Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Το Σωματείο μας για τον ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ του 2017.

        Η έξοδος από την κρίση… των αριθμών της κυβέρνησης – δανειστών και η περαιτέρω φτωχοποίηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων έρχεται μέσα από το μνημονιακό Προϋπολογισμό 2017, που κατέθεσε η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και  ψήφισαν προχθές τα κόμματα που την απαρτίζουν, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.
        Μεταξύ άλλων, προβλέπονται νέοι φόροι 2,4 δισ. ευρώ και περικοπές στις συντάξεις πάνω από 563 εκατ. ευρώ. Προβλέπει επίσης πλεόνασμα – έκπληξη, διπλάσιο από το στόχο, στο 1,09% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος ήταν 0,5%, με λίγα λόγια ένα νέο αιματηρό πλεόνασμα εις βάρος του λαού. Το δε χρέος; Παρά την…. υψηλή ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση μέσω του νέου Προϋπολογισμού, σε απόλυτα μεγέθη το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται αγγίζοντας τα 319,2 δισ. ευρώ (σε όρους ενοποιημένου χρέους γενικής κυβέρνησης) έναντι 315,4 δισ. ευρώ φέτος. Και όλα τα παραπάνω, την ώρα που κυβέρνηση και δανειστές «μαγειρεύουν», μετά τον Προϋπολογισμό 2017, και τη νέα επίθεση κατά των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων…
         Χαρακτηριστικό της φοροληστείας των «συνήθων υποζυγίων» είναι ο φόρος εισοδήματος για το 2017, όπου μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν 7,8% περισσότερα σε σχέση με το 2016 (επιπλέον 1,161 δισ. ευρώ), οι έμμεσοι φόροι που αυξάνονται κατά 5,3% σε σχέση με το 2016 (συν 1,335 δισ. ευρώ), η μεγάλη μείωση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου (περίπου 32% φτάνει το «μαχαίρι» στην κατηγορία «Αποδοχές και Συντάξεις», καθώς από 17,797 δισ. ευρώ το ποσό πέφτει στα 12,057 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 5,740 δισ. ευρώ). Συνολικά, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 1,481 δισ. ευρώ.
         Όσο για την ενίσχυση και θωράκιση της κοινωνικής προστασίας, η κυβέρνηση με τις «παρεμβάσεις» της για μια ακόμη φορά προσπαθεί να εμπαίξει το λαό, αποπροσανατολίζοντάς τον από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό 2017, προβλέπεται:
1.     Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας. Δε λέει, όμως, από πού θα κοπούν τα χρήματα για να καλυφθεί αυτό το κονδύλι, με το δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί.
2.     Η ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση, παραμένει μεγάλο ερωτηματικό το πού θα βρεθούν τα χρήματα.
·        Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. «Σταγόνα στον ωκεανό», δηλαδή, όταν οι τσέπες των πολιτών έχουν αδειάσει από τη φοροληστεία και τις συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με αποτέλεσμα να μην έχουν για τα προς το ζην και πολύ περισσότερο να κινδυνεύουν να χάσουν ανά πάσα στιγμή το σπίτι τους, τόσο από χρέη στο Δημόσιο όσο και από τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες.          
     Επίσης μέτρα «φωτιά» με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,37 δισ. ευρώ και με νέες μειώσεις συντάξεων (κύριων, επικουρικών και χηρείας), που φτάνουν συνολικά στα 984 εκατ. ευρώ μαζί με το μεγάλο ψαλίδι που έρχεται στο ΕΚΑΣ, προβλέπει ο μνημονιακός Προϋπολογισμός 2017, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση και κοινωνικό αποκλεισμό του συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, αφού -ως γνωστόν- ζουν από αυτή την πενιχρή σύνταξη, την οποία η κυβέρνηση δε θα… περιέκοπτε.
        Βάσει του νέου κρατικού προϋπολογισμού και της «δημιουργικής λογιστικής» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προβλέπει πλεόνασμα στο 1,09% του ΑΕΠ!!! Αναλυτικότερα:
  • Έρχεται νέα περικοπή στο ΕΚΑΣ κατά 431 εκατ. ευρώ. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν συνολικά 320 εκατ. ευρώ από το ΕΚΑΣ το 2017, από 751 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν φέτος.
  • Προβλέπεται μείωση κατά 10,6 εκατ. ευρώ στα οικογενειακά επιδόματα. Η μείωση θα προέλθει από τη θέσπιση χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων για όσους παίρνουν σήμερα το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων από τον ΟΓΑ.
  • Προβλέπεται μείωση κατά 27 εκατ. ευρώ από τις νέες επικουρικές λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους.
  • Μειώνονται κατά 86 εκατ. ευρώ τα ποσά για τις νέες κύριες συντάξεις που θα υπολογιστούν με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου.
  • Κόβονται άλλα 234 εκατ. ευρώ από τις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις με νέες περικοπές και για το 2017, πέραν αυτών που άρχισε να εφαρμόζει το ΕΤΕΑ αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2016. Η εξοικονόμηση των 234 εκατ. ευρώ από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις δεν θα προέλθει μόνον από την παρακράτηση των 50 ευρώ της αναδρομικής μείωσης, αλλά ενδεχομένως και από την ενεργοποίηση της ρήτρας του νόμου 4387/16 που προβλέπει αναπροσαρμογή συντάξεων αν υπάρχει απόκλιση άνω του 0,5% μεταξύ δαπανών και εσόδων.
  • Μπαίνει σε εφαρμογή το νέο και μικρότερο πλαφόν σε όσους έχουν μία σύνταξη ή περισσότερες συντάξεις. Το πλαφόν για τη μία σύνταξη κατεβαίνει στα 2.000 ευρώ μικτά (ήτοι 1.740 ευρώ μετά τις μειώσεις και πριν από το φόρο) ενώ για το άθροισμα συντάξεων το πλαφόν είναι 3.000 ευρώ μικτά ή 2.600 ευρώ μετά τις μειώσεις και πριν από το φόρο. Από τη μείωση αυτή αναμένεται να εξοικονομηθούν 132,4 εκατ. ευρώ από συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ και άλλων φορέων που παίρνουν μία σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: