Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Ρεπορτάζ Ξένου Τύπου.

        WALL STREET JOURNAL
 Η Ελλάδα ανακοινώνει το όνομα του πρωθυπουργού
Το όνομα του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στην Ελλάδα, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας παλεύουν μέχρι τελευταία στιγμή για μία ημέρα, η οποία ελπίζουν να τελειώσει με έναν νέο πρωθυπουργό, γράφει η Wall Street Journal.
Διάφορα ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, όπως αυτό του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, στελέχους του ΔΝΤ και πρώην υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
Οπως αναφέρει η WSJ, το όνομα του κ.Ρουμελιώτη τέθηκε υπό συζήτηση, αφότου οι συνομιλίες με τον Λουκά Παπαδήμο, έμοιαζαν να μην βαίνουν καλώς, αναφέρει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η υποψηφιότητά του.
Οι διεθνείς αγορές και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, έπειτα από μία εβδομάδα πολιτικής αναταραχής που έφτασε κοντά στην ανατροπή του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και γέννησε ερωτηματικά για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Αδείαζουν τον Μπερλουσκόνι
Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακόμη δεν είχε παραιτηθεί. Ωστόσο, η επικείμενη εκθρόνισή του θεωρούνταν κάτι παραπάνω από δεδομένη. "Είναι ζήτημα ωρών, ίσως και λεπτών", έγραφε χθες στον ιστότοπο της εφημερίδας "Il Foglio" ο Τζουλιάνο Φεράρα, δημοσιογράφος και άλλοτε υπουργός υπό τον Μπερλουσκόνι. Σε ανάλογη πρόβλεψη προέβη χθες και ο υποδιευθυντής της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας "Libero", Φράνκο Μπέκις, σύμφωνα με τον οποίο ο Καβαλιέρε επρόκειτο να παραιτηθεί είτε χθες το βράδυ είτε σήμερα, ενώ για άμεση έξοδο του Μπερλουσκόνι έκαναν λόγο, επικαλούμενοι πηγές του στενού ιταλικού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, και οι "Financial Times".
Επιπλέον, μέσα σε όλα αυτά, αυξάνονται μέρα με την ημέρα και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι (τελευταίος ήρθε να προστεθεί χθες ο υπουργός Εσωτερικών Ρ. Μαρόνι) που βγαίνουν πλέον ανοιχτά και λένε πως τα κουκιά δεν βγαίνουν για τον Ιταλό πρωθυπουργό. 
Από την πλευρά του, ο Μπερλουσκόνι, κολλημένος όσο λίγοι με την εξουσία, έσπευσε (μέσω Facebook) να επαναλάβει χθες πως δεν παραιτείται και να χαρακτηρίσει όλα τα δημοσιεύματα "ανυπόστατα". Ωστόσο, πέρα από τις όποιες διαρροές, η τύχη του 75χρονου πολιτικού αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να κριθεί σήμερα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ιταλική Βουλή για τον ισολογισμό του 2010.
Πρώτο μεγάλο κρας τεστ για τον Ιταλό πρωθυπουργό η εν λόγω ψηφοφορία αναμένεται να φανερώσει στην πράξη εάν οι επίδοξοι (20 με 40) "αντάρτες" τελικώς θα στηρίξουν τον καβαλιέρε ή όχι. Σε κάθε περίπτωση (είτε χάσει σήμερα είτε επιβιώσει), ο καβαλιέρε αναμένεται μέχρι τα τέλη Νοέμβρη να έχει υποβληθεί στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης (η αντιπολίτευση ήδη ετοιμάζει πρόταση μομφής).
«Μνημόνιο» και στη Γαλλία
Τα νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που υιοθετήθηκαν μόλις τον περασμένο Αύγουστο, ύψους 12 δισ. ευρώ. Στόχος να "θωρακιστεί" η κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ
Η "ώρα της αλήθειας", όπως χαρακτήρισε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν τα νέα μέτρα λιτότητας, που παρουσίασε χθες, αφορούν περικοπές ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2012 και 2013.
Το νέο πακέτο έρχεται να προστεθεί σε αυτό που η κεντροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί υιοθέτησε μόλις τον περασμένο Αύγουστο, ύψους 12 δισ. ευρώ σε μία προσπάθεια να "θωρακίσει" την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας ΑΑΑ και να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Τα μέτρα, που αφορούν στην αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένες υπηρεσίες και προϊόντα, την αύξηση φορολογίας σε εταιρείες με μεγάλο τζίρο και την επίσπευση της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, κρίθηκαν αναγκαία μετά και τις προβλέψεις για μειωμένο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης την επόμενη χρονιά σε 1% από 1,75%, ώστε να μην εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.
Ο έλεγχος των δημοσιονομικών, άλλωστε, είναι και το μεγάλο στοίχημα του Σαρκοζί, ο οποίος θα έχει να αντιμετωπίσει μία δύσκολη προεκλογική μάχη με τους Σοσιαλιστές που διεκδικούν με αξιώσεις τα κλειδιά των Ηλυσίων Πεδίων στις προεδρικές εκλογές του 2012.
"Εχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια προσπαθειών", δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα. "Για να φθάσουμε σε μηδενικό έλλειμμα ως το 2016, πράγμα που είναι στόχος μας, θα πρέπει να εξοικονομήσουμε λίγο πάνω από 100 δισ. ευρώ", τόνισε.
"Θα δεσμευτούμε για επιπρόσθετες προσπάθειες 65 δισ. ευρώ από τώρα μέχρι το 2016, τα 18,6 δισ. εκ των οποίων αφορούν το 2012 και το 2013", συμπλήρωσε.
Το νέο πακέτο λιτότητας περιλαμβάνει την προσωρινή αύξηση της φορολογίας κατά 5% των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 250 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε 7% από 5,5% στην εστίαση, τα βιβλία και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Επίσης, επισπεύδεται κατά ένα ή δύο χρόνια, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού που επρόκειτο να ισχύσει από το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: