Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Οι 15 ημέρες που «καίνε» τους ασφαλισμένους-Ποιους συμφέρει η αίτηση συνταξιοδότησης τώρα -Ρίσκα, κίνδυνοι και μελλοντικό όφελος

        Η υπό εκκόλαψη συμφωνία με τους δανειστές για την αξιολόγηση θα φέρει πολλούς (έμμεσους και άμεσους) φόρους, μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ αλλά, και περικοπές στις συντάξεις. Μπορεί στα ήδη καταβαλλόμενα (συνολικά) ποσά (από κάθε πηγή) μέχρι 1.200-1.300 ευρώ να μην υπάρξει -σε πρώτη φάση- περικοπή αλλά, σίγουρα θα γίνει περικοπή της λεγόμενης...
«προσωπικής διαφοράς» (το ποσό της σύνταξης που «εξέχει» με βάσει τον παλιό τρόπο υπολογισμού) μετά από λίγο καιρό. Επίσης, με την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου θα ισχύσει νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για αιτήσεις που θα κατατεθούν από την δημοσίευσή του και μετά. Ο οποίος (νέος τρόπος) θα οδηγεί σε μειώσεις έως και πάνω από 25% εν σχέσει με τα προβλεπόμενα με τον νόμο 3863/10 που ισχύει (για τα έτη ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά).
        Ο νέος τρόπος υπολογισμού λοιπόν θα… επιπέσει όχι μόνο σε όσους καταθέσουν αίτηση στο μέλλον με την συμπλήρωση των ορίων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (σ.σ. όπως αυτά αυξήθηκαν με τον ν.4336/15 -γ’ μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού) αλλά, και σε όσους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά, παρέμειναν στην εργασίας του για οικονομικούς, οικογενειακούς ή επαγγελματικούς λόγους (καριέρα). Μην εισπράττοντας, καίτοι μπορούσαν, συντάξεις και καταβάλλοντας, καίτοι μπορούσαν να το αποφύγουν, εισφορές.
       Αυτή η δεύτερη κατηγορία, όσοι δηλαδή είχαν δικαίωμα να «φύγουν» αλλά, συνεχίζουν να εργάζονται και ασφαλίζονται θα τιμωρηθούν εάν δεν συνταξιοδοτηθούν πριν την δημοσίευση του νέου νόμου για το ασφαλιστικό. Και ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν πριν την δημοσίευση του νέου τρόπου υπολογισμού των αποδοχών τους η αίτηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) πρέπει να υποβληθεί ΤΩΡΑ. Και αυτό καθώς μεταξύ πρώτης αίτησης και οριστικής αποχώρησης (δεύτερη αίτηση) πρέπει να μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 15 ημερών.
Αναλυτικά, οι κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν όφελος να συνταξιοδοτηθούν τώρα, ώστε να αποφύγουν τις μειώσεις του νέου νόμου, είναι:
    Α/Δημόσιο
         Στο δημόσιο εντοπίζεται η πολυπληθέστερη ομάδα ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά παραμένον στην εργασίας του λόγω: επιδομάτων (διευθυντές κ.λπ), προσωπικής διαφοράς στις αποδοχές (εφοριακοί κ.α.), ασφαλούς εργασίας (μη απολύσεις) κ.α.. Ωστόσο, όσοι έχουν συμπληρώσει άνω των 30 ετών ασφάλιση πιθανότατα, συνταξιοδοτούμενοι τώρα, να λάβουν α/μεγαλύτερη σύνταξη από τον μισθό που παίρνουν ως εν ενεργεία, β/θα κατοχυρώσουν μεγαλύτερη σύνταξη απ ότι σε ένα μήνα (νέος τρόπος υπολογισμού), έστω και εάν σε λόγους μήνες ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάργησης του επιπλέον ποσού (προσωπικής διαφοράς) και γ/σαφώς θα διασφαλίσουν υψηλότερες αποδοχές σε σύγκριση με κάποιον άλλο ασφαλισμένο-υπάλληλο του δημοσίου ο οποίος θα καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 31/12/2016. Και αυτό καθώς από 1/1/2017 δεν ισχύει ο συντάξιμος μισθός του Οκτωβρίου του 2011 όταν οι αμοιβές στο δημόσιο ήταν σημαντικά υψηλότερες εν σχέσει με τα καταβαλλόμενα σήμερα. Μισθό με τον οποίο υπολογίζεται σήμερα η σύνταξη…
       Πρόσθετα, υπολογίζεται ότι με το νέο ασφαλιστικό θα καθιερωθεί και ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του εφάπαξ. Και έτσι, ναι μεν θα μειωθεί η παροχή κατά 15%-20% (επιπλέον του 35% που επιβλήθηκε έως τώρα με τα δύο πρώτα μνημόνια) αλλά, από την άλλη, θα ξεμπλοκάρει η χορήγηση του εφάπαξ.
        Να σημειωθεί ότι εδώ και 2,5 χρόνια δεν διεκπεραιώνονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 31η Αυγούστου 2013. Και υπολογίζεται ότι με τον νόμο θα ξεκινήσει η απόδοση των ποσών στους δικαιούχους εις τρόπον ώστε σε ένα χρόνο -από σήμερα- να έχουν εξεταστεί και οι 45.000 αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και να ξεκινήσει η εξέταση των νέων (που θα υποβληθούν αυτό το διάστημα).
        Κατά συνέπεια, όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης τώρα έχουν «προβάδισμα» στη έγκαιρη απόδοση του εφάπαξ. Το οποίο θα είναι μεν μειωμένο (στο ίδιο ποσοστό με τις αιτήσεις από 1/9/2013) αλλά, θα υφίσταται σαν παροχή. Καθώς δεν υπάρχει η ίδια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον…
Κατά συνέπεια συμφέρει να αποχωρήσουν:
1.Όσοι έχουν ήδη 35ετία με πραγματική ασφάλιση ή ακόμη και με πλασματικά πριν την 19η Αυγούστου 2015 μπορούν να υποβάλλον αίτηση εφόσον έχουν ασφάλιση προ του 1983 και συνταξιοδοτούνται χωρίς ηλικιακό όριο. Επίσης, με τις ίδιες προϋπόθεσες όσοι έχουν 35ετία μετά από αυτή την ημερομηνία και έγιναν 58 ετών και 6 μηνών μέχρι 31/12/2015 ή κλείνουν τα 59 έτη εντός του έτους και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν είχαν 25ετία το 2010 μπορούν να αναγνωρίσουν έως 7 πλασματικά έτη (σπουδές, στρατός, άδεια ανατροφής τέκνων, εκπαιδευτική άδεια κ.λπ) συν τα έτη από τα τέκνα που υπολογίζονται σε 3 χρόνια για δύο τέκνα και 5 για τρία. Ήτοι, έως 12 πλασματικά έτη. Απλώς για να αναγνωριστούν τα πλασματικά απαιτείται 12ετής δημόσια υπηρεσία και για να αναγνωριστούν τα έτη από τα παιδιά χρειάζεται 15ετής συνολική συντάξιμη υπηρεσία Πρόσθετα, οι μητέρες μπορούν να αναγνωρίσουν τα πλασματικά και να τα «κολλήσουν» στο 2010. Με αυτόν τον τρόπο θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (25ετία) με τα ευνοϊκότερα όρια του παλιού ασφαλιστικού (πριν τον νόμο 3863/10).
2.Οι τρίτεκνες και οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι με τρία τέκνα (από το 2011 και μετά) και οι οποίοι έχουν πέριξ ή πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης θα έχουν όφελος να συνταξιοδοτηθούν τώρα. Ειδικά εάν δεν διαθέτουν πτυχίο και η εξέλιξή τους (ιεραρχία) από εδώ και εμπρός (καριέρα) και οι μισθολογικές τους αμοιβές όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιωθούν αλλά, αντιθέτως θα βαίνουν μειούμενες…
3.Οι γονείς με ανήλικα τέκνα (κατά την τριετία 2010-12 για τις μητέρες και την διετία 2011-12 για τους άνδρες) που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Και αυτό για τους ίδιους λόγους που προαναφέραμε για τις τρίτεκνες…
4. Όσοι δικαιούνται πρόωρες αλλά όχι μειωμένες συντάξεις. Όπως είναι οι μητέρες με ανήλικο και 25ετία το 2010 που συμπλήρωσαν το 50ό έτος μέχρι 18/8/2015, άνδρες και γυναίκες με ανήλιο το 2011 και 25ετία (μαζί με πλασματικά) το 52ο έτος μέχρι την ίδια ημερομηνία και οι γονείς με ανήλικο και 25ετία που είχαν κλείσει το 55ο μέχρι τον περασμένο Αύγουστο.
Δεν συμφέρει η αποχώρηση για:
* Μειωμένες συντάξεις (πέναλτι 6% για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης και έως 30%, συν πρόσθετη μείωση 10% μέχρι την συμπλήρωση του συμβατικού ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση).
*Όσοι βγαίνουν με τα κατώτατα όρια. Και αυτό γιατί θα λάβουν μόνο το ανταποδοτικό μέρος της παροχής, ενώ το κοινωνικό θα μετατεθεί για το 67ο έτος της ηλικίας. Επίσης, η κατώτατη σύναξη υποχώρησε κάτω των 392 ευρώ (για τα έτη ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά).
Ειδικά Ταμεία
        Για τους ασφαλισμένους στα Ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ και Τραπεζών) η έξοδος στη σύνταξη όσων έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα μοιάζει θελκτική. Πόσο μάλιστα εάν συνδυαστεί και με ένα πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» όπως αυτά τα οποία ήδη «τρέχουν» στην τράπεζα Πειραιώς ή σε λίγες ημέρες στην Εθνική κ.α. Και αυτό γιατί οι κυοφορούμενες αλλαγές θα επιφέρουν και τις μεγαλύτερες απώλειες στον τρόπο υπολογισμού του συντάξιμου μισθού και το ποσοστό αναπλήρωσης (σύνταξης).
       Οι ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει 35ετία, οι μητέρες και οι τρίτεκνες που έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα έχουν συμφέρον να αποχωρήσουν, καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού θα τους οδηγήσει σε χαμηλότερη σύνταξη πάνω από 20%.
Έτσι, συμφέρει η αποχώρηση για:
5. Όσους έχουν συμπληρώσει 35ετία.
6.Τις μητέρες με 25ετία το 2010 οι οποίες είχαν κλείσει το 50ό έτος στις 18/8/2015 (ή είχαν 5.500 ένσημα το ίδιο έτος άρα, έπρεπε να είχαν κλείσει το 55ο έτος τον περασμένο Αύγουστο). Διαφορετικά, με 25ετία το 2011 έπρεπε μα είχαν κλείσει το 52ο έτος στις 18/8/15 (ή το 57ο με 5.500 ένσημα το 2011) και να είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος με 25ετία και ανήλικο το 2012 (60ό με ανήλικο και 5500 ημέρες ασφάλισης με τις διατάξεις του ΙΚΑ).
6.Όσοι έχουν βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ) οι οποίοι έχουν θεμελιώσει (10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων οι 7.500 σε βαρέα)  ένα ευνοϊκότερο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι «βγαίνουν» εάν είχαν τις προϋποθέσεις (ένσημα) το 2010 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 55ο έτος, το 2011 στο 55ο και 9 μήνες, το 2012 στο 56ο και 6 μήνες , το 2013 στο 60ό και 9 μήνες, το 2014 στο 61ο και 6 μήνες και το 2015 στο 62ο.
Δεν συμφέρει η αποχώρηση με μειωμένες συντάξεις.
Ιδιωτικός Τομέας
        Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ η αίτηση συνταξιοδότησης μπορεί να γίνει χωρίς διακοπή της εργασίας και χωρίς να είναι υποχρεωμένος ο ασφαλισμένος να ενημερώσει τον εργοδότη του. Κάτι που ισχύει και για εργαζόμενους  σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες κ.α). Κατά συνέπεια, όσοι αιτηθούν σύνταξης θα συνεχίσουν να λαμβάνουν και το μισθό τους (σ.σ. δεν θα πάρουν προσωρινή σύνταξη). Και όταν εκδοθεί η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης θα περικοπεί κατά 70% το ποσό της σύνταξης που ξεφεύγει πάνω από τα 1.000 ευρώ. Παράλληλα ο συνταξιούχος μπορεί να συνεχίζει να εργάζεται απολαμβάνοντας σύνταξη (με τον μικρό περιορισμό στην κύρια που περιγράψαμε), συν επικουρική συν τον μισθό του. Καθόλου άσχημη εξέλιξη. Πρόκειται για έμμεση ενίσχυση του εισοδήματός του.
Βεβαίως, δεν θα λάβει το εφάπαξ (από το ταμείο του εάν υπάρχει ή το 40% της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης από τον εργοδότη του). Αλλά, αυτό μπορεί να το λάβει όταν παραιτηθεί από την εργασία του.
       Υπό ατά τα δεδομένα συμφέρει για συνταξιοδότηση (και όχι, αναγκαστικά, και αποχώρηση από την ενεργό δράση) όσους έχουν:
7. 35ετία σε ασφαλιστική κλάση στο ΙΚΑ πάνω από 20ή
8. Βαρέα με 10.500 ένσημα (από τα οποία 7.500 στα βαρέα)
9.Μητέρες με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης και ικανοποιητικό μισθό (και αντίστοιχη ασφαλιστική κλάση)
ΟΑΕΕ
      Όσοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μπορούν να κλείσουν ή μεταβιβάσουν τις επιχειρήσεις τους και να περιμένουν για λίγο διάστημα την συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου για έξοδο στη σύνταξη.
      Και αυτό γιατί με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφάλιστρων (ως ποσοστό επί των κερδών που φτάνει το 27% συν την φορολογία στο 29%) δεν συμφέρει να… δουλεύει κανείς. Συν το γεγονός ότι με τον νέο  τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, τα έτη ασφάλισης πέραν των 25 ελάχιστα εισφέρουν στην βελτίωση του τελικού ποσού της σύνταξης…
      Έτσι, όσοι είχαν συμπληρώσει 35ετία την περίοδο 2010-12 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με την συμπλήρωση του 60ού έτος (θεμελίωση το 2010) ή του 61ο (2011 και 36 έτη κατά την «έξοδο») ή του 62ου (2012 και 37 έτη).
       Με τις ίδιες προϋποθέσεις ασφάλισης μπορούν να αποχωρήσουν και οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που δεν έχουν συμπληρώσει την ανάλογη ηλικία, περιμένοντας το 62ο έτος της ηλικίας προκειμένου να δικαιωθούν σύνταξης. Και αυτό καθώς δεν απαιτείται ασφαλιστικός δεσμός (έτη ασφάλισης την περίοδο προ της αίτησης συνταξιοδότησης).
       Σήμερα ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται στον ΟΑΕΕ με τις ασφαλιστικές κατηγορίες του συνόλου του ασφαλιστικού βίου. Με τον νέο τρόπο θα εφαρμόζονται οι καινούργιοι συντελεστές, που οδηγούν σε χαμηλότερες παροχές για όσους έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης.
Aναδημοσίευση από το MEGABOX

Δεν υπάρχουν σχόλια: