Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΕΣΥ: Σε ασφαλιστικές εταιρείες 600 κρεβάτια

          Mέσω συμβάσεων που θα υπογραφούν μεταξύ των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών θα διατεθούν από το ΕΣΥ 556 κλίνες σε δημόσια νοσοκομεία, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
          Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας«ΤΑ ΝΕΑ», στην υπουργική απόφαση που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και οδεύει προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι συμφωνίες του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να έχουν επισφραγιστεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
          Στις συμβάσεις οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αποδέχονται το ισχύον κρατικό τιμολόγιο για τους νοσηλευομένους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
          Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, το κέρδος του ΕΣΥ θα προκύπτει από την αναβάθμιση θέσης ανά ημέρα νοσηλείας. Οι ασθενείς που έχουν ιδιωτική ασφάλιση θα απαιτούν να νοσηλευτούν σε μονόκλινα κρεβάτια (που καλύπτουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες), αποφέροντας έτσι κέρδη περίπου 300 ευρώ (η διαφορά από τη Γ' στην Α' θέση) την ημέρα στο δημόσιο νοσοκομείο.
           Όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων από τις συμβάσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες σε συνδυασμό με το μέτρο για τη χρέωση των ανασφάλιστων αλλοδαπών για υγειονομικές υπηρεσίες θα αγγίξει τα 140 εκατ. ευρώ έως το 2015 - δηλαδή 0,1% του ΑΕΠ.
           Ωφελημένο δεν είναι μόνο το κράτος από τις επικείμενες συμβάσεις: οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τρίβουν τα χέρια τους για την παραχώρηση κρεβατιών του ΕΣΥ σε αυτές, δεδομένου ότι θα καταβάλλουν χαμηλότερο τίμημα στο ΕΣΥ έναντι αυτού στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
           Για παράδειγμα, η αμυγδαλεκτομή (επέμβαση ρουτίνας) κοστίζει σε ιδιωτική κλινική 1.300 ευρώ για νοσηλεία μίας ημέρας σε τρίκλινο δωμάτιο, προεγχειρητικό έλεγχο και χειρουργείο. Το τιμολόγιο όμως φουσκώνει από την αμοιβή του γιατρού που επίσης καλύπτει η ασφαλιστική εταιρεία (περί τα 800 - 900 ευρώ) και την αμοιβή του αναισθησιολόγου (300 - 350 ευρώ). Έτσι, η ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να καταβάλει στο ταμείο της ιδιωτικής κλινικής συνολικά 2.500 ευρώ, ενώ για την ίδια επέμβαση στο ΕΣΥ θα πληρώσει μόλις 526 ευρώ!
Αναδημοσίευση από dete.gr
                         .................................
Κάνοντας κλίκ στον παρακάτω σύνδεσμο θα διαβάσετε σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας ¨ΤΑ ΝΕΑ¨: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4650667
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: