Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Συντάξεις: Μπλόκο των δανειστών αυξάνει περισσότερο τα όρια ηλικίας

           Η διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά στις συντάξεις δεν έχει κλείσει. Προς το παρόν γλιτώνουν τις αυξήσεις μόνον όσοι πρόλαβαν να συμπληρώσουν και το όριο ηλικίας αλλά και τα έτη ασφάλισης που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουνίου. Τα όρια συνταξιοδότησης ωστόσο για όλους τους υπόλοιπους μένουν ακόμη ανοιχτά.

        Η κυβέρνηση επιχείρησε να αυξήσει για κάθε έτος που λείπει στον ασφαλισμένο κατά ένα ένα εξάμηνο το όριο συνταξιοδότησης, ωστόσο το κουαρτέτο των δανειστών έθεσε βέτο. Έτσι έχουν αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι άλλες προτάσεις.
        Επί της ουσίας αναζητείται μια φόρμουλα να διασωθούν οι σημερινοί 50αρηδες και 55αρηδες οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν στη δουλειά επιπλέον 7 ως και 17 έτη για πρόωρη ή πλήρη σύνταξη.
         Η νέα πρόταση που συζητείται τώρα είναι όσοι φέτος κλείνουν τα 50 έτη (ως την 31 Δεκεμβρίου) να συνταξιοδοτούνται στα 55 έτη, δηλαδή το 2020 όμως οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών επιμένουν η αύξηση να φτάσει τα έξι έτη, δηλαδή οι σημερινοί 50αρηδες να συνταξιοδοτηθούν στα 56 έτη με συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2021.
        Κάπως έτσι η αύξηση των ορίων ηλικίας φαίνεται ότι ξεκινάει από τουλάχιστον πέντε έτη.

Αναδημοσίευση από Newsit.

Δεν υπάρχουν σχόλια: