Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΓΣΕΕ: Δεν συζητάμε τη συλλογική σύμβαση και τα δώρα.

          Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε ένα βήμα για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό, την Τετάρτη 4/1/12, ενώ δήλωσε αντίθετος στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. «Έχουμε υπογράψει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καλούμε τους εργοδότες να τηρήσουν την υπογραφή τους, δεν δίνουμε τη συναίνεση να πάρουν πίσω την ΕΓΣΣΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παναγόπουλος.
          "Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την κυβέρνηση και τους εργοδότες ζητήματα μή μισθολογικού κόστους, αλλά και για την προστασία των θέσεων εργασίας" πρόσθεσε, ενώ έσπευσε να διευκρινίσε ότι με τον πρωθυπουργό άνοιξε μια συζήτηση, «όχι διαπραγμάτευση, ούτε διάλογος».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ακόμη ότι «οι άνεργοι υποφέρουν, τα επιδόματα βρίσκονται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα και τα κονδύλια που υπάρχουν για τις προοπτικές απασχόλησης λιμνάζουν στο ένα ή στο άλλο υπουργείο γιατί δεν αποφασίζουν να έχουν ενιαία πολιτική».Ανέφερε τέλος ότι θεωρεί αδιανόητο το "κούρεμα" στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, αν δεν προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση τους.
           Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, που είχε και αυτός συνάντηση με τον πρωθυπιουργό στο πλαίσιο του μίνι κοινωνικού διαλόγου, στάθηκε στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης του μέσου κόστους εργασίας τονίζοντας πως ο Σύνδεσμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη θιγεί ο κατώτατος μισθός.
«Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία και στην κρίσιμη αυτή εποχή, είναι να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας, που θα βοηθήσει και την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής. Αυτό είναι το αντικείμενο της συζήτησης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος.
          Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί τον κατώτερο μισθό και τα δώρα «αδιαπραγμάτευτες και ελάχιστες κατακτήσεις» των εργαζομένων.
          Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που η ΓΣΕΕ αποφασίσει να πάρει μέρος στον διάλογο, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του Φεβρουαρίου, δεν μπορεί να δεχθεί να αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου κατακτήσεις, που προστατεύονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
           Ο 13ος και ο 14ος μισθός εμπεριέχονται στην τελευταία Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και αποτελούν μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων των εργοδοτών. Οι συνδικαλιστές εκφράζουν φόβους, ότι, αν αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, τότε μπορεί να απειληθεί στον πυρήνα της η έννοια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: