Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΚΑΒ: Χωρίς υποψηφίους η προκήρυξη για 250 θέσεις σε ασθενοφόρα – Πόσοι έκαναν αίτηση και πόσοι θα προσληφθούν τελικά

Μπορεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να έχουν διαφημίσει δεόντως ότι θα ενισχύσουν με προσωπικό το ΕΚΑΒ, στην πράξη όμως φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα.

Και αυτό διότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, στην πρόσφατη προκήρυξη για 250 άτομα πληρώματα στο ΕΚΑΒ (επικουρικό προσωπικό) που θα στελεχώσουν με διετείς συμβάσεις τα ασθενοφόρα της Αττικής, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στην πλατφόρμα δεν φθάνουν καν τις 200.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr, συνολικά οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί είναι 180, εκ των οποίων όμως έγκυρες απεδείχθησαν μόλις οι 142.

Από τους 142 όμως μόνο οι 120 υποψήφιοι αποδέχτηκαν τον διορισμό τους ενώ μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί 12 άτομα.

Συνεπώς από τις πολυδιαφημισμένες 250 προσλήψεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τελικά μόνο οι 108 θα προσληφθούν, χωρίς να υπολογίσει κανείς ότι υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι που πιθανολογείται ότι θα παραιτηθούν, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον

Οι λιγοστές αιτήσεις που υποβλήθηκαν για εργασία στο ΕΚΑΒ, δεν είναι τυχαίες.

Όλα δείχνουν ότι δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον καθώς οι συμβάσεις είναι μόλις για δύο έτη. Γεγονός που θεωρείται αποτρεπτικό για εργαζόμενους.

Κάτι όμως που προκαλεί έντονη ανησυχία στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς τόσο ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχαν δημοσίως αναφερθεί στην άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό.

Παράλληλα άλλη μία αιτία των περιορισμένων αιτήσεων σχετίζεται με τα μειωμένα προσόντα που διαθέτουν πολλοί υποψήφιοι και τα οποία ήταν προϋπόθεση για να δηλώσει κανείς ενδιαφέρον στη σχετική πλατφόρμα των προσλήψεων.

Όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, πολλοί υποψήφιοι δεν έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ άλλοι έχουν ολοκληρώσει 2 ή 3 από τα 4 εξάμηνα του ΙΕΚ για την ειδικότητα του διασώστη και δεν έχουν κάνει καν πρακτική. Στις περιπτώσεις αυτές οι υποψήφιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας και δηλώνουν παραίτηση πριν καλά καλά ενταχθούν στο ΕΚΑΒ.

Όσες θέσεις από τις 250 μείνουν κενές για το Λεκανοπέδιο της Αττικής εξαιτίας των λιγοστών αιτήσεων, θα προκηρυχθούν για την υπόλοιπη Ελλάδα χωρίς και εκεί να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.

Πάντως εάν προσληφθούν τελικώς οι 108 (και όχι λιγότεροι), τότε στην Αττική θα μπορούν να βγουν στο δρόμο άλλα 10 ασθενοφόρα ανά βάρδια, ενώ έχει υπολογιστεί ότι για να βελτιωθούν οι χρόνοι ανταπόκρισης απαιτούνται τουλάχιστον άλλα 20 ασθενοφόρα ανά βάρδια.

Να υπενθυμιστεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι «στόχος του είναι το ΕΚΑΒ να μπορεί να ανταποκρίνεται σε 7 με 10 λεπτά στα επείγοντα περιστατικά».

Μόνιμες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ

Πάντως να υπενθυμιστεί ότι η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει και μόνιμες προσλήψεις στον φορέα μέσω ΑΣΕΠ. Μία διαδικασία που φαίνεται ότι μπορεί να προσελκύσει ενδιαφερόμενους, σε σχέση τουλάχιστον με τις θέσεις των επικουρικών.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «Η δέσμευσή για 10.000 προσλήψεις ιατρικού προσωπικού ισχύει στο ακέραιο εκ των οποίων οι 800 από αυτές θα κατευθυνθούν στο ΕΚΑΒ, ανεξάρτητα από τις άλλες δράσεις».

Αναδημοσίευση από: healthreport.gr        

Δεν υπάρχουν σχόλια: