Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Φυλλοροούν τα νοσοκομεία της Πάτρας από νοσηλευτές οι οποίοι παραιτούνται ή αρνούνται να διοριστούν

Ολοένα και περισσότεροι νοσηλευτές από τα νοσοκομεία της Πάτρας, προτάσσουν τη ψυχική τους ηρεμία, έναντι μιας σταθερής εργασίας στο Δημόσιο, καθώς αντιμετωπίζουν την εξουθένωση και τις εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς, οι οποίες μεγεθύνθηκαν κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού και της μεγάλης πίεσης που δέχθηκε το ΕΣΥ.

Εδώ και πολύ καιρό, καταγράφεται με «αθόρυβη», αλλά υπαρκτή έξοδος των νοσηλευτών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κατ’ επέκταση από τα νοσοκομεία της περιοχής, δημιουργώντας μια «μαύρη τρύπα» στις κλινικές, η οποία είναι δύσκολο να καλυφθεί. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο οριακή, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το έλλειμμα σε νοσηλευτικό προσωπικό και κυρίως στις κλινικές «πρώτης γραμμής», αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Οι συνάδελφοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης σπεύδουν να φύγουν, ενώ τους ακολουθούν και όσοι συμπληρώσει το 58ο έτος να φύγουν με πρόωρη», εξηγεί στον «Νεολόγο» των Πατρών έμπειρη νοσηλεύτρια η οποία βρίσκεται σε κλινική «πρώτης γραμμής» σε νοσοκομείο της περιοχής.

Η εργασιακή και συναισθηματική εξάντληση των νοσηλευτών, τους έχει οδηγήσει να βρίσκουν διάφορες μορφές εξόδου από τα νοσοκομεία, ακόμη και εάν αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τσέπη τους, ενώ είναι πλέον σύνηθες το φαινόμενο νοσηλευτές να προχωρούν σε άρνηση διορισμού στο ΕΣΥ.

Φεύγουν χωρίς επιστροφή

Όπως εξηγεί η έμπειρη νοσηλεύτρια, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, πολλοί συνάδελφοί της επιλέγουν να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία για να εργαστούν ως συμβασιούχοι σχολικοί φύλακες, σε ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον όπως είναι το σχολικό, παρά το γεγονός ότι θα παίρνουν λιγότερα χρήματα. «Σε ένα σχολείο, ο νοσηλευτής δεν θα εργαστεί απογεύματα, βράδια, Σαββατοκύριακα και αργίες, θα δουλεύει πενθήμερο και θα έχει χρόνο ανάπαυσης στις διακοπές. Για αυτό και είναι αρκετοί, κυρίως επικουρικοί νοσηλευτές, που επιλέγουν να φύγουν από το ΕΣΥ και να πάνε στα σχολεία, ακόμη και εάν παίρνουν 200 ευρώ λιγότερα, ακόμη και εάν γνωρίζουν ότι με τη λήξη της σχολικής χρονιάς θα μπουν στο Ταμείο Ανεργίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μια ακόμη διέξοδος των νοσηλευτών αποτελούν οι σπουδές και η απόκτηση επιστημονικών εφοδίων, ώστε στη συνέχεια να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Αρκετοί νοσηλευτές κάνουν μαθήματα, κυρίως στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ώστε να αποκτήσουν τίτλους σπουδών και με αυτούς να φύγουν για νοσοκομεία του εξωτερικού, όπου τόσο οι όροι εργασίας, όσο και οι αμοιβές τους είναι καλύτερες από την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι, στη Γερμανία ο πρωτοδιοριζόμενος νοσηλευτής ξεκινά από 2.700 ευρώ τον μήνα, ενώ μετά από τρία χρόνια υπηρεσίας ο μισθός του θα ξεπερνά τις 3.000.

Στην Ελλάδα, o μισθός του νοσηλευτή ξεκινά από τα 830 ευρώ ενώ έπειτα από 23 χρόνια στο ΕΣΥ οι απολαβές του αγγίζουν περί τα 1.300 ευρώ….

Ένα ακόμη πεδίο, διαρροής νοσηλευτικού προσωπικού από το ΕΣΥ, αποτελεί ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία και προσφέρει καλύτερες αμοιβές. «Πρόσφατα ένας συνάδελφος που εργαζόταν ως επικουρικός νοσηλευτής, παραιτήθηκε από το ΕΣΥ για να πιάσει δουλειά σε ιδιωτικό κέντρο, με καλύτερο μισθό και δώρα και με ωράριο εργασίας πρωϊνό», αναφέρει χαρακτηριστικά η συνομιλήτρια μας για να προσθέσει με νόημα πως «και δεν είναι ο μόνος».  

Τραγικές οι συνθήκες εργασίας

Η διαρκής διαρροή νοσηλευτικού προσωπικού και στα νοσοκομεία της Πάτρας, έρχεται μετά από τρία χρόνια πανδημίας όπου το Σύστημα Υγείας δοκιμάστηκε σκληρά και έφερε στα όρια τους όλους τους εργαζόμενους. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα, ένας στους δύο υγειονομικούς βιώνει υψηλό ή μέτριο επίπεδο συναισθηματικής εξάντλησης ενώ παράλληλα το άγχος τους λυγίζει. Εξάλλου, αποτελεί κοινό μυστικό, ότι υπάρχουν νοσηλευτές που εργάζονται κυλιόμενο ωράριο επί ημέρες, πως η πλειοψηφία δεν έχει πάρει την κανονική τους από το 2021, ενώ σε ορισμένους τους χρωστάνε ακόμη 160 ρεπό, που ισοδυναμεί με οχτώ μήνες δουλειάς!

«Πλέον, στα νοσοκομεία εργάζονται, είτε πολύ έμπειροι νοσηλευτές και πολύ άπειροι, οι οποίοι είναι είτε επικουρικό προσωπικό με 8μηνες συμβάσεις εργασίας, είτε ειδικευόμενοι νοσηλευτές με 18μηνες συμβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να εκπαιδευτούν θα φύγουν και πως δεν μπορείς να βασιστείς πάνω τους για τη λειτουργία μιας κλινικής», μας εξηγεί η έμπειρη νοσηλεύτρια.

Μάλιστα, οι προοπτικές μόνο ευοίωνες δεν είναι καθώς επόμενα ένα με δύο χρόνια θα συνταξιοδοτηθεί το 15%-20% των νοσηλευτών που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο σύστημα.

Όσο για το μέλλον, η συνομιλήτρια μας είναι απαισιόδοξη, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπω να υπάρχει η βούληση από τους αρμοδίους να διορθωθούν τα κακώς κείμενα…».

 *Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: