Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Ρομπόλης, Μπέτσης: Μειώστε την ανεργία και όχι τις συντάξεις

     Την ώρα που οι συντάξεις δέχονται τη μια περικοπή μετά την άλλη, και οι περικοπές που ξεκίνησαν το 2010 αναμένεται θα συνεχιστούν -τουλάχιστον- μέχρι και το 2019, οι ειδικοί επιστήμονες της κοινωνικής ασφάλισης προτείνουν στροφή στην πολιτική για τη σταθεροποίηση των οικονομικών του συστήματος.
      «Η λύση για το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας βρίσκεται στη μείωση της ανεργίας και όχι στη συνεχή μείωση των συντάξεων» επιμένει ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, υπογραμμίζοντας ότι πλέον το πρόβλημα είναι τα έσοδα του συστήματος και όχι οι παροχές.
      Ήδη η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς νέες περικοπές στις συντάξεις το 2019, που θα αφορούν τις «προσωπικές διαφορές», οι οποίες θα προκύψουν με τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο την εξοικονόμηση συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ).
      Ωστόσο σύμφωνα με μελέτη των καθηγητών Σάββα Ρομπόλη και Βασίλη Μπέτση (υποψήφιου διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου) η μείωση της ανεργίας, κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027, θα οδηγούσε σε αύξηση των εσόδων του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 800 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο, καθιστώντας εφικτή την αποτροπή των νέων μειώσεων των συντάξεων μέσω της περικοπής στις προσωπικές διαφορές το 2019.
       Οι δύο καθηγητές επισημαίνουν ότι εάν η ανεργία περιορισθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες θα δημιουργούνταν 500.000 θέσεις πλήρους και σταθερής απασχόλησης, και ως εκ τούτου τα έσοδα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 800 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο.
       «Δεν είναι δυνατόν η λύση να αναζητείτε συνεχώς σε μόνιμα και ισοπεδωτικά μέτρα περικοπών και να μη συνυπολογίζονται οι απώλειες εσόδων» σημειώνει ο κ. Ρομπόλης.
Ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου επισημαίνει πως αν εφαρμοζόταν μια στοχευμένη πολιτική το 2018 γενναίας χρηματοδότησης της απασχόλησης με ένα δισ. ευρώ κυρίως σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, πέραν της πρόσθετης απασχόλησης που θα δημιουργούσε η διαδικασία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα δημιουργούνταν 200.000 επιπλέον θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα τα έσοδα του ΕΦΚΑ να αυξηθούν κατά 500 εκατ. ευρώ. Έτσι θα καλυπτόταν ήδη από τον πρώτο χρόνο το μισό προϋπολογισθέν έλλειμμα του Ασφαλιστικού για το 2017, πέραν των πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων στην ελληνική οικονομία από τις νέες επιπλέον θέσεις εργασίας λόγω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης των πρώην ανέργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: