Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Η μείωση των δαπανών για υγεία -παιδεία, από το 19 ως το 22, κατά 2 δις ευρώ οδηγεί σε παραιτέρω υποβάθμισή τους.

          Είναι πανθομολογούμενο, πλέον, ότι η υγεία και η παιδεία από το 2010 ως το 2019 είχαν τις μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων, και υπέστησαν τη μεγαλύτερη "αφαίμαξη" προσωπικού, χωρίς αντικατάσταση. Σήμερα λείπουν 30.000 εκπκοί από το εκπκ.σύστημα κι άλλοι τόσοι, περίπου, γιατροί(6000) και νοσηλευτές(20.000) από την υγεία.
        Κι ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι βγήκαμε από τα μνημόνια κι ετοιμάζεται να μοιράσει τα υπερπλεονάσματα (που απέκτησε μέσω της πρωτοφανούς φοροεπιδρομής), για την υγεία και την παιδεία προτείνει- στο πρόγραμμα σταθερότητας, 2019-22, που απέστειλε στις Βρυξέλλες για έγκριση -μειωμένες δαπάνες για την παιδεία  και την υγεία κστά 1% του ΑΕΠ, περίπου, δηλαδή κατά 2δις ευρώ. Τη στιγμή που τα πρωτογενή πλεονάσματα - σύμφωνα με το πρόγραμμα-θα φτάσουν στο 16.7% του ΑΕΠ, δηλ 33 δις ευρώ και τα υπερπλεονάσματα στο 2.7% του ΑΕΠ δηλ. 5.4 δις ευρώ η παιδεία και η υγεία θα έχουν μειωμένες δαπάνες κατά 2 δις ευρώ!!!
   Οι δημοσιονομικές προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας της κυβέρνησης, για την περίοδο 2019-22, δείχνει και την πολιτική της επιλογή, που δεν είναι άλλη από την περαιτέρω υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας.Δείχνει, επίσης, πόση αξία έχουν οι "δεσμεύσεις" της για προσλήψεις 10.500 εκπκών από το 20 ως το 23 και 12.000 στην υγεία,την ίδια χρονική περίοδο. Πέρα δηλ. από το γεγονός ότι ο συνταγματικός βίος της κυβέρνησης λήγει τον προσεχή Σεπτέμβρη (άρα ποια αξία έχουν οι δεσμεύσεις της για το 20-23 ),έρχεται και το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας να επιβεβαιώσει-αφού προτείνει μειωμένες δαπάνες-ότι αυτές οι εξαγγελίες δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα κι έχουν την ίδια "αξία" που είχαν οι δηλώσεις των υπουργών υγείας και παιδείας ,ολόκληρη την τερραετία 2015-19, για 10.000 προσλήψεις στην υγεία και 20.000 προσλήψεις στην παιδεία που θα ξεκινούσαν από το 2016!!!
      Υπήρξε μάλιστα και υπουργός-ο κ. Βερναρδάκης-που σε συνέντευξή του πριν δυο χρόνια έλεγε ότι σε μια βδομάδα θα βγει η προκήρυξη για μόνιμους διορισμούς εκπκών!!!
     Είναι  προφανές, ότι αν το πρόγραμμα αυτό ψηφιστεί θα σημάνει περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Γι αυτό και τα συνδικάτα των εκπκών και του χώρου της υγείας πρέπει να αναδείξουν το ζήτημα και να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την εφαρμογή αυτών των πολιτικών, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνέχιση των μέτρων των μνημονίων.
      ΥΓ: Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τη δημοσιοποίηση του προγράμματος ο κ. Τσακαλώτος ισχυρίστηκε χθες ότι οι δαπάνες δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται όχι όμως όσο αυξάνεται το ΑΕΠ. Δηλ. κατά τον κ.Τσακαλώτο αν το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 16.7 % κι οι δαπάνες για υγεία -παιδεία κατά 10% αυτό δεν αποτελεί μείωση, αλλά αύξηση. Μάλλον χρειάζεται επειγόντως να ξεσκονίσει τα βιβλία των Μαθηματικών ο υπουργός και δη την ενότητα των ποσοστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: