Το πράσινο φως και τις υπογραφές από το υπουργείο Υγείας έλαβε η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση με τις διευκρινίσεις, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ανοίγουν δικό τους ιδιωτικό ιατρείο, να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές ή ακόμη και σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως
σε φαρμακευτικές. Πρόκειται για το τελειωτικό χτύπημα που δίνει ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης στον δημόσιο χαρακτήρα που είχε από καταβολής του το σύστημα υγείας, αφού για πρώτη φορά επισήμως οι γιατροί του θα μπορούν να παρέχουν ανενόχλητοι υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.
Για τους ασθενείς που θα επισκέπτονται τις δημόσιες μονάδες υγείας αυτό σημαίνει ότι εντέχνως θα οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν, καθώς το επιχείρημα θα είναι ότι στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και η αναμονή είναι μεγάλη.
Μια εικόνα που έχει μείνει στη συνείδηση των Ελλήνων από την εποχή που τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ διαδραμάτιζαν ακριβώς αυτό τον ρόλο, με τους ασθενείς, και ειδικά τους ηλικιωμένους, να περιμένουν για ώρες στις ουρές προκειμένου να εξεταστούν από γιατρούς και εκείνοι να τους παραπέμπουν για μεγαλύτερη ταχύτητα και πιο λεπτομερή κλινικό έλεγχο στα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Μεικτό σύστημα
Με την υπουργική απόφαση που περιλαμβάνει όλες τις διευκρινίσεις και έχει ετοιμαστεί, όπως λένε πληροφορίες, από τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, δίνεται ελευθέρας στους γιατρούς του δημοσίου να ασκούν ιδιωτικό έργο, αρκεί να μην επηρεάζονται η εργασία τους και η απόδοσή τους μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι έλεγχοι ωστόσο φαίνεται πως θα είναι απλώς προσχηματικοί, ώστε σταδιακά το δημόσιο ΕΣΥ να μετατραπεί σε ένα μεικτό σύστημα όπου οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν αδρά από την τσέπη τους για να εξυπηρετηθούν. Εξάλλου, το σύστημα υγείας υποχρηματοδοτείται τα τελευταία χρόνια, ενώ η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Γι’ αυτό και οι ασθενείς θα επωμιστούν το επιπλέον κόστος που θα προκύπτει για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών τους.
Ελεγχος ανά εξάμηνο
Με βάση την υπουργική απόφαση, πάντως, οι γιατροί που θα επιλέξουν να ασκούν και ιδιωτικό έργο –δηλώνοντας τη σχετική δραστηριότητα και στην εφορία– θα ελέγχονται κάθε έξι μήνες για να διερευνάται εάν έχει μειωθεί η απόδοση της κλινικής τους.
Οι έλεγχοι θα γίνονται σε τρία σημεία:
• Θα εξετάζεται ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν και ο οποίος θα συγκρίνεται με το προηγούμενο εξάμηνο. • Θα ελέγχεται ο αριθμός των ασθενών που εξετάστηκαν σε σύγκριση επίσης με έξι μήνες πριν.
• Στο μικροσκόπιο θα μπαίνουν και όλες οι ιατρικές πράξεις για να διαπιστώνεται εάν έχουν μειωθεί.
Οι γιατροί του ΕΣΥ που θέλουν να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στη διοίκηση του νοσοκομείου ώστε να λάβουν έγκριση, ενώ βασική προϋπόθεση είναι ότι δεν θα πρέπει να διαταράσσεται, να διαφοροποιείται και να παραβιάζεται με οποιονδήποτε τρόπο η εύρυθμη λειτουργία (τακτικό ωράριο, εφημερίες, ολοήμερη λειτουργία) των νοσοκομείων.
Ηδη πάντως πολλοί γιατροί του δημοσίου έχουν δείξει ενδιαφέρον και έχουν ενημερωθεί για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στην εφορία ώστε να κάνουν έναρξη εργασίας και για τον ιδιωτικό τομέα.
Ομως η απόφαση αυτή να δοθεί ελευθέρας στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργαστούν και σε ιδιωτικές κλινικές φαίνεται ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την κυβέρνηση, καθώς το δημόσιο σύστημα ανοίγει μόνο προς τη μια κατεύθυνση και όχι και αντίστροφα. Δηλαδή δεν έχει δοθεί ακόμη το πράσινο φως και σε ιδιώτες γιατρούς να απασχολούνται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, αφού εκκρεμεί ακόμη η σχετική υπουργική απόφαση.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του Documentο, η απόφαση αυτή αναμένεται να καθυστερήσει, καθώς θεωρείται πιο σύνθετη διαδικασία. Κάτι που προκαλεί ήδη γκρίνιες και διαμαρτυρίες ακόμη κι από «γαλάζιους» συνδικαλιστές που επιθυμούν για λόγους ανταγωνισμού να επιτραπεί και σε ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται στο ΕΣΥ.
Αναδημοσίευση από: documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου