Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

SOS για εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, αφού οι μισοί ετοιμάζονται για «έξοδο»

Με την αγωνία να ξεχειλίζει εργάζονται γιατροί, νοσοκόμες και λοιποί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Πάτρας, αφού το 40% του υπάρχοντος προσωπικού είναι με συμβάσεις οι οποίες λήγουν στο τέλος του χρόνου και… «ουδέν νεότερο» ακόμα (!) από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για το αν θα παραταθούν ή όχι.

ΓΙΑΤΡΟΣ: «ΘΑ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΤΟΥΜΕ»!

Μάλιστα, παρότι οι συμβασιούχοι ανήκουν στις κατηγορίες των νοσηλευτών και υπολοίπων εργαζομένων (μαγειρεία, καθαρίστριες κ.λπ.) παρ’ όλα αυτά η πρώτη «κραυγή αγωνίας» βγαίνει από τα χείλη των νοσοκομειακών γιατρών, γιατί ξέρουν ότι αν λείψουν ξαφνικά όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, ο όγκος δουλειάς δεν θα «βγαίνει» και το σύστημα θα κλυδωνιστεί! Ειδικευμένος γιατρός των εξωτερικών ιατρείων του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» μας έλεγε ότι… «αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων, το νοσοκομείο μας, αλλά και άλλα νοσοκομεία, θα αποδεκατιστούν»!

ΤΟ 40% ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ


Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «ο Άγιος Ανδρέας» κ. Μιχάλη Στελλάτου ο οποίος σε δηλώσεις του στην «Πολιτεία» σημειώνει ότι υπάρχει διπλή διάσταση στο πρόβλημα καθώς από τους συμβασιούχους εργαζόμενους, που, όπως ήδη αναφέραμε, καλύπτουν το 40% του σημερινού υπάρχοντος προσωπικού, οι μισοί τουλάχιστον προέρχονται από προγράμματα του ΟΑΕΔ και όχι από λίστα Επικουρικών, άρα, έτσι κι αλλιώς αυτοί θα πάψουν να είναι στο νοσοκομείο με την «εκπνοή» του προγράμματός τους. Με άλλα λόγια, μιλάμε για μια προαναγγελθείσα μείωση του υγειονομικού προσωπικού που την περιμένουμε σε δυο-τρεις μήνες αλλά η πολιτεία δείχνει να μην το βλέπει και να αδιαφορεί…!

22 ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΡΕΠΟ!

Και όλα αυτά όταν ήδη με το προσωπικό που υπάρχει οι ελλείψεις είναι και πάλι δεδομένες για να λειτουργεί εύρυθμα το σύστημα. Το οποίο λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο και την προσωπική «θυσία» εργαζομένων, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν, για παράδειγμα, νοσηλεύτριες που τους οφείλονται 22 ρεπό, κι όμως ακόμα συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς και με αυταπάρνηση, προσφέροντας υπηρεσίες, δίχως παράπονα, νύχτα και μέρα.

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 3.350 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ

«Μηδέν προσλήψεις …5 χρόνια τώρα

Ο συνδικαλιστής Μιχάλης Στελλάτος θίγει και το ζήτημα των μόνιμων προσλήψεων που ακούμε ή διαβάζουμε ότι γίνονται ή θα γίνουν, δηλώνοντας όμως ευθαρσώς ότι: «Τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχει γίνει καμία, ούτε μία, πρόσληψη μόνιμου εργαζόμενου σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας, ούτε φυσικά σε εμάς εδώ στο νοσοκομείο ‘ο Άγιος Ανδρέας’».

Σχολιάζοντας μάλιστα τις 3.350 μόνιμες προσλήψεις για τις οποίες είχε εκδοθεί προκήρυξη στις αρχές του 2023, ο κ. Στελλάτος τονίζει ότι υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να γνωρίζουμε:

  • Πρώτον, ότι είναι μια διαδικασία που κινείται αργά και δεν έχει καν φθάσει στο τελικό της στάδιο ακόμα.
  • Δεύτερον, και σημαντικότερο, ότι από τις αναγγελθείσες αυτές προσλήψεις, το 90% θα αφορά στη μονιμοποίηση των ήδη συμβασιούχων.

Με αφορμή το δεύτερο, ο κ. Στελλάτος συμπληρώνει: «Δηλαδή, δεν θα έχουμε νέο ‘αίμα’ στο ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων μας, αλλά απλά θα διατηρηθεί ένα μέρος των συμβασιούχων που ήδη υπηρετούν σήμερα. Συνεπώς ακόμα κι αν γίνουν τελικά αυτές οι προσλήψεις, όποτε γίνουν, δεν θα μιλάμε για αύξηση δυναμικού». Χώρια που μέχρι να γίνουν, θα έχουν μεσολαβήσει και μερικές συνταξιοδοτήσεις, άρα, πάλι στα ίδια θα είμαστε…

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ



Αναδημοσίευση από: politeianews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: