Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Η Ομιλία του Προέδρου του Σωματείου μας στην Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας μας την 13/1/17.

         Εκ μέρους του Δ.Σ του Συλλόγου μας, αφού πρώτα σας καλωσορίσω και σας ευχαριστήσω παράλληλα για την παρουσία σας, σ’  αυτήν μας εδώ την γιορτή, να ευχηθώ σε όλους σας 
     ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΗ  και    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ   ΧΡΟΝΙΑ
      Ο Σύλλογός μας, ως γνωστόν σε όλους, πέραν της έντονης και καθημερινής Συνδικαλιστικής του παρουσίας και Δράσης, κάθε χρόνο δεν παραβλέπει αυτήν εδώ, την καθιερωμένη πλέον εκδήλωσή μας, την Κοπή της ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ, μια εκδήλωση όπου είθισται να κάνουμε έναν μίνι Απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και μια μικρή αναφορά για τις διεκδικήσεις της χρονιάς που έρχεται.
       Το 2016 λοιπόν, η χρονιά που μόλις έφυγε, παρά τις προσδοκίες μας, ήταν μια χρονιά μπορώ να πω ΑΡΝΗΤΙΚΟΤΑΤΗ
ü  Τόσο για τους Συνταξιούχους που πέρα από την δραματική μείωση των εισοδημάτων τους είχαν και την προκλητικότατη κυβερνητική κοροϊδία, περί προστασίας τους και άλλα πολλά.
ü  Όσο και για τους ΑΝΕΡΓΟΥΣ που δυστυχώς αυξήθηκαν και αυξάνονται δραματικά.
ü  Άλλα και για εμάς τους Εργαζόμενους που στις πλάτες μας εκφράστηκε η προκλητικά συνεχιζόμενη κρίση, η μνημονιακή πολιτική.
ü Και βεβαίως στον χώρο της Υγείας όπου η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ και η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ δυσχέραναν κατά πολύ την λειτουργία μας, ζητήματα που σαφώς επηρέασαν και το δικό μας Νοσοκομείο, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς είχε κενό Διοίκησης, αλλά και όταν είχε υπήρξαν παρεμβάσεις και αποφάσεις μη σύννομες και τεράστιο έλλειμμα επικοινωνίας και επαφής.
      Το 2016 βρεθήκαμε όπως πάντα στις επάλξεις του Αγώνα,
ü  Τόσο για τα ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ μας, όπου αντί για ξεπάγωμα της βαθμολογικής και μισθολογικής μας εξέλιξης στα πλαίσια του Ν.4024/11, ξεπάγωμα που θα έφερνε αυξήσεις πάνω από 100 € στον κάθε Εργαζόμενο, εφάρμοσαν το νέο μισθολόγιο με αυξήσεις κάτω από 30 € και μάλιστα σε βάθος 4ετίας, αυξήσεις που εξανεμίζονται από τις νέες αυξημένες στις Ασφαλιστικές εισφορές και όχι μόνον, μισθολόγιο που φρενάρει παράλληλα εκ νέου  την μισθολογική μας εξέλιξη για το 2016 και 2017, χρόνια που εξαφανίζονται από την μισθολογική μας εξέλιξη.
ü  Όσο και για τα ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ μας, τις ανατροπές και συνεχείς μειώσεις, την αβεβαιότητα στο δικαίωμα της συνταξιοδότησης.
ü  Αλλά και για την διάσωση του Ε.ΣΥ, αναδεικνύοντας τις ανάγκες και τα κενά του συστήματος τις μεγάλες ελλείψεις υλικών, ιατρών και Εργαζομένων.
ü και βεβαίως για τα προβλήματα των Συναδέλφων μας και του Νοσοκομείου μας και ιδιαιτέρως για τα ΚΤΙΡΙΑΚΑ, όπου και πάλι υπήρξαν προβλήματα καθυστερήσεων, σταμάτημα εργασιών, κλπ.
       Το 2017 λοιπόν, η χρονιά που τώρα αρχίζει, εκτιμούμε ότι θα είναι ακόμη μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, δεδομένου ότι θα συνεχιστεί η προκλητικά παρατεταμένη κρίση στην χώρα μας, η μνημονιακή πολιτική και μάλιστα με την πιο σκληρή της μορφή για όλους μας.
        Για μας τους Εργαζόμενους στην Υγεία θα είναι ακόμη μια δύσκολη χρονιά, αγωνιστική βεβαίως και διεκδικητική όπως το προδιαγράφει η κυβερνητική πολιτική με τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι μόνον, δεδομένου ότι απ΄ ότι διαφαίνεται θα συνεχιστεί η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ (1,15 δις έναντι 1,3 δις Ληξιπρόθεσμων) και η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ (δεδομένου ότι οι όποιες προσλήψεις-ψίχουλα αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό απέναντι στις 30.000 και πλέον κενές οργανικές θέσεις που καταγράφονται πανελλαδικά) του συστήματος, προβλήματα που υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

      Για εμάς λοιπόν τους Εργαζόμενους στο Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ η νέα χρονιά ξεκινάει με πάρα πολλά ανοικτά μέτωπα:

ü  Με ανοικτό το ζήτημα του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, την ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ τροποποίηση που θα σηματοδοτήσει την από εδώ και πέρα λειτουργία μας, αλλά και την προοπτική του Νοσοκομείου και τον ρόλο του στο υγειονομικό χάρτη της περιοχής μας. Εμείς εκτιμούμε και διεκδικούμε το Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ να είναι πραγματικά ό ένας εκ των δύο πυλώνων της υγείας στην περιοχή μας  με 500 περίπου κλίνες και όλα εκείνα τα τμήματα όπως τα έχουμε προτείνει ήδη στην 6η Υ.Πε.
ü  Με ανοικτό το ζήτημα της χρηματοδότησής μας, ακόμη και για την μεταστέγασή μας στο 7όροφο, αλλά  και του προϋπολογισμού μας, ένας προϋπολογισμός που είναι καθηλωμένος σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, σε επίπεδα που δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της υπολειτουργούσας κατάστασης μας τα προηγούμενα χρόνια, φανταστείτε τι έχει να γίνει την στιγμή, το 2017, που καλούμαστε να λειτουργήσουμε μ΄ αυτά τα ίδια επίπεδα στα νέα δεδομένα, τα δεδομένα της μεταστέγασης και της πλήρους λειτουργίας μας. Διεκδικούσαμε και διεκδικούμε αύξηση του προϋπολογισμού άμεσα κατά 40% τουλάχιστον, αίτημα που απ΄ ότι φαίνεται απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων.
ü Ανοικτό το μέτωπο της υποστελέχωσης, δεδομένου ότι ξεκινάμε με 50 περίπου κενές θέσεις Ιατρών και 350 (215) περίπου κενές θέσεις Εργαζόμενων. Αξίζει να επισημάνουμε ότι  οι πάλαι ποτέ 1.250 Εργαζόμενοι και Ιατροί μαζί με τα Κ.Υ, σήμερα είμαστε 646 χωρίς τα Κ.Υ τα  οποία στενάζουν από τις μεγάλες ελλείψεις υλικών, ιατρών και προσωπικού το οποίο πολλές φορές παραμένει απλήρωτο για τα εξαιρέσιμά του και μάλιστα επί πολύ.
     Βέβαια εδώ, για να μην χαρακτηριστούμε ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ, να επισημάνω, το ευχάριστο γεγονός που μας φέρνει ο ερχομός του 2017.
     Αναφέρομαι στην πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση των εργασιών στο πολύπαθο 7όροφο κτίριο, που παραδίδεται αυτές τις ημέρες με το κλειδί στο χέρι, ένας στόχος που επετεύχθη με χρήματα που διέθεσε η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ, στην οποία οφείλουμε να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη και το Π.Σ για την στήριξη και το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν γι΄ αυτό το έργο και δείχνουν για την Υγεία και το Νοσοκομείο μας, ένα έργο που ίσως κατ΄ αποκλειστικότητα πιστέψαμε ότι μπορούσε να γίνει, να επανέλθει και να δώσει προοπτική ανάπτυξης του Νοσοκομείου ΑΓ.  ΑΝΔΡΕΑΣ.
      Η επιμονή μας, οι συνεχείς και καθημερινές μπορώ να πώ πιέσεις και παρεμβάσεις μας, που κράτησαν στην επικαιρότητα το συγκεκριμένο αυτό πρόβλημα επί  8 ολόκληρα χρόνια, όπου πέρασε από χίλια κύματα, έφεραν αυτά τα θετικά αποτελέσματα, για τα οποία θα είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι εάν και εφ΄ όσον αυτό το κτίριο λειτουργήσει ΑΜΕΣΑ, όπως το επιβάλλουν οι συνθήκες λειτουργίας μας και όπως το απαιτεί ο λαός της περιοχής μας, κάτι που θα μας απασχολήσει έντονα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η πολιτεία, η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στο σχετικό αίτημα χρηματοδότησης, αίτημα που εμείς το έχουμε καταθέσει επιμένοντας καθημερινά από το καλοκαίρι του 2015.
      Κλείνοντας θα πω ότι ο αγώνας μας για τα κτιριακά δεν σταματάει εδώ, ούτε με την πλήρη επαναλειτουργία του 7ορόφου, θα συνεχιστεί  μέχρις ότου πετύχουμε και τις νέες αναγκαίες και απαραίτητες κτιριακές υποδομές, δεδομένου ότι στις υπάρχουσες δεν μπορούν   να στεγαστούν το σύνολο των δράσεων και των κλινών  του Νοσοκομείου μας, ούτε η διεκδικούμενη προοπτική του, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί είτε επισκευάζοντας αυτό της Σχολής είτε με καινούργιο, όπως διεκδικούμε.
      Ας ελπίσουμε λοιπόν η νέα χρονιά,  που σαφώς θα χρειαστεί όραμα, στόχους, συνεργασίες και βεβαίως την αλληλοστήριξη όλων μας, να κάνει πραγματικότητα όλα αυτά που διεκδικούμε.
        Ας ελπίσουμε το 2017, μετά τις προαναφερόμενες κτιριακές εξελίξεις να θέσει επιτέλους το Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ στην κατεύθυνση της πλήρους επαναλειτουργίας, εκείνης της λειτουργίας που θέλουν οι πολίτες και εμείς και που αρμόζει στον λαό της περιοχής μας.
        Εμείς πάντως οι Εργαζόμενοι σ΄ αυτό εδώ το Νοσοκομείο, απέναντι σ΄ αυτήν την κατάσταση, όπως πάντα έτσι και το 2017, θα συνεχίσουμε τον αγώνα
ü Για Προσλήψεις και βεβαίως την επιστροφή όλων  των αποσπασμένων  υπαλλήλων μας, το ξεκαθάρισμα αυτού του τοπίου.
ü Για επιπλέον χρηματοδοτήσεις προτού φθάσουμε στο ορατό black ΑΟΥΤ.
ü Για την σωστή τροποποίηση του οργανισμού, με σκοπό και στόχο τη δυνατότητα κάλυψης όλων των αυξημένων αναγκών της περιοχής μας.
ü Για την ανάπτυξη και λειτουργία των απαραίτητων Κέντρων Υγείας που παραμένουν εγκαταλελειμμένα και την επαναφορά τους στα Νοσοκομεία.
ü Για την πλήρη και σωστή οργάνωση και λειτουργία του Νοσοκομείου, που οφείλω να πω ότι δεν είναι στα καλύτερά του επίπεδα και τα προβλήματα της καθημερινότητας που είναι πολλά και δύσκολα για το Νοσοκομείο και τους Συναδέλφους μας Εργαζόμενους σ΄ αυτό.
ü Για την βελτίωση των εισοδημάτων μας που παραμένουν καθηλωμένα και καταδικασμένα στην  φτώχεια και την εξαθλίωση,
ü και βεβαίως για τα κτιριακά μας, όπως προαναφέρουμε και ιδιαιτέρως για την πλήρη επαναλειτουργία του 7ορόφου, δεδομένου ότι οι αντοχές του 409 που καταρρέει λιγοστεύουν, καθιστώντας την εκεί παραμονή μας ίσως και επικίνδυνη.
           Κλείνοντας λοιπόν αυτήν την όσο το δυνατόν σύντομη αναφορά μου,  θα ήθελα να πω ότι και στο εξίσου δύσκολο 2017, ας κρατήσουμε ζωντανή την ΕΛΠΙΔΑ, την ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ και την διάθεση για ΑΓΩΝΕΣ.
                                     
                              ΕΥΧΟΜΑΙ  λοιπόν   και   πάλι   σε   όλους 
                                       ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ,
                            ΥΓΕΙΑ,  ΕΥΤΥΧΙΑ, ΠΡΟΟΔΟ, και    ΠΡΟΚΟΠΗ,
                              KAΛΗ    ΧΡΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: