Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Κάηκε το μοναδικό ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας την ώρα που μετέφερε ασθενή! Μία μόνο νοσηλεύτρια έχει το Κέντρο Υγείας.

        Ευτυχώς από τη μια πλευρά  οι απώλειες ήταν μόνο υλικές και απεφεύχθησαν τα χειρότερα, δυστυχώς από την άλλη, γιατί  το ασθενοφόρο που κάηκε την ώρα που μετέφερε ασθενή και μάλιστα με καρδιολογικό πρόβλημα, ήταν το μοναδικό που διέθετε το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας. To ασθενοφόρο όπως αναφέρει στο thebest.gr o Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας Παναγιώτης Κόλλιας ήταν αρκετά παλιό (40 περίπου έτη) και το είχε δανείσει στο Κέντρο το ΕΚΑΒ. Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, στο όχημα ξέσπασε φωτιά την ώρα που βρισκόταν στην περιοχή της Δροσιάς, από την οποία είχε παραλάβει ασθενή με καρδιολογικό πρόβλημα και τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας.
        Ευτυχώς ο οδηγός του ασθενοφόρου κατάφερε να ακινητοποιήσει το όχημα και να απομακρύνει τον ασθενή, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ προσπάθησε να ελέγξει τη φωτιά με πυροσβεστήρα.
         Στο σημείο έφτασε η πυροσβεστική αλλά το ασθενοφόρο καταστράφηκε ολοκληρωτικά και μάλιστα το κουφάρι του μέχρι χθες το απόγευμα βρισκόταν εκεί.
         Οι ελλείψεις και τα προβλήματα στη δημόσια υγεία και δη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι πολλές και θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό. Με αφορμή το περιστατικό το thebest.gr επαναφέρει στο προσκήνιο την προβληματική κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές περιπτώσεις. Το Κέντρο Υγείας πλέον δεν έχει κανένα ασθενοφόρο ενώ έχει το ρεκόρ να λειτουργεί με μία μόνο νοσηλεύτρια!
        "Το ασθενοφόρο που κάηκε ήταν το μοναδικό που είχαμε. Τώρα θα ζητάμε να μας καλύπτει το ΕΚΑΒ από την Πάτρα. Θα υπάρχει βέβαια μια καθυστέρηση" σχολιάζει. Ωστόσο και πριν καεί το πεπαλαιωμένο ασθενοφόρο η συνδρομή του ΕΚΑΒ ήταν απαραίτητη, καθώς όπως εξηγεί, υπάρχει μόνο ένας οδηγός, ο οποίος εργάζεται 5 μέρες την εβδομάδα.
        Ελλείψεις ωστόσο υπάρχουν και σε άλλους κλάδους του προσωπικοί. "Στο Κέντρο Υγείας έχουμε μία μόνο νοσηλεύτρια, η οποία βρίσκεται εκεί τις πρωινές ώρες. Τις άλλες ώρες δεν έχουμε ούτε ένα άτομο νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό είναι ρεκόρ. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο αλλού στην Ελλάδα" δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας.
       Επιπρόσθετα δεν υπάρχει χειριστής ακτινολογικού ούτε μικροβιολόγος, με αποτέλεσμα οι αιμοληψίες να γίνονται κάθε Τετάρτη  και τα δείγματα να αποστέλλονται στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα για ανάλυση.
         Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κέντρου συνολικά το ιατρικό προσωπικό μαζί με τον ίδιο που είναι παθολόγος ανέρχεται σε 6 άτομα (οι υπόλοιποι είναι γενικοί γιατροί κι ένας παιδίατρος). Ως προς τις εφημερίες, κάθε μέρα εφημερεύουν 2 γιατροί με αποτέλεσμα να γίνονται 9 - 10 εφημερίες το μήνα από τον καθένα, τις οποίες δεν τις πληρώνονται όλες. "Με τις θυσίες των γιατρών και του προσωπικού γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι ελλείψεις. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές τα προβλήματα στη ΔΥΠΕ και στους αρμόδιους αλλά δεν έχει βρεθεί λύση και αναγκαζόμαστε να καλύψουμε τα κενά όσο γίνεται, εκ των ενόντων. Όποιος φεύγει δεν αντικαθίσταται. Για παράδειγμα είχαμε ξεκινήσει με 3 οδηγούς μείναμε με 1. Είχαμε 3 φύλακες έχουμε μείνει επίσης με 1. Έχουμε μία καθαρίστρια, η οποία πλησιάζει στη σύνταξη, μετά μάλλον θα πάρουμε και τη σκούπα".
Αναδημοσίευση από το The Best.

Δεν υπάρχουν σχόλια: