Σε τζίρους του 2007 επέστρεψε η ιδιωτική αγορά Υγειας - αντέχουν τα διαγνωστικά κέντρα και οι ψυχιατρικές κλινικές
Μεγάλη συρρίκνωση παρουσίασε η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας το 2010, εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα να επανέλθει ο κλάδος στα επίπεδα δραστηριότητας του 2007.Ειδικότερα, την περσινή χρήση ανεκόπη η ανοδική πορεία των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας καθώς παρουσίασε μείωση της τάξης του 12%.
Τη μεγαλύτερη μείωση εμφάνισαν οι γενικές κλινικές (15%), ακολουθούμενες από τις μαιευτικές κλινικές (13%). Ανεπαίσθητη μείωση (1%) είχαν οι ψυχιατρικές κλινικές, ενώ τα διαγνωστικά κέντρα εμφάνισαν επίσης μείωση περίπου 7%. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης που εκπόνησε για τις «Ιδιωτικές Υπηρεσίες Υγείας» η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ, σε συνεργασία με την εταιρεία TEC Σύμβουλοι Οργανισμών και Επιχειρήσεων Α.Ε.
Σύμφωνα με την έρευνα οι πέντε μεγάλοι του κλάδου (Υγεία, Ιατρικό, Euromedica, Iασώ και Βιοϊατρική) καλύπτουν το 59% της συνολικής αγοράς.
Ο μειωμένος βαθμός κάλυψης των χρηματοοικονομικών δαπανών των γενικών κλινικών για το 2010, ο οποίος επηρεάζει και τον κλάδο στο σύνολό του, τις καθιστά περισσότερο ευπρόσβλητες στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον.
Ικανοποιητικά θεωρούνται τα περιθώρια κερδοφορίας των διαγνωστικών κέντρων και των ψυχιατρικών κλινικών. Από την άλλη πλευρά, μεγάλη μείωση στο περιθώριο μικτού και καθαρού κέρδους παρουσιάζουν οι μαιευτικές κλινικές.
Ο δημόσιος τομέας είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης της υγείας, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτός της Κύπρου. Κατά μέσο όρο, το 2008 περίπου 75% των δαπανών για την υγεία χρηματοδοτήθηκαν από το δημόσιο τομέα, μέσω της γενικής φορολογίας ή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ενωσης το 20,7% των κλινών ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα. Η Ελλάδα διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό ιατρών ανά κλίνη, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου νοσηλευτών ανά κλίνη.
Αναδημοσίευση από dete.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου