Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Επιστολή της ΠΟΕΔΗΝ στον Πρωθυπουργό για την τραγική κατάσταση 65 Κέντρων Υγείας και οι θέσεις της για το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και στις άλλες διατάξεις για την Δημόσια Υγεία

Κύριε Πρωθυπουργέ,
 Κυρίες και Κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,
        Θεωρούμε το ίδιο μείζον με το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ που αφορά τις αλλαγές στην Παιδεία, το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ του Υπουργείου Υγείας που ψηφίζεται την ΤΕΤΑΡΤΗ 2/8/2017 αποτελειώνει το Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, δίνει την δυνατότητα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.
Ως εκ τούτω θα ήταν χρήσιμο οι πολίτες να ενημερωθούν για τις θέσεις σας.
       Με το προτεινόμενο Νομοσχέδιο υλοποιούνται οι Μνημονιακές δεσμεύσεις (Ν. 4336/2015) και την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας. Το κόστος μετακυλίεται στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ και της υποχρηματοδότησης του Δικτύου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με πορδές δυστυχώς δεν βάφονται αυγά.
        Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να στοιβάζονται στα τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων και να ταλαιπωρούνται 8 ώρες στην αναμονή για να εξυπηρετηθούν.
       Τραγική είναι σήμερα η εικόνα που εμφανίζουν οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ.
     Σας κοινοποιούμε μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε 65 Κέντρα Υγείας.
Χάνουν οι ασθενείς τη ζωή τους στα σκαλιά των Κέντρων Υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών και της απουσίας ΕΚΑΒ.
     Τα Κέντρα Υγείας σήμερα δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία ή μία γενική αίματος. Σκουριάζουν πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα στις ζελατίνες.
      Στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες δεν προσελήφθη κανείς ιατρός, κανείς επαγγελματίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιθέτως ο Αν. Υπουργός Υγείας αν και οι ελλείψεις είναι τραγικές, ισχυρίζεται ότι οι Νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας δεν έχουν τι να κάνουν και πλέκουν.
      Τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες.
Στηρίζονται σε Δωρεές και φιλανθρωπίες.
      Μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες, για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας.
       Την ώρα που αρνείται η κυβέρνηση την Νομική αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και αποψιλώνεται από προσωπικό με μετακινήσεις στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, οι κάτοικοι της περιοχής και η εκκλησία είναι στο δρόμο, οι ασθενείς αναζητούν υπηρεσίες υγείας στο Νοσοκομείο Αδριανούπολης της Τουρκίας, ιδρύεται Νοσοκομείο στην Κάρπαθο.
Ας ειπωθεί καθαρά ο λόγος ίδρυσής του. Ιδρύεται για τη μεταφορά της Νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο από τη Σούδα.
       Με το παρόν Νομοσχέδιο αποδέχεται η κυβέρνηση την επισφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης. Λόγω έλλειψης στέγης οι εργαζόμενοι ζουν στο κοινόβιο του Κέντρου Υγείας σε άθλιες συνθήκες. Οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια του Νοσοκομείου δεν υλοποιήθηκαν.
Στο Νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η περεταίρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με μπλοκάκια στα Νοσοκομεία, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους αναιμικούς προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων.
        Η ΕΣΑΝ Α.Ε. που έργο έχει την δημοσιονομική διαχείριση των Νοσοκομείων, την κοστολόγηση και πώληση των υπηρεσιών και την κατανομή των πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό ανάλογα την αποδοτικότητα, από ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΕΣΥ που την χαρακτήριζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, με την ονομασία ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε. μετατρέπεται σε ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΖΩΗΣ για το ΕΣΥ.
Σχετική είναι η τοποθέτησή μας στην Επιτροπή της Βουλής κατά την ακρόαση των φορέων για το εν λόγω Νομοσχέδιο την Πέμπτη 27/7/2017.
       Ακολουθεί μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την τραγική κατάσταση 65 Κέντρων Υγείας και οι θέσεις μας για το Νομοσχέδιο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και στις άλλες διατάξεις που αφορούν τη Δημόσια Υγεία.
       Δεν συμφωνούμε με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο που παρέχει δυνατότητες για περεταίρω ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Στην Κάρπαθο γίνεται Νοσοκομείο γιατί ετοιμάζεται η μεταφορά της Νατοϊκής βάσης από τη Σούδα.
       Διαφωνούμε μες τους Υπουργούς Υγείας που δηλώνουν ότι η Δημόσια Υγεία αναρρώνει με δημόσιες δαπάνες υγείας 5% του ΑΕΠ. Με ασπιρίνες δεν αναρρώνει το ΕΣΥ.
      Αντίθετα ημέρα με την ημέρα ξεχαρβαλώνεται όλο και πιο πολύ και αν συνεχισθούν οι πολιτικές υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα η κατάσταση του βαριά ασθενούντος ΕΣΥ θα είναι μη αναστρέψιμη.
        Με τις δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη ότι το σύστημα υγείας «φυσάει» απεμπολούν την δυνατότητα διαπραγμάτευσης με την ΤΡΟΪΚΑ σύγκλισης των Δημοσίων δαπανών υγείας στο Μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης. Την ώρα μάλιστα που το ΔΝΤ μέσω της Βελκουλέσκου παραδέχεται ότι στην πραγματικότητα τα Νοσοκομεία δεν έχουν ούτε καν γάζες.
Με τέτοιο ύψος χρηματοδότησης τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν:
..................................................................................................................................................
Διαβάστε ολόκληρη την προαναφερόμενη επιστολή στον σχετικό σύνδεσμο που ακολουθεί:

Δεν υπάρχουν σχόλια: