Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Αχαΐα:"Δεν θα ανεχθούμε υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας"

Αχαΐα:"Δεν θα ανεχθούμε υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας" Επιστολή των Συλλόγων Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής         Τις Θέσεις των Συλλόγων Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ.Χαλανδρίτσας και Εθελοντών Αιμοδοτών του Κ.Υ.Χαλανδρίτσας, αναφορικά με το θέμα του Νέου Υγειονομικού Χάρτη και τις επιπτώσεις που θα επιφερει στην περιοχή και το Κ.Υ.Χαλανδρίτσας, δημοσιοποιεί ο σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής.
Αναλυτικά αναφέρει:
       Το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας λειτούργησε το 1989 παρέχοντας Π.Φ.Υ., αρχικά σε 19 Κοινότητες του τέως Δήμου Φαρρών και σε ορισμένα Δ/Δ του Δήμου Καλαβρύτων με το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό έβαλε τις βάσεις για την ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών και στον τομέα της πρόληψη των κατοίκων.
       Το 1994 αυθαίρετα, η Πολιτεία ενέταξε το Περιφ. Ιατρείο Σαραβαλίου, χωρίς καμία συνεννόηση με οκτώ συνολικά Κοινότητες, στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας, με πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκων. Το Κ.Υ.Χ. και οι Σύλλογοι ζήτησαν αμέσως επιπλέον προσωπικό, χωρίς ποτέ αυτά τα αιτήματα να υλοποιηθούν. Οι εργαζόμενοι παρά τις δυσκολίες, ανταποκρίθηκαν και οι κάτοικοι της Μεσσάτιδας εξυπηρετούντο εξίσου καλά, και μάλιστα σε 24ωρη βάση. Στο Κ.Υ. Χ υπήρχε και υπάρχει αρχείο των ασθενών με περισσότερους από 3000 ατομικούς φακέλους. Το Κ.Υ.Χ. οργάνωσε επίσης κατά την πρώτη εικοσαετία λειτουργίας του, αρκετές ενημερωτικές εκδηλώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας, κ.α. και στο Δήμο Μεσσάτιδος και στο Δήμο Φαρρών.
        Βάσει του τακτικού εβδομαδιαίου προγράμματος, οι εξυπηρετούμενες υγειονομικά κοινότητες εδέχοντο από μία έως τρεις φορές την εβδομάδα τις ιατρικές υπηρεσίες του Κ.Υ. Χ. με το ιατρικό προσωπικό που διέθετε και μάλιστα σε επίπεδο και αγροτικών ιατρείων, πέραν από τη μόνιμη παρουσία των ιατρών του και στα περιφερειακά ιατρεία της περιοχής.
       Έγινε προσπάθεια να συνδεθούν συγκοινωνιακά οι κοινότητες, λόγω της μεγάλης έκτασης της περιοχής, με τα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Δύο μήνες με δωρεάν μετακινήσεις, λειτούργησε πιλοτικά το πρόγραμμα εξυπηρέτησης των ασθενών των διαφόρων Δ/Δ του Κ.Υ. Χ.. Το πρόγραμμα δυστυχώς που εκπονήθηκε, δεν έτυχε της αποδοχής των κατοίκων , παρά το ότι τα λεωφορεία επισκέπτοντο τρεις φορές την εβδομάδα το κάθε Δ/Δ. Σήμερα, τι θα τους αλλάξει για να δεχθούν παρόμοιες διευκολύνσεις;
       Το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας με τις αξεπέραστες, μερικές φορές, δυσκολίες, κτύπησε την νοοτροπία της συνταγογράφησης της τροχονόμευσης και αύξησε κατακόρυφα την κίνηση στο Κ.Υ.Χ. και μείωσε δραματικά τις παραπομπές. Ανάμεσα στα Κέντρα Υγείας της Ν.Δ. Ελλάδος, κρίθηκε πρώτο στην αξιολόγηση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Επιπλέον, έλαβε πολλές διακρίσεις, χάρις στην οργάνωση, στη μεθοδικότητα και στο πρόγραμμα που ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια.
       Σήμερα, παρά τις αποσπάσεις και τις ελλείψεις που τις έχει ακόμη εντονότερες, παρά το ότι έχουν περάσει 27 χρόνια από το ξεκίνημά του, συνεχίζει να εμπνέει εμπιστοσύνη στους κατοίκους των 28 Δ/Δ, που αδιάλειπτα υποστηρίζει μέρα και νύχτα.
       Η πληθώρα των ασθενών οι οποίοι καθημερινά προσέρχονται στο Κ.Υ.Χ., ακόμα και στις εφημερίες του, είναι πλήρως ευχαριστημένοι και έχουν δημιουργήσει άρρηκτους δεσμούς με όσους από τους γιατρούς και το προσωπικό  προσφέρουν ανάλογου επιπέδου υπηρεσίες.
        Αν αποφασισθεί η όποια αποδυνάμωσή του, η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη. Το Κ.Υ.Χ. ως μία αποκεντρωμένη υγειονομική μονάδα, με το πολύπλευρο έργο που προσφέρει, έχει πετύχει στην αποστολή του και έχει δικαιώσει τους εμπνευστές του, οι δε Σύλλογοι έχουν γίνει οι βασικοί του πυλώνες.
       Οι Σύλλογοι Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας και ο Εθελοντών Αιμοδοτών του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, μετά από τις ομόφωνες αποφάσεις των αυτόνομων εκλεγμένων Διοικητικών τους Συμβουλίων (μετά από τα λίγα που αναφέρθηκαν), δεν πρόκειται να συμφωνήσουν και δεν θα ανεχθούν μία περαιτέρω υποβάθμιση του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, του οποίου δημιουργήματα είναι. Δεν θα αφήσουν να οδηγηθεί το Κ.Υ.Χ. στην σταδιακή του αφάνεια. Το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας, στα 27 συνεχή χρόνια λειτουργίας του, έχει συνδέσει το όνομά του με τόσες και τόσες δραστηριότητες με όλους τους κατοίκους των 28 Δημοτικών Διαμερισμάτων,  από τους τέως Δήμους Φαρρών και Μεσσάτιδος και Καλαβρύτων. Ο τέως Δήμος Μεσσάτιδος συγκεκριμένα, βάσει του Καλλικρατικού νόμου, ανήκει ήδη στο Δήμο Πατρέων. Όπως όμως ανέφερε και ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, κ. Αθ. Καρπής, στη Δημόσια Διαβούλευση της 28ης Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Π.Ν.Γ.Ν., όπου παρευρέθηκε αντιπροσωπεία των Συλλόγων, «τα υγειονομικά όρια δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα όρια των Δήμων!».
      Οι Σύλλογοι δεν θα δεχθούν την απαξίωση του έργου των εργαζομένων, αλλά και του έργου των εθελοντών για το καλό της τοπικής κοινωνίας.
       Δεν θα συμφωνήσουμε στην όποια επιχειρούμενη υποβάθμιση της περιοχής στο τομέα της Υγείας. Οι δαπάνες, πιστεύουμε, για την Υγεία στην περιοχή που αναφερόμαστε, έχουν προ πολλού περιορισθεί, χάρις στο πρόγραμμα που ακολουθούσε και ακολουθεί το Κ.Υ.Χ. με τη σωστή ιατρική αντιμετώπιση.
      Οι κάτοικοι της περιοχής και μέλη των Συλλόγων, που έχουν γνωρίσει την προσφορά του Κ.Υ.Χ., τελούν σε αναβρασμό και ανησυχούν για το αύριο, το οποίο θέλουν και επιθυμούν να βελτιωθεί και όχι να υποβαθμισθεί.
        Ζητούμε και παρακαλούμε, το προσωπικό του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, όχι μόνον να παραμείνει, αλλά και να αυξηθεί για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι κάτοικοι της περιοχής των 28, σήμερα, Δημοτικών Διαμερισμάτων. Ζητούμε επίσης την παραμονή της υγειονομικής περιοχής, όπως είχε το Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, με τους τέως Δήμους Φαρρών, Μεσσάτιδας, κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: