Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Η τελική πρόταση της 6ης ΥΠΕ για το "Νοσοκομείο Ηλείας"

        «Ας συμφωνήσουμε, χωρίς κραυγές και ανέξοδα συνθήματα, ότι από δω και στο εξής πρέπει να πάψουμε να μιλάμε για «νοσοκομείο Πύργου»,  «Nοσοκομείο Αμαλιάδας», «νοσοκομείο Κρεστένων».   Στο λεξιλόγιό μας πρέπει να επικρατήσει το «νοσοκομείο Ηλείας».  Κι αυτό το νοσοκομείο είναι που αξίζει κάθε προσπάθεια για να αναβαθμιστεί για να παρέχει πλήρεις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες στους κατοίκους της Ηλείας». Με τη δήλωση αυτή, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, επιχειρεί να βάλει τέλος στις διαφωνίες που εκφράστηκαν από φορείς της Αμαλιάδας σχετικά με την πρόταση τους για την νοσοκομειακή περίθαλψη στο Νομό, υποστηρίζοντας ότι αυτές δεν είναι κατά την άποψη τους βάσιμες.
       Με έγγραφη ανακοίνωση των τελικών προτάσεων, μετά την δημόσια διαβούλευση για τον υγειονομικό χάρτη της Ηλείας, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιώργος Γιαννόπουλος ξεκαθαρίζει ότι οι διαφωνίες φορέων της Αμαλιάδας εδράζονται σε λάθος λογική, αυτή της «αυτονόμησης» της νοσοκομειακής περίθαλψης  στις 2 περιοχές (περιοχή Πύργου και περιοχή Αμαλιάδας …) . «Κανείς δεν μπορεί να στηρίξει με πειστικότητα ότι ένας νομός 160.000 κατοίκων έχει ανάγκη για 2 πλήρη αυτόνομα νοσοκομεία (πχ για 2 ορθοπαιδικές κλινικές , για 2 μαιευτικές κλινικές, για 2 παιδιατρικές  κλπ. κλπ. ) . Η «άποψη» για αυτονόμηση των 2 νοσοκομειακών δομών, όταν μάλιστα είναι σε τόσο κοντινή απόσταση , η απώλεια της οπτικής του νομού  ως πλαίσιο αναφοράς  και η υιοθέτηση της στενής οπτικής της  πόλης «μας», δείχνει απουσία ειλικρινούς ενδιαφέροντος   για το πώς θα αξιοποιηθούν καλύτερα οι 330 κλίνες των 3 δομών  για τους κατοίκους της Ηλείας και αποκαλύπτει άλλα κίνητρα , που καλό θα ήταν να μένουν μακριά από μια ουσιαστική συζήτηση, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι».

       Κατά τα άλλα, το κείμενο με τις τελικές προτάσεις και τα συμπεράσματα από τη δημόσια διαβούλευση για την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη, αναφέρει:
«Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ θεωρεί θετική την πρωτοβουλία  να θέσει σε δημόσια διαβούλευση  την πρότασή της για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας  σε όλες τις ΠΕ (νομούς) που ανήκουν στην αρμοδιότητά της.  Η πρώτη έγινε στην Ηλεία και η ανταπόκριση ήταν ενθαρρυντική  για την συνέχεια.  Από όλους τους συμμετέχοντες σχολιάστηκε θετικά η πρωτοβουλία αυτή, αν και από ορισμένους εκφράστηκε αμφιβολία για την ρεαλιστικότητα της υλοποίησης του σχεδίου λόγω των γενικότερων συνθηκών δημοσιονομικής στενότητας.
        Θεωρούμε ότι  η αναγκαιότητα  του σχεδιασμού για την ανάπτυξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας με βάση τις κοινωνικές ανάγκες είναι αδιαμφισβήτητη και η απάντηση στην αναγκαιότητα αυτή είναι αδύνατο να αναβληθεί.  Αποτελεί μονόδρομο η προσπάθεια να αποτυπωθεί με πολύ σαφή τρόπο αυτό που ονομάζουμε υγειονομικό χάρτη με βάση συγκεκριμένους στόχους , στόχους που τίθενται κυρίως από την οπτική των ληπτών υπηρεσιών  υγείας.
        Η χρηματοδότηση της υλοποίησης αυτών των στόχων μπορεί να εξασφαλιστεί, αν πάρει κανείς υπόψη α) ότι  θα γίνεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και η αύξηση του κρατικού ΠΥ για την Υγεία  ανά έτος – αύξηση που θα εξασφαλίζει την χρηματοδότηση των σταδιακών βημάτων  υλοποίησης- είναι απόλυτα ρεαλιστική (με την προϋπόθεση της σταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας) , β) ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης και από άλλες πηγές γ) ότι υπάρχει δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων, αν υπάρξουν αποφασιστικές και συστηματικές παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
      Τέλος,  η ύπαρξη επαρκών κτηριακών υποδομών  (θα απαιτηθούν ελάχιστες παρεμβάσεις) διευκολύνει την υλοποίηση του σχεδιασμού , καθώς αυτός θα προσανατολιστεί κυρίως στην επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού (κυρίως) και δευτερευόντως στην επάρκεια του εξοπλισμού.
Κεντρικός στόχος του σχεδιασμού είναι η ισοτιμία στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ειδικότερα, όσο αφορά στην ΠΦΥ , είναι η άρση των γεωγραφικών ανισοτήτων , ανισοτήτων που διαμορφώνει  το ανάγλυφο της Ηλείας, με τέτοιο τρόπο ώστε ο κάθε κάτοικος των αγροτικών περιοχών να έχει την δυνατότητα να απολαμβάνει όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες και από πλευράς ευκολίας στην πρόσβαση και από πλευράς αριθμητικής επάρκειας του προσωπικού που θα του παρέχει τις υπηρεσίες αυτές.
            Για την νοσοκομειακή περίθαλψη, ο στόχος είναι  να υπάρχει πλήρης κάλυψη των αναγκών σε δευτεροβάθμιες υπηρεσίες,  με τέτοιο τρόπο ώστε  να μηδενιστούν οι «εκροές» προς νοσοκομεία της Πάτρας ή της Αθήνας. ( Οι μετακινήσεις δηλ. να αφορούν μόνο σε τριτοβάθμιες υπηρεσίες. )
Το νέο στοιχείο που κατέθεσε  με την πρότασή της η 6η δΥΠΕ αφορά στην κατάληξη  του γεωγραφικού / πληθυσμιακού πλαισίου αναφοράς.  Αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για να ξεκινήσει οποιαδήποτε προσπάθεια σχεδιασμού, να καθοριστεί με σαφήνεια  η γεωγραφική / πληθυσμιακή μονάδα ευθύνης. Κι αυτή είναι η Περιφερειακή Ενότητα (νομός) για τον σχεδιασμό των δευτεροβάθμιων νοσοκομειακών  υπηρεσιών  και ο δήμος για την συγκρότηση του δικτύου πρωτοβάθμιων υπηρεσιών. 
        Στην συζήτηση της 23/11/2015 , διαφάνηκε γενική συμφωνία για τον ρόλο κάθε πρωτοβάθμιας δομής  και για την χωροταξική κατανομή, την στελέχωση  και τον εξοπλισμό που απορρέει από τον ρόλο αυτό.
      Επίσης γενική συμφωνία διαφάνηκε ως προς την πρόταση για τις δομές ψυχικής υγείας και τις δομές αποκατάστασης.
      Ενστάσεις υπήρξαν  σε δύο σημεία της πρότασης για την ΠΦΥ : στο έλλειμμα μιας πρωτοβάθμιας δομής στον αστικό ιστό της Αμαλιάδας και στην πρόβλεψη για μη 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Ζαχάρως.  Θεωρούμε ότι οι ενστάσεις αυτές είναι βάσιμες και η πρόταση της ΥΠΕ θα διορθωθεί  ως προς τα σημεία αυτά.
       Οι διαφωνίες που εκφράστηκαν από φορείς της Αμαλιάδας σχετικά με την πρότασή μας για την νοσοκομειακή περίθαλψη ( ενιαίο νοσοκομείο για τον νομό Ηλείας , με 330 κλίνες και 3 δομές, που αντιμετωπίζονται  ως λειτουργική ενότητα), δεν είναι κατά την άποψή μας βάσιμες».
Εφημερίδα Πρωϊνή Πύργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: