που ξεπερνούν τα 500. Η επιστροφή πρέπει να γίνει άμεσα, δεδομένου ότι αν στα οφειλόμενα ρεπό προστεθούν και οι οφειλόμενες άδειες του 2020 και 2021, αντιλαμβάνεστε πώς, εάν και εφόσον σήμερα επιστρέψουμε στη κανονικότητα, το χειρουργείο θα χρειαστεί έναν ολόκληρο χρόνο ακόμη, για να επανέλθει σε νορμάλ λειτουργία.

Β). Με τα προβλήματα των τραυματιοφορέων όπου δεν καλύφθηκαν οι ανάγκες τους σε προσωπικό, όπως ζητούσαν και συνεχίζουν να ζητούν και αυτό το καταμαρτυρά με τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμά τους με την πληθώρα των οφειλόμενων ρεπό. Σε μια περίοδο που δεν δίνονται άδειες και θα έπρεπε αυτά να δίνονται κανονικά, αυτά δυστυχώς δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να δοθούν προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται και να ξεπερνούν πλέον τα 300.

 Γ).   Με τις επικείμενες κινητοποιήσεις που πρόσφατα αποφάσισε η εκτελεστική της ΠΟΕΔΗΝ, κινητοποιήσεις όπου όπως αντιλαμβάνεστε ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ σ΄ αυτές, θα πρέπει, πέρα από τα κεντρικά γενικά ζητήματα που θέτει η ΠΟΕΔΗΝ, να θέσουμε και να αναδείξουμε και τα δικά μας τα επιμέρους προβλήματα, όλα όσα προαναφέρονται εισηγητικά.

      Έτσι λοιπόν προτείνω να συμμετάσχουμε:

 -  Στην ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ της 28ης του Γενάρη  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ όλων στην πύλη με  σχετική παράσταση στην Διοίκηση, στίς ώρες που θα προκύψουν μετα από σχετική διερεύνηση και εκ νέου συνεννόηση με τους επικεφαλείς των παρατάξεων.

- Συμμετοχή στην Κινητοποίηση της 16ης του Φλεβάρη, με συγκέντρωση στην πύλη και σχετική παράσταση στη συνέχεια στην 6η Υ.Πε μαζί με τα άλλα Σωματεία της περιοχής μας. Σε περίπτωση που επιτραπεί η μετακίνησή μας εκτός νομού εξετάζουμε το ενδεχόμενο συμμετοχής μας στο σχετικό συλλαλητήριο της ΠΟΕΔΗΝ στην Αθήνα.

      Στη συνέχεια

 Αφού ακολούθησαν οι σχετικές ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις των παρατάξεων και μελών του Δ.Σ, όπου:

- Ο Συνάδελφος Σταματόπουλος Ανδρέας αναφέρθηκε στην υποβαθμισμένη λειτουργία του Νοσοκομείου, όπου υπολειτουργούν τα πάντα πλην covid. Στην παθολογική και το προσωπικό της, που δέχονται το μεγάλο βάρος και θα έπρεπε να είχε δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα. Για το εμβολιαστικό κέντρο, όπου θα έπρεπε εάν και εφόσον κρινόταν απαραίτητο να γίνει στο Νοσοκομείο, έπρεπε να γίνει σε άλλο χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο και όχι στην Βραχεία. Για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που υπολειτουργεί και πού είναι υποστελεχωμένη. Επίσης για τις διεκδικήσεις είπε δεν υπάρχει πολιτική προσέγγιση των αιτημάτων, παρά μόνον συντεχνιακού και προσωπικού χαρακτήρα και από τις δύο άλλες παρατάξεις και το οξύμωρο είναι που η ΑΚΕ τα βρίσκει όλα ως  καλά καμωμένα, έχει ξεχάσει τα της Νοσηλευτικής, τα κτιριακά , την υποστελέχωση μας κλπ άλλες διεκδικήσεις μας.

- Η Συναδέλφισσα Πετροπούλου Κωνσταντίνα αναφέρθηκε στα συμβαίνοντα με την Παθολογική.

- Η Συναδέλφισσα  Λιώλη Βένη,  αφού αναρωτήθηκε για το τι να περιμένουμε από μια κυβέρνηση πού έχει την Υγεία ως κόστος και το φάρμακο ως εμπόρευμα, αλλά και για τα νέα τμήματα που ανοίγουν χωρίς νέο  προσωπικό όπου θα μας πούν ότι κάνουν και έργο, αναφέρθηκε για τα εμβολιαστικά κέντρα και το χάος με τα ΤΟΜΥ, την απασχόληση του Προϊσταμένου του Γρ. Προμηθειών με τα ΔΑΥΚ, για το ότι η Διοίκηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την ανυπαρξία του υπηρεσιακού Συμβουλίου, καθώς επίσης και για την στάση της ΑΚΕ.

- και η Συναδέλφισσα Τουτούνη Σία για τους Τραυματιοφορείς και το Χειρουργείο, τις δυσκολίες  ανταπόκρισής τους στην δουλειά που σαφώς έχει αυξηθεί παρά την μείωση των τραπεζιών και του Προσωπικού, που θα πρέπει να επανέλθει στην θέση του.

Και βεβαίως  η σχετική και απαραίτητη διαλογική συζήτηση

                        Το  Διοικητικό  Συμβούλιο, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

1.  Κατ΄ αρχήν, την ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ μας στις δράσεις της ΠΟΕΔΗΝ, όπου θα επιδιώξουμε να αναδείξουμε όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν σ΄ αυτόν τον χώρο και όπως αυτά περιγράφονται εισηγητικά.

2. Στήριξη των Συναδέλφων της Παθολογικής, ανάδειξη των προβλημάτων τους απαιτώντας άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και προστασίας, καταγγέλλοντας παράλληλα τις προαναφερόμενες σχετικές απαράδεκτες πρακτικές και συμπεριφορές των Διοικούντων.

3.  Επαναφορά όλων των άλυτων αιτημάτων μας, της χρονιάς που πέρασε, επιδιώκοντας σχετική συνάντησή μας με την Διοίκηση, στην κατεύθυνση της επίλυσής τους.

4. Παρέμβαση για την αντικατάσταση και επιστροφή του Προσωπικού των χειρουργείων από τα covid, στην κατεύθυνση της ομαλής επαναφοράς και πλήρους λειτουργίας των χειρουργείων.

5. Κοπή της πρωτοχρονιάτικης Πίτας μας, εάν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

6. Αλλαγή του άνωθεν επιβαλλόμενου σχεδιασμού για τους εμβολιασμούς των πολιτών.

7. Διεκδίκηση της ενίσχυσης του κλάδου των τραυματιοφορέων με κινητοποιήσεις της μορφής που θα συναποφασίσουμε μαζί τους.

          Δ.Σ   ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ  ¨ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ¨   

Δεν υπάρχουν σχόλια: