Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Γιαννάκος για αποκάλυψη HealthStat: Aπασχολούνται διασώστες και πληρώνουν οι πολίτες

 Ο Μιχάλης Γιαννάκος σχολιάζει στο HealthStat τη χθεσινή αποκάλυψη για τους 112 εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ.

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη του HealthStat, η οποία αναδείκνυε το γεγονός ότι 112 άτομα που είναι σε πληρώματα του ΕΚΑΒ μεταφέρουν σεντόνια και κατσαρόλες στα νοσοκομεία, αντί να συνδράμουν στις διακομιδές. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος σχολιάζει το συγκεκριμένο δημοσίευμα και εξηγεί τις συνέπειες αυτής της ρύθμισης.

Αρχικά ο Μιχάλης Γιαννάκος εξηγεί ότι τυπικά η εργασία των συγκεκριμένων ατόμων θεωρείται υπηρεσία διακομιδής. Εκτός από δευτερογενείς διακομιδές που αναλαμβάνουν (μεταφορά ασθενή στο σπίτι του, μετακίνηση για εξετάσεις κτλ.), η μεταφορά σεντονιών ή των οξυγόνων ή του φαγητού θεωρείται τέτοια εργασία. «Αυτό ήταν μία ρύθμιση όταν το ΕΚΑΒ πήρε τους οδηγούς των νοσοκομείων από τους οργανισμούς, τους εκπαίδευσε και τώρα καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου» διευκρινίζει

Ωστόσο, στο ερώτημα αν συμφωνεί με τη συνέχιση αυτής της κατάστασης, απαντάει ξεκάθαρα: «Κακώς συμβαίνει αυτό». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, θα έπρεπε κανονικά τα νοσοκομεία να συστήσουν ξανά τις θέσεις των οδηγών και των πληρωμάτων. «Όχι μόνο για να μην απασχολούν διασώστες από το ΕΚΑΒ, αλλά και δεύτερον για να αναλαμβάνουν τις δευτερογενείς διακομιδές. Τώρα οι πολίτες αναγκάζονται και πληρώνουν για να πάνε σπίτι τους, όσοι δεν έχουν δικό τους μέσο. Πληρώνουν ασθενοφόρα» μεταφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Χρήσιμοι ανενεργοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, 82 άτομα εργάζονται σε νοσοκομεία, ενώ υπάρχουν και 5 επιπλέον σταθμοί των 6 ατόμων ο καθένας (άλλοι 30 δηλαδή) που δίνουν σεντόνια και οξυγόνο.

Όλα αυτά τα άτομα είναι τοποθετημένα στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ, βρίσκονται στις επίσημες καταστάσεις της Υπηρεσίας πληρώνονται κανονικά από το ΕΚΑΒ και μάλιστα πληρώνονται σαν να είναι στα ασθενοφόρα όλα τα επιδόματα (υπερωρίες, νυχτερινά κλπ) ενώ δουλεύουν στα νοσοκομεία με ωράριο υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα εντός ΚΥ, άλλα 14 άτομα βρίσκονται σε αδράνεια, υπό την προστασία της διοίκησης, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στα ασθενοφόρα.

Ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά ικανός για να δώσει λύσεις στη μάχη της καθημερινότητας ειδικά στην πολύπαθη Αθήνα, όταν τα ασθενοφόρα κάνουν 3 και 4 ώρες να φτάσουν κάπου και ταυτόχρονα δείχνει το μέγεθος του προβλήματος στη Διοίκηση. Σήμερα μόλις 30 ασθενοφόρα κυκλοφορούν στην πόλη και αυτό σημαίνει το ενδεχόμενο να θρηνήσουμε και άλλες ανθρώπινες ζωές.

Η ενεργοποίηση αυτών των εργαζομένων σημαίνει ότι μπορούν να βρεθούν σε κίνηση περίπου 10 ασθενοφόρα επιπλέον. Ακόμα και η ενεργοποίηση μερικών εξ αυτών θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση. Ειδικά όταν είναι φανερό ότι ακόμα και ένα παραπάνω ασθενοφόρο μπορεί να αποβεί σωτήριο.

Αναδημοσίευση από: healthstat.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: