Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Νέες παρεμβάσεις σε Ασφαλιστικό, απολύσεις και απεργίες

       Τρεις παρεμβάσεις -με νέους νόμους- στο Ασφαλιστικό, τις απολύσεις και τις απεργίες ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να γίνουν έως το τέλος του 2014, με βάση το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα:
        [1] Εως τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων με όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να έχει ψηφιστεί νέος νόμος για τις απεργίες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζει ότι για τρεις δεκαετίες δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στον νόμο και ζητεί να αναγνωριστεί η ανταπεργία (λοκ άουτ) ως «αμυντικό όπλο» του εργοδότη και να προστατευθούν το δικαίωμα της εργασίας και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Το πλαίσιο θα πρέπει να συμφωνηθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ στο τραπέζι θα τεθούν τον Αύγουστο και οι «υπέρμετρες υποχρεωτικές απαιτήσεις που ισχύουν σε μισθούς, επιδόματα και πληρωμές για τις απολύσεις».
        [2] Εως τον Νοέμβριο θα πρέπει να νομοθετηθούν, με βάση τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών που ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο, το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς που θα ισχύσει από την 1/1/2015 καθώς, όπως επισημαίνεται στην Εκθεση, «η συνταξιοδοτική δαπάνη, παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει, παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
         Στο πλαίσιο αυτό θα προβλεφθούν ενοποιήσεις Ταμείων, εναρμόνιση εισφορών και παροχών ακόμη και παραμετρικές αλλαγές (αύξηση χαμηλότερων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης), καταργήσεις ή μειώσεις και άλλων κοινωνικών πόρων (μετά τους 40 οι οποίοι καταργούνται από 1/1/2015), ενώ θα καταγράφονται σε μηνιαία βάση οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που είναι σε εκκρεμότητα.
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: