Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΤΡΑ: Παράνομη η παρακράτηση μισθού για δόσεις καταναλωτικών δανείων.

Δ
ικαιώθηκε υπάλληλος του Νοσοκομείου Ρίου μετά την εξώδικη αίτηση που έκανε ο δικηγόρος της Δημήτρης Τσαούσογλου στην υπηρεσία της, ώστε να μην κρατείται από τον μισθό της, το ποσό που αντιστοιχούσε στη δόση που έπρεπε να πληρώνει για καταναλωτικό δάνειο που είχε λάβει!
         Πρόκειται για την Κ.Α., νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο του Ρίου, η οποία είχε λάβει τρία καταναλωτικά δάνεια ύψους 10.000, 4.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα, από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
         Η νοσηλεύτρια ανέλαβε την υποχρέωση να τα εξοφλεί σε μηνιαίες δόσεις των 136,55+53,55+39,28 αντίστοιχα, δηλαδή της κρατούσαν από τον μισθό της 229,38 ευρώ κάθε μήνα. και για 8 συνεχόμενα έτη, δηλαδή 96 μήνες.
          Μάλιστα για τις συγκεκριμένες δόσεις είχε κάνει εξουσιοδότηση στο Νοσοκομείο Ρίου να της κρατούν τα χρήματα και να τα αποδίδουν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Επί πέντε συνεχή έτη, τα χρήματα καταβάλλονταν κανονικά, όμως τον τελευταίο χρόνο, λόγω των περικοπών, η νοσηλεύτρια ελάμβανε ελάχιστα χρήματα στα χέρια της και ως εκ τούτου αδυνατούσε να ζήσει.
         Έτσι απευθύνθηκε στον δικηγόρο Δημήτρη Τσαούσογλου ο οποίος της εξήγησε πως η εξουσιοδότηση που είχε κάνει στο Νοσοκομείο για παρακράτηση υπέρ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι άκυρη από την αρχή, όπως άκυρες είναι τέτοιου είδους εκχωρήσεις για όλες τις τράπεζες, κυρίως για καταναλωτικά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και για στεγαστικά δάνεια.
          Ο δικηγόρος καθ' υπόδειξη της εντολέας του, έστειλε εξώδικο στην υπηρεσία μισθοδοσίας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος και η Διοίκηση αφού συμβουλεύτηκε τη νομική υπηρεσία του Νοσοκομείου αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα της εργαζόμενης και ενήργησε άμεσα χωρίς να αναγκασθεί η εν λόγω υπάλληλος να προβεί σε άλλες ενέργειες. Ήδη το Νοσοκομείο σταμάτησε να κρατά τα 229,38 ευρώ από τον μισθό της γυναίκας.
Εκατοντάδες παρόμοιες περιπτώσεις         Όπως μας ανέφερε ο κ. Τσαούσογλου, η περίπτωση αυτή, είναι μία από τις εκατοντάδες που υπάρχουν. Λόγω καταναλωτικών δανείων αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να παίρνουν μισθό από 10 έως και 100 ευρώ μηνιαίως (λόγω περικοπών και κρατήσεων υπέρ τραπεζών) αφού για πολλά χρόνια εκχωρούσαν παράνομα και άκυρα τους μισθούς της για καταναλωτικά δάνεια, χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν κανένα εισοδηματικό κριτήριο! Είναι δε χαρακτηριστικό πως αρκετές τράπεζες συνεχίζουν και εισπράττουν με αυτόν τον τρόπο τις δόσεις τους, γνωρίζοντας όμως πως η συγκεκριμένη διαδικασία είναι καθ' όλα παράνομη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: