Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις εξετάσεις στην ειδικότητα των νέων γιατρών – Ζητούν απόσυρση της απόφασης

Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου που αλλάξει τα πάντα στην ειδικότητα των νέων γιατρών και εισάγει τις εξετάσεις μέσω του ΚΕΣΥ, ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Ειδικότερα η ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωσή της εκφράζει την απόλυτη διαφωνία της με την αιφνιδιαστική εγκύκλιο που εκδόθηκε από τον υπουργό και υφυπουργό Υγείας, με την οποία καταργείται η ανέκαθεν ισχύουσα σειρά αναμονής για έναρξη ειδικότητας και «ανατίθεται η επιλογή των νέων ειδικευόμενων σε συγκεκριμένη ομάδα καθηγητών, που θα αποφασίζουν ποιοι πτυχιούχοι ιατρικής θα ξεκινούν ειδικότητα «κατά προτεραιότητα» και ποιοι ειδικευμένοι ιατροί θα ξεκινούν εξειδίκευση «κατά προτεραιότητα» σε όλα τα τμήματα του ΕΣΥ και σε όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές

Η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που γίνεται απόπειρα να τεθούν φραγμοί στην έναρξη ειδικότητας, και συμπληρώνει ότι γίνεται ολοφάνερη η πρόθεση επιλογής των «ημετέρων».

«Οι ευθύνες του προέδρου του ΚΕΣΥ αλλά και όλων αυτών που επιχειρούν να διαχειριστούν εργολαβικά το μέλλον των νέων γιατρών είναι τεράστιες» σημειώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Μάλιστα προειδοποιούν ότι:

«• Δεν θα δεχτούμε καμία παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο οι πτυχιούχοι Ιατρικής αρχίζουν ειδικότητα.

• Οι γιατροί του ΕΣΥ είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την εκπαίδευση των νέων

γιατρών, δεδομένου ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία εκπαιδεύεται στα νοσοκομεία

του ΕΣΥ με την δική μας ευθύνη και εποπτεία.

Συγκεκριμένα, το 75% εκπαιδεύονται σε τμήματα του ΕΣΥ έναντι 25% σε πανεπιστημιακές κλινικές. Οι πανεπιστημιακοί ιατροί είναι υπεύθυνοι για την προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής, η οποία οφείλει να είναι ομότιμα υψηλού επιπέδου.

Απαιτούμε να προσληφθούν άμεσα ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση πέραν του πτυχίου Ιατρικής και να καλυφθούν όλες οι πολλές κενές θέσεις που υπάρχουν.

Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας».


Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: