Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Πρωτοποριακό λαρυγγοσκόπιο καρπός συνέργειας «Αγίου Ανδρέα» και Πανεπιστημίου

  Πανελλήνια διάκριση, με διεθνή αντίκτυπο, πέτυχε η ομάδα του Αναισθησιολογικού Τμήματος του «Αγίου Ανδρέα» και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το πρωτότυπο βιντεολαρυγγοσκόπιο που δημιούργησαν και ήδη εφαρμόζεται στην κλινική πράξη, τους έφερε βραβείο στο πλαίσιο του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αναισθησιολογίας που φιλοξενήθηκε στην Πάτρα.
    Η συγκεκριμένη διάκριση είναι τιμή για την πόλη της Πάτρας και αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα τοπικών συνεργειών οι οποίες μπορούν να γεννήσουν επιστημονικούς καρπούς που θα απασχολήσουν την παγκόσμια κοινότητα. Επίσης, αποτελεί δείγμα της εργασίας που γίνεται στα κρατικά μη πανεπιστημιακά νοσοκομεία όταν υπάρχει διάθεση συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα.
       Οι δύο ομάδες, του Αναισθησιολογικού Τμήματος του «Αγίου Ανδρέα» με επικεφαλής τον διευθυντή του Τμήματος Αλέξη Τριαντόπουλου και τους αναισθησιολόγους Κώστα Δημακόπουλο και Γιάννη Σαρακατσάνο και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών με επικεφαλής τον καθηγητή Βασίλειο Κωστόπουλο και τους φοιτητές Μάγδα Παπαναούμ και Ορέστη Τριαντόπουλο συνεργάστηκαν και δημιούργησαν το σύγχρονο βιντεολαρυγγοσκόπιο.
      Το ονόμασαν «VAMO» από τα αρχικά των ονομάτων τους, Βασίλειος, Αλέξιος, Μάγδα, Ορέστης. Η πρώτη παρουσίασή του είχε γίνει στο πλαίσιο της έκθεσης Patras IQ τον Απρίλιο του 2018. Εχει ήδη βραβευτεί από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και αρκετά πανεπιστήμια και νοσοκομεία έχουν ζητήσει την αξιοποίησή του.
       Η προχθεσινή βράβευση της ομάδας, στο πλαίσιο του Πανελληνίου συνεδρίου αναισθησιολογίας πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του οποίου ήταν ο καθηγητής και διευθυντής αναισθησιολογίας και ΜΕΘ του ΠΓΝΠ Γρηγόρης Βογιατζής, έγινε σε ιδιαίτερα πανηγυρικό τόνο αποσπώντας θερμότατο χειροκρότημα και την αναγνώριση όλων των διακεκριμένων αναισθησιολόγων της χώρας.
     Το βιντεολαρυγγοσκόπιο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια των αναισθησιολόγων, γιατρών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και χειρουργών όταν έχουν περιστατικό για διασωλήνωση. Δίνει πλήρη εικόνα του λάρυγγα και των αεραγωγών και επιτρέπει τη διασωλήνωσή του ασθενούς με ακρίβεια και απόλυτη επιτυχία καθώς ο γιατρός έχει πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
    Στο ερώτημά μας τι διαφορετικό έχει το συγκεκριμένο βιντεολαρυγγοσκόπιο από τα υπάρχοντα ο κ. Τριαντόπουλος μας απάντησε: «Είναι μία δική μας πατέντα. Κατασκευάζεται με τρισδιάστατη εκτύπωση. Είναι αξιόπιστο, δίνει πολύ καλύτερη εικόνα, αποστειρώνεται και είναι πολλαπλών χρήσεων. Είναι χαμηλού κόστους. Για να γίνει αντιληπτό πόσο οικονομικό είναι αρκεί να σας αναφέρω ότι τα λαρυγγοσκόπια που είχαμε μέχρι τώρα κόστιζαν από 5.000-6.000 ευρώ. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερου κόστους και τονίζω ότι δεν το πετάμε αλλά αποστειρώνεται και επαναχρησιμοποιείται».
ΤΑ ΟΦΕΛΗ
    Εκτός από τα οικονομικά και απεικονιστικά οφέλη ο κ. Τριαντόπουλος, μιλώντας στην «Π» εξήγησε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά οφέλη και για τον πάσχοντα. «Μειώνει κατά πολύ τις ενοχλήσεις στον ασθενή. Δεν του προκαλεί πονόλαιμο και γενικότερα η διαδικασία είναι πιο ανώδυνη σε επίπεδο συνεπειών. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους ασθενείς μας καθώς απαλλάσσονται από έναν επιπλέον πόνο».
ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΙΔΕΑ
      Στο ερώτημά μας πώς ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας του βιντεολαρυγγοσκοπίου «VAMO», ο κ. Τριαντόπουλος μάς περιέγραψε απλά: «Θα έλεγα χωρίς ιδιαίτερες σκέψεις. Στο συγκεκριμένο τμήμα σπουδάζει ο γιος μου και είναι και μέλος της ομάδας, της οποίας επικεφαλής είναι ο καθηγητής ο κ. Κωστόπουλος, κι έτσι ξεκινήσαμε την ερευνητική συνεργασία. Υπήρχε διάθεση από το Τμήμα μας και τους συναδέλφους να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία κι έτσι προχωρήσαμε και φτάσαμε σε αυτό το επιτυχές αποτέλεσμα, που έτυχε αυτής της αναγνώρισης».
       Είναι, αν όχι η πρώτη φορά, μία από τις σπάνιες που κρατικό νοσοκομείο μη πανεπιστημιακό κερδίζει ένα τέτοιο βραβείο, που αποτελεί αποτέλεσμα επιστημονικής και ερευνητικής εργασίας. Για την περιοχή μας δε είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι δείχνει τη δυναμική του πολύπαθου «Αγίου Ανδρέα», που τώρα στήνεται ξανά στα πόδια του μετά την πολυετή δοκιμασία που του επιφύλασσε ο σεισμός του 2008. Οι ιατρονοσηλευτικές του ομάδες δίνουν καθημερινά μάχες να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στον ασθενή τους αλλά και να συνεισφέρουν στην επιστημονική εξέλιξη, χωρίς πολλές φορές να έχουν την απαιτούμενη κρατική υποστήριξη.
Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: