Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Πόσο επιβαρύνεται ένα νοικοκυριό από τη νέα αύξηση της ΔΕΗ.

Mέχρι και 15,1% ανέρχονται τελικά οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν για όλη τη φετινή χρονιά.

          Η ΔΕΗ έδωσε στη δημοσιότητα τους πίνακες με τα μέσα τιμολόγια ανά κλιμάκιο κατανάλωσης, χωρίς να συνυπολογιστεί η αύξηση του τέλους ΑΠΕ, που είναι 3%, αλλά και χωρίς να δοθούν αναλυτικά οι χρεώσεις. Οι αυξήσεις στις κλίμακες κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κυμαίνονται με το τέλος ΑΠΕ από 12% έως 15,1%.Χωρίς αυτό, όπως προκύπτει από τα μέσα τιμολόγια της ΔΕΗ, είναι από 9% μέχρι 12,1%.
          Σύμφωνα με τις τιμές της ΔΕΗ και αν συνυπολογίσουμε και το τέλος ΑΠΕ, μία τετραμελής οικογένεια που βρίσκεται στην κλίμακα χρέωσης από 1.201 έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα πληρώσει το 2012 442,45 ευρώ, από 389,79 ευρώ που κατέβαλε το 2011. Δηλαδή η ετήσια επιβάρυνση θα είναι 52,66 ευρώ και η ποσοστιαία 13,5%. Πόσο επιβαρύνεται ένα νοικοκυριό από τη νέα αύξηση της ΔΕΗΤα τιμολόγια, επίσης, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΗ αφορούν μόνο τη χαμηλή τάση. Για τη μέση τάση η επιχείρηση δεν δίνει στη δημοσιότητα τις τιμές της κιλοβατώρας. Σημειώνεται εδώ ότι η ΡΑΕ έχει προτείνει την απελευθέρωσή τους, αλλά τόσο από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσο κι από την ανακοίνωση της ΔΕΗ δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με τη μέση τάση.
          Σε ό,τι αφορά τον τρόπο επιβολής αυξήσεων, αυτές γίνονται κλιμακωτά. Οι χαμηλότερες καταναλώσεις επιβαρύνονται με μικρότερες ανατιμήσεις και οι υψηλότερες με μεγαλύτερες.
Ετσι στην κατηγορία από 0 έως 800 κιλοβατώρες η αύξηση είναι 9% (χωρίς το τέλος ΑΠΕ). Στην επόμενη κλίμακα, από 801 έως 1.000 κιλοβατώρες, η μέση αύξηση είναι 10,6%. Η ΔΕΗ επίσης, επειδή η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών ανήκει στην κατηγορία 1.201 έως 1.600 κιλοβατώρες, υπολόγισε μέση αύξηση 9,4%. Στις υψηλότερες καταναλώσεις, από 2.001 και πάνω κιλοβατώρες η μέση αύξηση είναι 12,1%.
          Οι αυξήσεις είναι λιγότερο υψηλές στα οικιακά τιμολόγια «με χρονοχρέωση», δηλαδή σε αυτά που συμπεριλαμβάνεται και το λεγόμενο «νυχτερινό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: