Σάββατο 11 Μαΐου 2024

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

 

Εκτιμούμε, προστατεύουμε, σεβόμαστε και επενδύουμε στους νοσηλευτές μας για ένα βιώσιμο μέλλον για τη νοσηλευτική και την υγειονομική περίθαλψη.

Οι νοσηλευτές παρέχουν φροντίδα και ηγεσία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων υγείας, συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο. Αποτελούν τη ζωτική δύναμη για την υγεία, ωστόσο τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως υπολείπονται και απέτυχαν να εκτιμήσουν, να προστατεύσουν, να σεβαστούν και να επενδύσουν σε αυτόν τον πολύτιμο πόρο. Ο κόσμος εσφαλμένα θεωρεί δεδομένους τους νοσηλευτές, αντιμετωπίζοντάς τους ως αόρατο και ανεξάντλητο πόρο. Αυτό πρέπει τώρα να σταματήσει για χάρη των νοσηλευτών και της παγκόσμιας υγείας.

Οι νοσηλευτές αποτελούν το κλειδί για πιο υγιείς κοινότητες, για κοινωνίες που ανταποκρίνονται, για ακμάζουσες οικονομίες και ισχυρά έθνη. Τώρα είναι η ώρα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, να κάνουν αποφασιστικά βήματα για τη δημιουργία και τη βελτιστοποίηση ενός διαρκούς, ισχυρού και βιώσιμου νοσηλευτικού εργατικού δυναμικού. Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών, παρουσιάζει 10 πολιτικές ενέργειες που πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν συστήματα υγειονομικής περίθαλψης που είναι ασφαλή, οικονομικά προσιτά, προσβάσιμα, που ανταποκρίνονται και μετατρέπουν τους νοσηλευτές από αόρατους σε ανεκτίμητους.

Προστατέψτε και επενδύστε στο νοσηλευτικό επάγγελμα για την ανοικοδόμηση συστημάτων υγείας που μπορούν να επιτύχουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας για τη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας. Αναγνωρίστε και εκτιμήστε την υγεία και την υγειονομική περίθαλψη ως επένδυση και όχι ως κόστος. Εξασφαλίστε δεσμεύσεις για επενδύσεις για τη διατήρηση της δίκαιης και ανθρωποκεντρικής φροντίδας.

Αντιμετωπίστε επειγόντως και βελτιώστε την υποστήριξη για την υγεία και την ευημερία των νοσηλευτών διασφαλίζοντας ασφαλείς και υγιείς συνθήκες εργασίας, σεβόμενοι τα δικαιώματά τους. Θέστε σε εφαρμογή συστήματα για να εξασφαλίσετε ασφαλή επίπεδα στελέχωσης. Εξασφάλιση προστασίας από τη βία και τους κινδύνους στο χώρο εργασίας και εφαρμογή και επιβολή διεθνών προτύπων εργασίας σχετικά με τα δικαιώματα των νοσηλευτών να εργάζονται σε ασφαλή και υγιή υποστηρικτικά περιβάλλοντα που διασφαλίζουν προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Προώθηση στρατηγικών για την πρόσληψη και διατήρηση νοσηλευτών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Βελτιώστε τις αποζημιώσεις για τους νοσηλευτές για να εξασφαλίσετε δίκαιες και αξιοπρεπείς αμοιβές και παροχές και να διατηρήσετε περιβάλλοντα θετικής πρακτικής που ακούνε τους νοσηλευτές και τους παρέχουν τους πόρους που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα. Χρηματοδοτήστε δραστηριότητες επαγγελματικής διακυβέρνησης, αναγνώρισης και ανάπτυξης σε όλη την πορεία της σταδιοδρομίας.

Ανάπτυξη, εφαρμογή και χρηματοδότηση εθνικών σχεδίων νοσηλευτικού εργατικού δυναμικού με στόχο την αυτάρκεια στην προσφορά μελλοντικών νοσηλευτών. Ευθυγραμμίστε τους πόρους για να υποστηρίξετε ένα ισχυρό εργατικό δυναμικό για την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας, την αναστροφή της ανεργίας και τη διατήρηση ταλέντων. Όταν πραγματοποιείται η διεθνής μετανάστευση, βεβαιωθείτε ότι είναι ηθική, διαφανής, παρακολουθείται και αποφέρει ίσα αμοιβαία οφέλη για τις χώρες αποστολής και υποδοχής, καθώς και σεβασμό των δικαιωμάτων των μεμονωμένων νοσηλευτών. Αναλάβετε τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση του εργατικού δυναμικού του συστήματος σε όλη τη συνέχεια της περίθαλψης.

Επενδύστε σε υψηλής ποιότητας, διαπιστευμένα νοσηλευτικά προγράμματα εκπαίδευσης για να προετοιμάσετε περισσότερους νέους νοσηλευτές και να προωθήσετε την εξέλιξη της σταδιοδρομίας για υπάρχοντες νοσηλευτές. Σχεδιάστε προγράμματα σπουδών έτσι ώστε οι νοσηλευτές να αποφοιτούν με τις κατάλληλες δεξιότητες, ικανότητες και αυτοπεποίθηση για να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες και εξελισσόμενες ανάγκες υγείας των κοινοτήτων και να υποστηρίζουν την εξέλιξη της σταδιοδρομίας από γενική σε ειδική και προηγμένη πρακτική.

Δώστε τη δυνατότητα στους νοσηλευτές να εργαστούν στο πλήρες φάσμα της νοσηλευτικής πρακτικής τους, ενισχύοντας και εκσυγχρονίζοντας τη νομοθεσία και επενδύοντας σε προηγμένη νοσηλευτική πρακτική και μοντέλα φροντίδας υπό τη διεύθυνση νοσηλευτών. Επαναπροσανατολισμός και ενσωμάτωση συστημάτων υγείας στη δημόσια υγεία, στην προαγωγή και πρόληψη της υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στη φροντίδα της κοινότητας, στο σπίτι και στον ασθενή.

Αναγνωρίστε και εκτιμήστε τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τα χαρακτηριστικά και την τεχνογνωσία των νοσηλευτών. Σεβαστείτε και προωθήστε τους ρόλους των νοσηλευτών ως επαγγελματίες υγείας, επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτές και ηγέτες. Συμμετοχή των νοσηλευτών στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την υγειονομική περίθαλψη σε όλα τα επίπεδα. Προώθηση και επένδυση σε μια δίκαιη κουλτούρα που σέβεται το νοσηλευτικό επάγγελμα ως κορυφαίους συντελεστές σε συστήματα υγείας υψηλής ποιότητας.

Ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των εθνικών νοσηλευτικών ενώσεων ως κρίσιμους επαγγελματικούς εταίρους σε όλες τις πτυχές της πολιτικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας, την παροχή και την ηγεσία ως έμπειρη και αξιόπιστη φωνή της νοσηλευτικής. Δημιουργία τοπικών, εθνικών και παγκόσμιων πολυμερών συνεργασιών.

Προστασία των ευάλωτων πληθυσμών, προάσπιση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Τοποθετήστε και τηρήστε τη νοσηλευτική ηθική στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της παροχής συστημάτων υγείας, ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη που είναι δίκαιη, αμερόληπτη, ανθρωποκεντρική και βασισμένη στα δικαιώματα και χωρίς τον κίνδυνο οικονομικής δυσπραγίας.

Διορίστε ηγέτες νοσηλευτές σε εκτελεστικές θέσεις όλων των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης και χάραξης κυβερνητικής πολιτικής. Ενίσχυση της νοσηλευτικής ηγεσίας σε όλα τα συστήματα υγείας και δημιουργία και διατήρηση ηγετικών ρόλων νοσηλευτικής όπου χρειάζονται περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: