Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

ΠΑΓΝΗ: Αντί προσλήψεων… στέλνει τους καρκινοπαθείς σε ιδιώτες ιατρούς

Στέλνουν τους καρκινοπαθείς για αιματολογικές εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια γιατί δεν υπάρχει προσωπικό στο ΠΑΓΝΗ και οι θεραπείες καθυστερούν έως και τρεις εβδομάδες


Τη... “φτηνότερη λύση” και όχι τη σωστότερη, που θα ήταν η διεκδίκηση προσλήψεων από το κεντρικό κράτος, υιοθετεί στα θέματα των ογκολογικών ασθενών, και όχι μόνο, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, αφού τους ζητά για να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους να έρχονται στο νοσοκομείο κρατώντας ανά χείρας τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων που θα έχουν κάνει πρώτα σε ιδιωτικό εργαστήριο!

Πληροφορίες του neakriti.gr αναφέρουν πως ο Σύλλογος “Ευ Ζω με τον Καρκίνο”, μετά τις διαμαρτυρίες του για το πρόβλημα αυτό, έλαβε σχετικό έγγραφο, όπου αναφέρεται πως το ΠΑΓΝΗ κατέληξε στην απόφαση του ιδιωτικού κέντρου, με τις παρακάτω αιτιάσεις:

- Της μεγάλης καθυστέρησης των ραντεβού για τη θεραπεία στους νέους ασθενείς, λόγω της υπερβολικής αύξησης του αριθμού των ογκολογικών ασθενών. Μάλιστα, αυτή η καθυστέρηση μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της ζωής των ίδιων των ασθενών, αφού ακόμα και μία μέρα έχει τη σημασία της για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι χημειοθεραπείες αυξήθηκαν στο ΠΑΓΝΗ από τις 7.500 το 2021 σε πάνω από 8.500 το 2022.

- Εάν οι ασθενείς φέρνουν μαζί τους τα αποτελέσματα των εξετάσεων, θα μπορέσει η μονάδα να εξοικονομήσει μερικές ώρες κάθε μέρα και να εξυπηρετήσει έτσι τις ανάγκες των ασθενών.

Μάλιστα, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα των προσλήψεων, όμως υποστηρίζει πως αυτή δε θα μπορέσει να φέρει αποτέλεσμα άμεσα, παρά σε βάθος χρόνου.

Ταλαιπωρία δίχως τέλος

Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, δηλαδή, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο των εργαζομένων Δημήτρη Βρύσαλη, αντί να δώσει βάρος στο μείζον θέμα των προσλήψεων προσωπικού, προκρίνει τη λύση των εξετάσεων σε ιδιωτικά κέντρα, υποχρεώνοντας τους ασθενείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Βέβαια, εδώ υπάρχει και μία άλλη σημαντική παράμετρος. Άρρωστοι ασθενείς από την ενδοχώρα ή ασθενείς δίχως μέσο μετακίνησης θα ταλαιπωρούνται διπλά, αφού θα πρέπει να κάνουν διπλό “ταξίδι” πρώτα προς το ιδιωτικό κέντρο για τις εξετάσεις τους και μετά στο ΠΑΓΝΗ για τη θεραπεία τους.

Η επιβεβαίωση Βρύσαλη: «Δεν είναι μόνο η νόσος απάνθρωπη, αλλά και οι πολιτικές που εφαρμόζονται»

To neakriti.gr απευθύνθηκε για την υπόθεση αυτή, χθες, στον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρη Βρύσαλη. Ο συνδικαλιστής επιβεβαίωσε πλήρως αυτές μας τις πληροφορίες.

«Με την αιτιολογία της αύξησης των ογκολογικών ασθενών και την αύξηση του χρόνου αναμονής, η διοίκηση επιχειρεί να κερδίσει ημερήσιο χρόνο λειτουργίας της μονάδας, υποχρεώνοντας τους ασθενείς οι ίδιοι να επιλέγουν πού θα τις κάνουν και αναγκάζοντας να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και να πληρώνουν δύο και τρεις φορές τον μήνα, ανάλογα με την εξέλιξη, όπως εξάλλου κάνουν για τις αξονικές, μαγνητικές κ.λπ. εξετάσεις»!

Και συνεχίζει λέγοντας: «Η απόφαση αυτή είναι συνέχεια όταν επιχειρήθηκε και πάλι το κόστος των ράπιντ τεστ των καρκινοπαθών να το πληρώνουν οι ίδιοι (απόφαση που μετά την κατακραυγή πάρθηκε πίσω). Η λύση δεν είναι “πετάω τους ασθενείς στους επιχειρηματίες της υγείας ή στη δική τους ατομική ευθύνη, πού, πώς και πότε θα τις κάνουν. Δηλαδή η απόφαση της διοίκησης προτρέπει τους καρκινοπαθείς να αναζητούν σε ποιο παράρτημα των επιχειρηματικών ομίλων θα κάνουν τις εξετάσεις, αντί να στελεχώσουν με μόνιμο προσωπικό, ώστε οι ασθενείς να κάνουν χωρίς κόστος τις εξετάσεις τους. Να δημιουργήσουν και δεύτερη βάρδια το απόγευμα στο ημερήσιο τμήμα και στη Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών, επιλέγουν την εύκολη, φτηνή λύση της μεταφοράς της ευθύνης στους ίδιους τους ασθενείς.

Δεν είναι μόνο η νόσος απάνθρωπη. Είναι και η πολιτική που εφαρμόστηκε και εξακολουθεί να εφαρμόζεται για την υγεία των καρκινοπαθών απ’ όλες τις κυβερνήσεις και διοικήσεις. Είναι η πολιτική που θεωρεί την υγεία του λαού κόστος. Απαιτούμε τώρα να πάρει η διοίκηση την απαράδεκτη απόφασή της πίσω», κατέληξε ο Δημήτρης Βρύσαλης.

Αναδημοσίευση από: neakriti.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: