Άνοιξη 2017: Μετά από περίπου 30 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην τοπική κοινωνία το 409 πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο της Πάτρας κλείνει. Οι κλινικές τους, μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων και συσκέψεις επί συσκέψεων, μεταφέρονται στο προσφάτων ανακαινισμένο «Άγιος Ανδρέας».
Φθινόπωρο 2021: Τεσσερισήμισι χρόνια μετά το κτήριο παραμένει «στοιχειωμένο», πλήρως εγκαταλελειμμένο να ρημάζει ανεκμετάλλευτο. Το πρώην νοσοκομείο της πόλης, από όπου πέρασαν εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών και όπου γεννήθηκαν πολλά πατρινόπουλα, είναι ερμητικά κλειστό.
«Απαγορεύεται η είσοδος. Στρατιωτικός χώρος», αυτό αναγράφεται στις ταμπέλες των δύο εισόδων του χώρου που ενημερώνουν τους πολίτες ότι δεν μπορούν να εισέλθουν. Έστω όμως και απέξω τα σημάδια του χρόνου είναι κάτι παραπάνω από ορατά. Το κουφάρι του 409 στέκει μόνο εκεί, άδειο πλήρως από τα ιατρικά μηχανήματα και τον ξενοδοχειακό του εξοπλισμό.
Η θλίψη που προκαλεί το θέαμα μεγάλη, με δεδομένο ότι κατά καιρούς όλα αυτά τα τεσσερισήμισι χρόνια ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το κτίριο προς όφελος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής που πάσχει από έλλειψη ιατρικών υποδομών.
Καμία πρόθεση αξιοποίησης
Όπως όμως καταδεικνύει το ρεπορτάζ του «Ν» στην παρούσα φάση τουλάχιστον παρά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια δεν έχει καμία πρόθεση να διεκδικήσει και να αξιοποιήσει με τον οποιοδήποτε τρόπο τον πρώην 409. Άλλωστε από την στιγμή που το κτίριο εκκενώθηκε κι έπαψε να λειτουργεί με την προηγούμενη μορφή του, πέρασε στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αυτή η μεταβίβαση προβλεπόταν από τη διαθήκη του ευεργέτη της πόλης, Πατρινού βιομηχάνου Βασίλη Μαραγκόπουλου. Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα και το έχουν χειριστεί κατά το παρελθόν μας μεταφέρουν ότι το καθεστώς του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου είναι «περίεργο».
Πολύπλοκες νομικές διαδικασίες
Απαιτούνται πολύπλοκες νομικές διαδικασίες ενώ παράλληλα εκκρεμούν και διαδικασίες εκ μέρους των κληρονόμων του Μαραγκόπουλου προκειμένου να τους αποδοθεί. Στο συγκεκριμένο κτίριο, με βάση το κληροδότημα, προβλεπόταν να μπορούν να νοσηλεύονται και στρατιωτικοί γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο υπήρχε ειδικός θάλαμος πάντα διαθέσιμος για το προσωπικό των ενόπλων μας δυνάμεων. Εξ’ ου και όταν το κτίριο άδειασε κι έπαψε να λειτουργεί ως νοσοκομείο, μεταφέρθηκε στην κυριότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Πλέον και μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης-αδιαφορίας, η αξιοποίησή του θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη. Το κόστος της συντήρησης του κτιρίου, που ήδη από χρόνια είχε ουσιαστικά αφεθεί στην τύχη του με την προοπτική της μεταφοράς των κλινικών του, εκτιμάται πως πλέον θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Το κτίριο είναι παλαιό και για να λειτουργήσει και πάλι ως υγειονομική μονάδα θα χρειαζόταν ριζικές μετατροπές κι εκ βάθρων ανακαίνιση.
Το γεγονός αυτό από μόνο του καθιστά το εγχείρημα υψηλής δυσκολίας, φυσικά εκτιμήσεις αναφέρουν ότι, εάν υπήρχε η πρόθεση, θα μπορούσε να γίνει. Ωστόσο, από την 6η ΥΠΕ είναι κατηγορηματικοί. Σε σχετικό ερώτημα του «Ν» η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Δεν είναι στη δικαιοδοσία μας, ανήκει πλέον στο Υπουργείο Εθνική Άμυνας και δεν προτιθέμεθα να το διεκδικήσουμε προκειμένου να αξιοποιηθεί».
Τα σχέδια που έμειναν στα χαρτιά
Αρχικά ο τότε υπουργός Εθνική Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε «οραματιστεί» ένα πρότυπο Πρωτοβάθμιο Ιατρικό Κέντρο που θα στελεχώνονταν από Στρατιωτικούς ιατρούς όλων των Σωμάτων και παράλληλα θα παρείχε φαρμακευτικό υλικό για στρατιωτικούς εν αποστρατεία και εν ενεργεία. Ωστόσο η διακήρυξη Καμμένου έμεινε ουσιαστικά στα λόγια αφού ουδέποτε περπάτησε με αποτέλεσμα ουσιαστικά να ξεχαστεί. Αργότερα, το 2019, με κυβέρνηση Μητσοτάκη πλέον υπήρξαν αυτοψίες του χώρου από την στρατιωτική ηγεσία, με την παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Στόχος, όπως και τότε ανέφεραν τα στελέχη του Υπουργείου, ήταν η αξιοποίηση του κτιρίου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ωστόσο και πάλι δεν υπήρξε κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα. Περίπου την ίδια περίοδο το φως της δημοσιότητα είδαν σενάρια για ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ιδιώτης κατέθεσε πρόταση για την ανάπτυξη κλινικής στον πρώην 409, ωστόσο η προοπτική αυτή κρίθηκε αντίθετη με τους όρους που είχε βάλει στο κληροδότημά του ο Βασίλης Μαραγκόπουλος, κι έτσι δεν προχώρησε.
Ο καιρός περνά λοιπόν το κτίριο παλιώνει, καταστρέφεται, ρημάζει και ο ανδριάντας του Βασίλη Μαραγκόπουλου στέκει μόνος στον προαύλιο να μας θυμίζει ότι η σημαντική του αυτή προσφορά προς του πολίτες της Πάτρας, μάλλον δύσκολα θα αξιοποιηθεί εκ νέου… Ίδωμεν.
(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου