Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Πάτρα: Νέα παράταση για το νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας";

Πάτρα: Νέα παράταση για το νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας";       Μία ακόμα παράταση είναι πιθανόν να δοθεί στην παράδοση του πολυώροφου κτιρίου του «Αγ. Ανδρέα». Οι διαδικασίες προμήθειας του εξοπλισμού που θα γίνουν από το εξωτερικό, φαίνεται να κωλυσιεργούν. Στην περίπτωση αυτή, το κτίριο θα παραδοθεί στους πρώτους μήνες του 2017.
      Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί προέβλεπε την παράδοση του κτιρίου την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Η ημερομηνία αυτή είχε επικαιροποιηθεί και κατά την τελευταία σύσκεψη των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων που είχε συγκαλέσει η Περιφέρεια.
       Σε ό,τι αφορά το κτιριακό κομμάτι εκτιμάται από την πλευρά της Περιφέρειας ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί. Δεν φαίνεται όμως, στην παρούσα φάση ότι θα ισχύσει το ίδιο και με τον εξοπλισμό.
       Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει και τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος ζήτησε άμεση συνάντηση με τη διοίκηση της Εταιρείας Κτιριακές Υποδομές (ΚτΥπ) ΑΕ (πρώην ΔΕΠΑΝΟΜ) προκειμένου που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου. Το ραντεβού ορίστηκε για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αλλά ο κ. Κατσιφάρας πιέζει να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες και να γίνει προσπάθεια παράδοσης του κτιρίου εντός του 2016. «Είναι ζητήματα για τα οποία πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Τίποτα δεν πρέπει να αφήνουμε στην τύχη του διότι το κτίριο δεν μπορεί να παραδοθεί χωρίς τον εξοπλισμό» δήλωσε στην «Π» ο κ. Κατσιφάρας.
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ
       Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξει ολιγόμηνη καθυστέρηση το σίγουρο είναι ότι η Πάτρα θα αποκτήσει ένα δεύτερο ισχυρό πυλώνα δημόσιας περίθαλψης.
       Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι 20,7 εκατομμύρια ευρώ. Θα είναι δε το πρώτο δημόσιο κτίριο που θα έχει γίνει με το νέο Ενεργειακό Κανονισμό, γεγονός που σημαίνει ειδικές μονώσεις, ηλιακούς συλλέκτες και γεωθερμικές αντλίες ώστε να διασφαλίζεται οικολογικά η ψύξη και η θέρμανση του κτιρίου, το ζεστό νερό κ.ά.
      Παράλληλα η εσωτερική ανακατασκευή του δεν θα θυμίζει σε τίποτε το παλαιό κτίριο. Οι θάλαμοι νοσηλείας έχουν διαμορφωθεί με βάση τα νέα δεδομένα που ισχύουν για νοσοκομειακές κλίνες. Στη θέση των θαλάμων των 7 και 8 κλινών με την κοινή τουαλέτα στονδιάδρομο θα υπάρχουν θάλαμοι το πολύ των τεσσάρων κλινών με εσωτερική τουαλέτα. Ο εξοπλισμός τους δε θα είναι τελευταίας τεχνολογίας καθώς αποτελεί προϊόν διεθνούς διαγωνισμού.
ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ
       Η παράδοση του κτιρίου θα δώσει τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν μετά από αρκετές δεκαετίες όλες οι κλινικές και τα τμήματα που σήμερα είναι διασπαρμένα σε τρεις κατευθύνσεις (νέα πτέρυγα, ταχύρυθμος, 409) σ' ένα κτίριο.
      Στον χώρο αυτόν θα μεταφερθεί και το Νοσημάτων Θώρακος. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση πόρων αλλά και ανθρώπινου δυναμικού στα οποία πάσχει βαρέως σήμερα ο «Αγ. Ανδρέας».
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
       Οι συνεχείς συνταξιοδοτήσεις σε συνάρτηση με τις μηδενικές προσλήψεις και τις μετακινήσεις προσωπικού «μας έχουν οδηγήσει σε οριακά επίπεδα λειτουργίας» έχει επισημάνει ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Κώστας Πετρόπουλος. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι οι πάλαι ποτέ 1.250 εργαζόμενοι είναι 650, εκ των οποίων οι 20 και πλέον είναι μετακινημένοι σε άλλες υπηρεσίες και οι 52 αφορούν τους εργαζόμενους των ΚΥ. 
Μαρίνα Ριζογιάννη ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: