Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Έρχονται μεγάλες περικοπές για 7 στους 10 συνταξιούχους

         Οι προσωπικές διαφορές που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό θα κοπούν σε ποσοστό έως 18% – Έως και 300 ευρώ η απώλεια τόσο στην κύρια σύνταξη, όσο και την επικουρική.
      Προσωπική διαφορά που αντιστοιχεί έως και στο 40% της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, ο οποίος πρέπει να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα, έως τις 31 Μαρτίου.
     Αρμόδια στελέχη του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι η επίπονη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί ίσως και νωρίτερα καθώς εκκρεμεί μόνον ο επανυπολογισμός των συντάξεων των ειδικών ταμείων (πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζών καθώς και μηχανικών και δικηγόρων), που θεωρείται πιο δύσκολος από τεχνικής άποψης.
     Στο τέλος του 2018 θα γίνει επανέλεγχος για να ενσωματωθούν τυχόν αλλαγές (ενηλικίωση παιδιών, νέοι συνταξιούχοι) ώστε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, να πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων οι νέες μειωμένες συντάξεις.
     Το ποσοστό των συνταξιούχων που θα υποστεί μειώσεις, έστω και μικρές, φτάνει σύμφωνα με πληροφορίες το 70%. Όπως ορίζει η σχετική διάταξη, οι προσωπικές διαφορές που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό θα κοπούν σε ποσοστό έως 18% το 2019.Το μαχαίρι, όμως, δεν σταματά σε αυτό το ποσοστό.
     Οι μειώσεις θα φτάσουν στο 25%, γιατί το 2019 δεν κόβεται μόνο η σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων. Η απώλεια υπολογίζεται ότι θα φτάνει έως και 300 ευρώ και δεν θα αφορά μόνο την κύρια σύνταξη αλλά και την επικουρική. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μειώσεις έως 18% θα υποστεί το 50% των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης που εμφανίζουν προσωπική διαφορά και είχαν γλιτώσει από τη σφαγή του φθινοπώρου του 2016 λόγω του πλαφόν των 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).
      Οι παράγοντες της ασφάλισης πιστεύουν ότι θα διασωθούν μόνο οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική κάτω από 200 ευρώ και το άθροισμα κύριας και επικουρικής δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: