Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Αναδρομικά: Έτσι θα λάβετε πίσω τον 13ο και 14ο μισθό - Η αίτηση που πρέπει να συμπληρώσετε

        Το έντυπο που θα συμπληρώσετε για να διεκδικήσετε αναδρομικά έως 6.000 ευρώ για την περίοδο 2013-2018 - Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι - Ποιες κατηγορίες εργαζομένων μπορούν να διεκδικήσουν το νέο «πακέτο» αναδρομικών
      Το δρόμο για τη διεκδίκηση αναδρομικών ύψους πάνω των 2,8 δισ. ευρώ από 470.000 εν ενεργεία υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου άνοιξε από τη Δευτέρα (17/12/2018) μια νέα απόφαση – «βόμβα» του Συμβουλίου της Επικρατείας.
       Μετά την απόφαση αυτή, που εκδόθηκε από το ΣΤ’ Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου, κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του «μνημονιακού» νόμου 4093/2012 με τις οποίες καταργήθηκαν από την 1η/1/2013 τα επιδόματα εορτών και αδείας που καταβάλλονται σε όσους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου ελάμβαναν μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές μέχρι 3.000 ευρώ.
      Στην ουσία, η απόφαση ανοίγει δρόμο σε χιλιάδες υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου να διεκδικήσουν με προσφυγές στα πρωτοβάθμια δικαστήρια την αναδρομική είσπραξη των επιδομάτων εορτών και αδείας.
        Σε περίπτωση, δε, που οριστεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι η αναδρομικότητα ξεκινά από το 2013, το διεκδικούμενο ποσό θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τις 6.000 ευρώ για την περίοδο 2013-2018.
       Επιπλέον, το διεκδικούμενο ποσό θα μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς θα είναι δυνατό να διεκδικηθεί και η καταβολή επιδομάτων εορτών και αδείας για μετά το 2018 και εις το διηνεκές, αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Ποιους αφορά

      Βάσει της απόφασης του ΣΤ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και υπό την προϋπόθεση ότι και η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου θα κρίνει ότι τα επιδόματα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά από την 1η-1-2013, δικαιούχοι αναδρομικών έως και 6.000 ευρώ για την εξαετία 2013-2018 μπορούν να καταστούν:
1. Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, που από τον Οκτώβριο του 2011 έως την 31η-12-2015 αμείβονταν με το ενιαίο μισθολόγιο του ν. 4024/2011 και από την 1η/1/2016 μέχρι και σήμερα αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο του νόμου 4354/2015. Στους υπαλλήλους αυτούς περιλαμβάνονται:
-Οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί δημόσιου υπάλληλοι, καθώς και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου που υπηρετούν στα υπουργεία, στην Προεδρεία της Δημοκρατίας, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές (ΑΔΑ<) που δεν έχουν νομική προσωπικότητα και στη Βουλή των Ελλήνων.
-Οι υπάλληλοι των Ανεξαρτήτων Διοικητικών Αρχών (ΑΔΑ) με νομική προσωπικότητα.
-Οι υπάλληλοι των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).
-Οι υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), πρώτου και δεύτερου βαθμού (Δήμοι, περιφέρειες).
-Οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
-Οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που ανήκουν στο κράτος ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ.
-Οι υπάλληλοι των Δημοσίων Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Ανώνυμων Εταιρειών.
-Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
-Οι υπάλληλοι της Γραμματείας των δικαστηρίων και Εισαγγελίων, των Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας.
-Οι γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι μόνιμοι αγροτικοί γιατροί.
-Οι υπάλληλοι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) και Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).
-Οι υπάλληλοι των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
-Το προσωπικό των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, των εξομοιούμενων προς αυτά των λοιπών Εκκλησιών, δογμάτων και γνωστών θρησκειών, που επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
2. Οι λοιποί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου:
-Οι αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι διπλωματικοί υπάλληλοι για χρονικές περιόδους από την 1η-1-2013 και μετά, κατά τις οποίες οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές τους δεν υπερέβαιναν το ποσό των 3.000 ευρώ.
-Οι υπάλληλοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Η αίτηση

     Με την απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ Το κύμα προσφυγών στη δικαιοσύνη αναμένεται να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς οι πιθανότητες να τελεσφορήσουν είναι, πλέον, πολύ μεγάλες.
      Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΑΔΕΔΥ με εσωτερικό έγγραφο που έχει κοινοποιήσει στις Ομοσπονδίες και τα νομαρχιακά της τμήματα ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο έχει ενημερώσει για τα σχετικά βήματα που απαιτούνται.
       Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει τους εργαζομένους στο Δημόσιο να υποβάλουν αρχικά αιτήσεις στις υπηρεσίες τους για τη χορήγηση επιδομάτων εορτών και αδείας συνολικού ύψους 1.000 ευρώ ανά έτος για την περίοδο 2013-2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: