Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Τρία χρόνια μετά την ψήφιση του Νόμου-λαιμητόμο για τις συντάξεις (Ν. 4387/16)

     Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την ψήφιση του χειρότερου αντιασφαλιστικού νόμου, από τη μεταπολίτευση και μετά,του γνωστού Νόμου Κατρούγκαλου, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Μάιο του 16. Ένός νόμου που κατεδάφισε ό,τι είχε μείνει όρθιο από την κοινωνική ασφάλιση ,αφού αύξησε τα όρια ηλικίας, μέχρι και 17 χρόνια και μείωσε τις κύριες συντάξεις έως 40%.
        Όταν αυτά ψηφιζόταν, πριν τρία χρόνια, και τα λέγαμε λίγοι μας πίστευαν .Πίστευαν τον υπουργό, ο οποίος, εντελώς ξεδιάντροπα, δήλωνε ψευδόμενος στην ΕΡΤ-όπως φαίνεται στη φωτο- ότι οι συντάξεις μέχρι 1300 ευρώ δεν μειώνονται ούτε ένα ευρώ!!!
     Σήμερα, βέβαια,όλοι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με αυτόν τον νόμο, βιώνουν στο πετσί τους τις πρωτοφανείς περικοπές. 
Συγκεκριμένα με τον νόμο αυτό: 
1. Μειώνονται, από 13/5/16 και μετά, οι κύριες συντάξεις μέχρι 40%, οι επικουρικές 50%, οι χηρείας 60% και το εφάπαξ 20%. 
2. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας για όλους στα 67. Αύξηση μέχρι 17 χρόνια.Καταργήθηκαν οι ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις για τους εκπούς, που είχαν ψηφιστεί το 2002 και ποέβλεπαν συνταξιοδότηση στα 60 με 30 χρόνια υπηρεσίας. 
3. Καταργείται το ΕΚΑΣ για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ. 
4. Αυξάνεται η εισφορά για τον ΕΟΠΥΥ από 4% στο 6%. Καθιερώνεται εισφορά 6%, για πρώτη φορά και στις επικουρικές συντάξεις.
5. Καταργείται ο υπολογισμός του οικογενειακού επιδόματος στις συντάξεις.
6. Αυξάνεται από 6,67 % σε 20% το ποσοστό για την εξαγορά των πλασματικών ετών.
7. Καταργούνται όλα τα  ταμεία και δημιουργείται στη θέση τους  ένας υδροκέφαλος οργανισμός ο ΕΦΚΑ, που αδυνατεί να εκδώσει τις συντάξεις. Στο δημόσιο λιμνάζουν πάνω από 15.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης,εδώ και 2,5 χρόνια.
       Οι συνέπειες του νόμου αυτού για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα είναι τραγικές. Οι συνταξιούχοι οδηγούνται σε περαιτέρω φτωχοποίηση κι εξαθλίωση. Οι συντάξεις, πλέον, γίνονται φιλοδωρήματα.
       Οι πρωτοφανείς, δε, μειώσεις και η αύξηση των ορίων ηλικίας έχουν οδηγήσει όλους τους εργαζόμενους να αποχωρούν στα 67 με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που έχει αυτό, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας και της παιδείας. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από 1400 εκπκοί που αποχωρούσαν κάθε χρόνο, από το 11 ως το 15, μετά την 1-1-16 αποχωρούν κατά Μ.Ο : 300 !!!
     Είναι προφανές ότι ο νόμος αυτός δεν παίρνει καμιά διόρθωση, καμιά βελτίωση. Πρέπει άμεσα να καταργηθεί και να καθιερωθεί ένα σύστημα που θα χορηγεί αξιοπρεπείς συντάξεις, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: