Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Παθολογική κλινική του Αγίου Ανδρέα: Οκτώ γιατροί για 120 νοσηλευόμενους

Οι διαθέσιμες κλίνες είναι 65, οι ασθενείς ξεπερνούν τους 120 και οι εναπομείναντες γιατροί είναι μόλις 8. Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν σήμερα τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του «Αγίου Ανδρέα»

Η κατάσταση έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια της ανοχής, της αντοχής, της υπομονής και της υπέρβασης για τους υπηρετούντες παθολόγους στο νοσοκομείο που ξεκινούν το πρωί τη βάρδια τους και δεν γνωρίζουν ποια ώρα και ποια μέρα θα μπορέσουν να περάσουν το κατώφλι της εξόδου.

Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και καιρό καθώς χρονίζει. Συγκεκριμένα η ρίζα του βρίσκεται στην 28η Απριλίου του 2021 ημέρα απόφασης για προσωρινή μετακίνηση παθολόγων στον Πύργο για την κάλυψη της εκεί κλινικής. Με τη διαφορά ότι το προσωρινό διαρκεί τρία χρόνια τώρα με την παράλληλη λήψη αποφάσεων που διογκώνουν το πρόβλημα περαιτέρω.

«Κοντεύουμε να γίνουμε ψυχιατρικοί ασθενείς από την υπερεργασία και τον εγκλεισμό. Είναι ώρες που δεν αισθανόμαστε τα πόδια μας από την κούραση και την εξάντληση. Ούτε να αρρωστήσουμε δεν έχουμε περιθώριο. Ακόμα και ο διευθυντής κάνει εφημερίες. Για παράδειγμα, μπήκε προχθές στο νοσοκομείο και μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχε βγει. Οι κλίνες της Κλινικής μας είναι 65 και οι ασθενείς τις περισσότερες φορές φτάνουν και ξεπερνούν τους 120 λόγω και των δεκάδων διακομιδών από τα γύρω νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι είναι διάσπαρτοι σε όλο το νοσοκομείο, ξεκινώντας από το ισόγειο στο ΤΕΠ όπου νοσηλεύονται περί τους 15 ασθενείς και φτάνουν μέχρι τον 7ο όροφο. Πώς ο γιατρός που εφημερεύει θα είναι ταυτόχρονα σε όλους αυτούς τους χώρους;» μας περιέγραψε γιατρός της Κλινικής.

Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν αντίστοιχες συνθήκες με τέτοιας έκτασης υποστελέχωση. Μάλιστα, ο διευθυντής και επιστημονικά υπεύθυνος της Κλινικής Χρήστος Μπίκας, που έχει θέσει το θέμα εγκαίρως με σειρά εγγράφων προς τα αρμόδια όργανα, προχθές έστειλε νέα επιστολή ζητώντας άμεση παρέμβαση διότι πλέον η κατάσταση είναι εκτός ορίων.


.Ανάμεσα στους παραλήπτες της επιστολής, εκτός από τη διοίκηση του νοσοκομείου, τα επιστημονικά του όργανα είναι η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ).

«Οπως κατ’ επανάληψη έχω καταθέσει σε όλους τους τόνους, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής που οφείλεται στο αποψιλωμένο δυναμικό της» σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Μπίκας και εξηγεί:

«Ενώ είναι γνωστό από καιρό ότι είναι καλυμμένες μόνο οι 10 από τις 12 οργανικές θέσεις και η προσέλευση ασθενών τεράστια, υπήρξε απόσπαση γιατρού της Παθολογικής για ένα τρίμηνο στο Νοσοκομείο Ηλείας (με δυνατότητα εκ νέου παράτασης). Παρά τις συνεχείς οχλήσεις για την απόφαση αυτή, η απόφαση όχι μόνο δεν ανατράπηκε, αλλά με απόφαση που μου κοινοποιήθηκε (17 Μαΐου) του αν. διοικητή του νοσοκομείου εγκρίθηκε και δεύτερη μετακίνηση ιατρού παθολόγου της Κλινικής στο Νοσοκομείο Κεφαλληνίας από 20/5 έως 24/5 χωρίς να ερωτηθεί η Παθολογική Κλινική αν δύναται να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες της».

Η ίδια προσθέτει: «Με λύπη μου διαπιστώνω ότι τέτοιες αποφάσεις δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς τον καθημερινό τιτάνιο αγώνα των υπαρχόντων παθολόγων του νοσοκομείου μας».

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αννα Μαστοράκου, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, θα συγκαλέσει σε συμβούλιο της διοίκησης του Συλλόγου. «Μας ανησυχεί η όλη κατάσταση, διότι δεν είναι απλώς οριακή. Υπάρχει σοβαρή δυσλειτουργία και θίγει την αξιοπρέπεια των ασθενών και των συναδέλφων. Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει κάνει μία σειρά από ενέργειες οι οποίες όμως πρέπει να τύχουν υποστήριξης ώστε άμεσα να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες είτε με αποσπάσεις είτε με επικουρικούς γιατρούς μέχρι να προσληφθούν οι μόνιμοι» μας είπε η κ. Μαστοράκου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ

Ερωτηθείς για το θέμα από την «Π», ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης μάς απάντησε: «Σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση της γιατρού στον Πύργο, ήταν συνειδητή απόφαση προκειμένου να επιλύσουμε το πρόβλημα που υπήρχε εκεί και να σταματήσουν οι καθημερινές μετακινήσεις των γιατρών. Μάλιστα, η απόφαση αυτή δικαιώνεται από το αποτέλεσμα καθώς καταγράφουμε μείωση των διακομιδών προς τα νοσοκομεία της Πάτρας».

Από κει και πέρα, ο κ. Καρβέλης εκτιμά ότι «οι ανάγκες της Παθολογικής Κλινικής του ”Αγίου Ανδρέα” καλύπτονται. Σε κάθε περίπτωση, είμαι εδώ και παραμένω στη διάθεση των γιατρών για συνεργασία προκειμένου να δούμε τι άλλες λύσεις μπορούμε να βρούμε».

ΕΝΩΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ

Εν τω μεταξύ, όπως ανέδειξε χθες η «Π», η Επαγγελματική Ενωση Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ), με παρέμβασή της στον υπουργό Υγείας τονίζει ότι είναι «έκδηλη η ανάγκη παρεμβάσεων, προκειμένου να ανακοπεί η πτωτική πορεία του ΕΣΥ… ενίσχυση του προσωπικού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ουσιαστικό συντονισμό των δομών για την εξυπηρέτηση των ασθενών».


Αναδημοσίευση από: pelop.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: