Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Σχετικά με τα αναδρομικά των δώρων και την απόφαση του ΣΤ΄τμήματος του ΣτΕ.

          Με αφορμή ερωτήματα, σχετικά με τα αναδρομικά των δώρων και του επιδόματος αδείας, σας ενημερώνουμε για τα εξής:
1. Η απόφαση του ΣΤ' τμήματος (με πλειοψηφία 6-1) του ΣτΕ είναι πολύ σημαντική και σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κι εργατολόγους δεν θα αλλάξει στην Ολομέλεια, ως προς την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και η Ολομέλεια θα κρίνει αντισυνταγματικές τις συγκεκριμένες διατάξεις. Επιπλέον η Ολομέλεια θα κρίνει την αναδρομικότητα, το ποιους αφορά κλπ
2. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια η ΑΔΕΔΥ μπορεί να κάνει παρέμβαση υπέρ των αιτούντων. Κατά τη συζήτηση στο τμήμα δεν είχε αυτή τη δυνατότητα.
3. Η απόφαση αφορά μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, τους δικαστικούς υπαλλήλους Ναυπλίου, οι οποίοι είχαν δικαιωθεί πρωτοδίκως.
4. Η απόφαση του ΣτΕ είναι ισχυρή και δεσμευτική -άσχετα αν παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια-κι αυτό σημαίνει ότι όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων από εδώ και στο εξής θα είναι θετικές για τους προσφεύγοντες.
5. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος δικαστικής προσφυγής. Μας καλύπτει, για ένα εξάμηνο, η αίτηση μη παραγραφής που έχουμε καταθέσει. Όσοι δεν κατέθεσαν μπορούν να καταθέσουν τη σχετική αίτηση μέχρι 31-12-18.
6. Αναμένουμε την καθαρογραφή της απόφασης-η οποία θα γίνει πολύ σύντομα-προκειμένου να την πάρουν και να μελετήσουν το σκεπτικό της οι νομικοί  σύμβουλοι της ΑΔΕΔΥ κι αφού μας ενημερώσουν θα αποφασίσουμε για τις περαιτέρω ενέργειες.
    Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή - εφόσον επικυρωθεί και από την ολομέλεια - θα υποχρεώσει την κυβέρνηση (τη σημερινή ή την αυριανή) να επανανομοθετήσει την χορήγηση των δώρων και του επιδόματος αδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: