Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

24/8/11:Σύσκεψη Βενιζέλου - Ρέππα για Νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο στο Δημόσιο.

          Οι παράμετροι του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο τέθηκαν επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου.
         Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (όπως η προσωπική διαφορά), θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί.
         Το ανώτατο επίπεδο (πλαφόν) της προσωπικής διαφοράς θα προσδιοριστεί με ορθολογικό, διαφανή και δίκαιο τρόπο, με βάση τα πλήρη στοιχεία της σημερινής μισθολογικής μεταχείρισης και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας.
         Το ζήτημα όμως αυτό, στην πράξη, δεν αφορά τη συντριπτική πλειονότητα (90% περίπου) των υπηρετούντων υπαλλήλων.
         Η κυβέρνηση εξαρτά το χρόνο έναρξης ισχύος του νέου συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο από την πορεία των οικονομικών μεγεθών και κυρίως της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
        Ήδη η συνεχής διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» με την υστέρηση των εσόδων, που δεν αποκλείει ακόμη και τη λήψη νέου πακέτου μέτρων, επηρεάζει αρνητικά τις εξελίξεις γύρω από το μισθολογικό κόστος, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος και για νέες «οριζόντιες περικοπές», ανάλογες με τις περικοπές που ψηφίσθηκαν με τον εφαρμοστικό νόμο για το Μεσοπρόθεσμο.
        Ανεξαρτήτως πάντως της απόφασης που θα ληφθεί, το νέο μισθολόγιο, με βάση και τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η μικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων των δύο υπουργείων, θα επιφέρει και νέα μείωση των αποδοχών κυρίως των «ρετιρέ» του Δημοσίου.
        Παράλληλα, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων να ξεκαθαρίσει ορισμένες «γκρίζες ζώνες», έτσι ώστε να προχωρήσει ομαλά η «τεχνική» επεξεργασία του νέου συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο.
                         Ποιές είναι αυτές;
Κατ' αρχάς, ποιο θα είναι το μεταβατικό στάδιο για την πλήρη εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων. Αν δηλαδή θα είναι τρία ή πέντε ή ακόμη και επτά χρόνια με βάση τα ανάλογα σενάρια τα οποία έχουν πέσει στο τραπέζι.
Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε διαβεβαιώσεις στους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών, που θα έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες, ότι το μεταβατικό στάδιο θα είναι επτά χρόνια.          Εκτός τούτου, ανοικτά παραμένουν τα εξής ζητήματα που θα επηρεάσουν και το ύψος των αμοιβών που θα διαμορφωθούν με το νέο μισθολόγιο: * Ποιο θα είναι το ποσοστό των υπό κατάργηση ειδικών επιδομάτων που θα ενσωματωθεί άμεσα στο βασικό μισθό. Γεγονός είναι πάντως ότι τυχόν άμεση ενσωμάτωση του συνόλου των υπό κατάργηση επιδομάτων στο βασικό μισθό θα εκτόξευε στα ύψη τις μισθολογικές δαπάνες.
* Πώς και με ποια κριτήρια θα προσμετράται η απόδοση των υπαλλήλων με βάση το νέο σύστημα αξιολόγησης και πως θα διαφοροποιεί το μισθολογικό καθεστώς. * Τι ύψος θα έχει τελικά το επίδομα ευθύνης, το οποίο, από κοινού με το οικογενειακό και το επίδομα ειδικών συνθηκών, έχει αποφασιστεί να διατηρηθεί μετά την κατάργηση των επιδομάτων.
* Ποια θα είναι η οικονομική επιβάρυνση, την οποία θα επιφέρει η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό για τις συντάξεις. Η κυβέρνηση, με άλλα λόγια, θα αποδεχθεί αύξηση ορισμένων κατηγοριών συντάξεων που συνεπάγεται η αύξηση του βασικού μισθού ή θα εξαιρέσει αυτή τη διαδικασία από το νέο σύστημα αμοιβών;

Δεν υπάρχουν σχόλια: