Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Ποιοι «κλειδώνουν» φέτος σύνταξη - Tι αλλάζει από το 2022 στα όρια ηλικίας - Αναλυτικοί πίνακες

       Ασφαλισμένοι: Tι αλλάζει στην πραγματικότητα από 1-1-2022 στα όρια ηλικίας; Η προθεσμία για την εξαγορά πλασματικών ετών και οι κίνδυνοι για τις μειωμένες συντάξεις στο Δημόσιο από 01/01/2022 - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι από τον γνωστό δικηγόρο Κώστα Τσουκαλά που μίλησε στο Newsbomb.gr. 
      Το τελευταίο διάστημα έχουν αναπτυχθεί έντονες συζητήσεις για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Το ζήτημα αυτό, όπως είναι λογικό, «καίει» τους ασφαλισμένους, καθώς σχετίζεται ευθέως με τον προγραμματισμό ζωής, που ο καθένας κάνει.
     Στην πρώτη πενταετία των Μνημονίων (2010-2015) τα όρια ηλικίας αυξήθηκαν τρείς φορές και για συγκεκριμένες περιπτώσεις η αύξηση «άγγιξε» έως και τα 17 χρόνια.
     Έτσι «ανατράπηκαν οικογενειακοί σχεδιασμοί, και δεδομένης της αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας την τελευταία δεκαετία, οδήγησε μια σημαντική κατηγορία εργαζομένων στη μόνιμη φτώχεια, αφού δεν είχαν εργασία, ενώ ταυτόχρονα «έβλεπαν» τα όρια ηλικίας να αυξάνονται και την συνταξιοδότηση να απομακρύνεται.
     Πολλά ερωτηματικά γεννήθηκαν μετά την από 23-9-2021 ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας που αναφέρει ότι «δρομολογεί την παράταση- κατά ένα έτος- στη προθεσμία υποβολής αίτησης αναγνώρισης πλασματικών ετών που έληγε στις 31/12/2021, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να κατοχυρώσουν τα μεταβατικά όρια
ηλικίας».
     Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά «από καμία ψηφισμένη διάταξη δεν προέκυπτε ύπαρξη τέτοιας προθεσμίας, ώστε να παραταθεί εκτός και αν η ηγεσία του Υπουργείου έχει κάποια άγνωστη ατζέντα αλλαγών σχετικά με τα όρια ηλικίας» τόνισε. Σε περίπτωση που θα ισχύσει αυτό, «θα έχουμε το παράδοξο, ασφαλισμένοι , ενδεχομένως σε 5 ή σε 10 χρόνια, να πρέπει από τώρα να υποβάλλουν αίτηση εξαγοράς και να αρχίσουν να καταβάλλουν το τίμημα (με εξαίρεση το Δημόσιο που η καταβολή ενεργοποιείται με την παραίτηση, ενώ δεν ξέρουν σίγουρα πότε τελικά θα επιλέξουν να αποχωρήσουν» επισημαίνει ο κ. Τσουκαλάς.
    Όπως είπε ο δικηγόρος «η ανακοίνωση του Υπουργείο, δυστυχώς πιο πολύ μπέρδεψε το ζήτημα της κατοχύρωσης με εξαγορά πλασματικών ετών παρά έλυσε απορίες» τόνισε.
     Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσουκαλάς ξεκαθαρίζει πως «εφόσον δεν εκδοθεί κάποια τροποιητική ανακοίνωση από το Υπουργείο, καλό είναι να υποβληθούν οι αιτήσεις εξαγοράς πλασματικών ετών μέσα στο 2022, αν και τέτοια προθεσμία πουθενά δεν προκύπτει. Αντιθέτως , έως τώρα, από το σύνολο των κείμενων διατάξεων , προέκυπτε ότι η υποβολή αίτησης εξαγοράς πλασματικών , με εξαίρεση τα ειδικά Ταμεία για τις ειδικές διατάξεις των ασφαλισμένων πριν την 31 η -12-1982, είναι απρόθεσμη και αναδράμει στο έτος κατοχύρωσης, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα ασκηθεί».
    Πλήρης οδηγός από τον δικηγόρο για τους ασφαλισμένους - Αναλυτικοί πίνακες με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
    Μύθοι και αλήθειες - Τι ισχύει σήμερα και τι προβλέπεται να ισχύσει
   Το σημερινό καθεστώς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης προκύπτει από Τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή από τα άρθρα 1 και από την υποπαράγραφο Ε 3 του ν. 4336/2015, με το οποίο τροποποιήθηκαν οι διατάξεις των νόμων 4093/2012, 3863/2010 και 3865/2010.
     Προβλέπεται ρητά ότι από 1-1-2022 ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους τα γενικά όρια ηλικίας, τα 67 έτη δηλαδή για την πλήρη σύνταξη και τα 62 έτη για τη μειωμένη σύνταξη, όπου αυτή ορίζεται.
     Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα λήψης πλήρους σύνταξης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που συγχωνεύθηκαν στον ΕΦΚΑ στα 62 έτη με την προϋπόθεση οι ασφαλισμένοι να έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων έως επτά έτη μπορούν να είναι πλασματικά έτη, με αναγνώριση είτε μέσω εξαγοράς είτε δωρεάν ανάλογα με το τι προβλέπεται.
     Ο νόμος 4336/2015 διαμορφώνει τρείς κατηγορίες ασφαλισμένων σχετικά με το δικαίωμα συνταξιοδότησης:
Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό άρθρο στόν σύνδεσμο που ακολουθεί:

Δεν υπάρχουν σχόλια: