Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Ένας ειδικός στα…φώτα αξιολογεί διοικητές νοσοκομείων

Του Θοδωρή Γιάνναρου

Κάπου, κάποιοι… είτε έχουν παρεξηγήσει, είτε ίσως παρερμηνεύσει τους όρους "επιτελικό κράτος” και "αξιολόγηση στελεχών”, ή μέσω αυτών των όρων, επιχειρούν να ελέγξουν και να ποδηγετήσουν την διαδικασία αξιολόγησης των διοικητών νοσοκομείων, για ένα καλύτερο… "rotation” των υποψηφίων στελεχών στις λίστες του Υπουργείου Υγείας και του Μαξίμου, με το δεύτερο να έχει τον πρώτο λόγο, ενώ στο συγκεκριμένο θέμα, το υπουργείο έχει καθαρά διεκπεραιωτικό ρόλο, με άλλα λόγια θα ‘λεγε κανείς,  ο ρόλος του είναι διακοσμητικός, χωρίς ουσιαστικά να έχει αρμοδιότητες ως προς την επιλογή και την αξιολόγηση των διοικητών νοσοκομείων!

Βέβαια, υπάρχει και μια άλλη εξήγηση που θα μπορούσε να δοθεί σε αυτό το περίεργο και άκρως… καινοτόμο εγχείρημα αξιολόγησης των διοικητών των δημοσίων νοσοκομείων, μέσω κάποιων κυριών και ενός ειδικού…  στα φώτα! Κάποιοι εξ’ αυτών, με τη δράση τους προς όφελος των ασθενών και του νοσοκομείου που διοικούν, πιθανόν να έχουν χαλάσει την πιάτσα, καθώς και κάποια σχέδια και έτσι να έχουν καταστεί ξαφνικά… μη αρεστοί! Δεν αναφέρομαι βεβαίως στους ανεπαρκείς εκείνους διοικητές, που όντως πρέπει να αποχωρήσουν!

Ο υπουργός υγείας συνθέτει αυτές τις ημέρες τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθούν οι Διοικητές των Δημοσίων Νοσοκομείων, που σήμερα στελεχώνουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς ο νέος νόμος που θα προωθήσει το υπουργείο Εσωτερικών δεν αναμένεται να εφαρμοστεί σε αυτή την "γενιά” Διοικητών, με το υπουργείο των εσωτερικών το αναμένεται προς τα τέλη αυτού του μήνα να καταθέσει νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα οριστούν τα κριτήρια για τον διορισμό των Διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία.

Στο δια ταύτα τώρα: επίκειται λοιπόν η πολυαναμενόμενη αξιολόγηση των διοικητών των δημοσίων νοσοκομείων, από μια επιτροπή που όρισε ο Υπουργός Υγείας και η οποία αποτελείται από κάποιες κυρίες… εμπιστοσύνης και έναν εκπρόσωπο του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος ασχολείται… με τις λάμπες (sic)! Ναι, ένας από αυτούς που θα αξιολογήσουν τους Διοικητές Νοσοκομείων ασχολείται… με φώτα, και παρ’ όλα αυτά καλείται μαζί με μια δασκάλα… νοσηλευτικής και κάποιες άλλες απίθανες αλλά μάλλον ανεπαρκείς από πλευράς γνώσεων και δεξιοτήτων κυρίες, να αξιολογήσουν τους Διοικητές Νοσοκομείων, κάποιοι εκ των οποίων είναι και άξιοι και διαθέτουν πολλές περγαμηνές, ενώ έχουν έμπρακτα συνδράμει στη λειτουργία του δύσμοιρου ΕΣΥ! Λέτε ο υπουργός υγείας να ήθελε να αστειευθεί μαζί μας και όλη αυτή η συζήτηση να γίνεται υπό τη μορφή αστεϊσμού;

Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται για κακόγουστο αστείο αλλά για απόφαση, που στόχο και σκοπό έχει να τοποθετήσει στη θέση κάποιων που κάνουν άριστα τη δουλειά τους και είναι αγαπητοί στο νοσοκομείο που διοικούν  με άλλους, αμφιβόλου ίσως αξίας και δυνατοτήτων, που όμως είναι υπάκουοι…  "yes men” και σίγουρα είναι πιο κατάλληλοι για το ρόλο του διοικητικού πιονιού ή της μαρονέτας, που θα ακολουθεί πιστά τις ορέξεις και τα κελεύσματα του υπουργείου, που δεν συμβαδίζουν πάντα με τις ανάγκες του νοσοκομείου και ως εκ τούτου των ασθενών που ταλαιπωρούνται, όμηροι μιας σιωπηλής σύνθλιψης των άξιων που τυγχάνει να έχουν άποψη και να αποδίδουν τα του Καίσαρας τω Καίσαρι!

Για να δούμε λοιπόν, πως ο κος…  με τα φώτα και οι 4 αξιότιμες κυρίες θα αξιολογήσουν κάποιους καταξιωμένους διοικητές νοσοκομείου, ενώ την προ-αξιολόγηση θα την κάνει… στέλεχος του FBI, που κατρακύλησε από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και ανέλαβε να επιβλέπει τα Αθηναϊκά νοσοκομεία…όπως κάποιο πουλάκι μου κελάηδησε! 

Αξιότιμες κυρίες και… κύριε, σας εφιστώ την προσοχή, διότι κινδυνεύετε να σας κράξουν ακόμα και τα βότσαλα στα βάθη του Σαρωνικού και του Αιγαίου! Σας βάλαν να κάνετε κάτι που δεν γνωρίζετε και κάτι για το οποίο χρειάζονται γνώσεις που δεν διαθέτετε 

Για να δούμε λοιπόν σε τι κράτος ζούμε…  Σε αυτό που προωθεί την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη ή σε εκείνο που την αντιπαλεύεται, πετώντας μας στη μούρη κακόγουστα παραμύθια, κούφιες εξηγήσεις και αφηγήματα;

Αναδημοσίευση από: capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: