Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Αντίθετος ο Δήμαρχος Ερυμάνθου με το σχέδιο της 6ης Υ.Π.Ε. για την αναδιοργάνωση των υγειονομικών Υπηρεσιών

         Την απόρριψη του σχεδίου της 6ης ΥΠΕ εισηγήθηκε στο ΔΣ του Δήμου ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, διαφωνώντας με την προτεινόμενη αναδιοργάνωση σύμφωνα με την οποία αποσπώνται Κοινότητες του πρώην Δήμου Μεσσάτιδος από τη δικαιοδοσία του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, μειώνεται ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού και προτείνονται οι εναλλάξ εφημερίες των Κέντρων Υγείας Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθειας.
        Την έντονη διαφωνία του ο Θάνος Καρπής την είχε εκφράσει και κατά τη σύσκεψη που προηγήθηκε στο αμφιθέατρο του Περιφερειακού Νοσοκομείου, παρουσία του ΔΣ της 6ης ΥΠΕ και άλλων φορέων του Νομού.
       Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο μείωσης του υπηρετούντος προσωπικού, το οποίο ως γνωστόν είναι και σήμερα ελλειμματικό και θα οδηγήσει αναγκαστικά στις εναλλάξ εφημερίες των Κέντρων Υγείας της περιοχής.
        Σε αυτή την περίπτωση θα απαιτείται να διανύσουν ακόμα και απόσταση εξήντα (60) χιλιομέτρων οι κάτοικοι πολλών χωριών της περιοχής για να επισκεφθούν το Κέντρο που εφημερεύει, τόσο από τις ορεινές Κοινότητες της ΔΕ Φαρρών και Λεοντίου προς το ΚΥ Ερυμάνθειας, όσο και αντίστοιχα από τις απομακρυσμένες Κοινότητες της ΔΕ Τριταίας και Καλεντζίου στο ΚΥ Χαλανδρίτσας.
        Πρόκειται για αποδυνάμωση και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον Δήμο μας και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από τον Δήμο, ούτε από τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής μας.
Το ψήφισμα του ΔΣ έχει ως εξής:
«Το ΔΣ του Δήμου Ερυμάνθου στην τελευταία του συνεδρίαση συζήτησε την πρόταση της 6ης ΥΠΕ σχετικά με το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης των Υγειονομικών Υπηρεσιών στην ΠΕ Αχαΐας και αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:
Θεωρεί αδικαιολόγητη και λανθασμένη την απόφαση για την απόσπαση και μεταφορά των Κοινοτήτων του πρώην Δήμου Μεσσάτιδος από τη δικαιοδοσία του ΚΥ Χαλανδρίτσας.
Διαφωνεί με τη μείωση του αριθμού των γιατρών που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθειας.
Απορρίπτει την πρόταση της "λειτουργικής" ενοποίησης των δύο Κέντρων Υγείας με τις εναλλάξ εφημερίες.
Απαιτεί να παραμείνουν λειτουργικά ως έχουν τα Κέντρα Υγείας της περιοχής και να ενισχυθούν περαιτέρω με τη διάθεση του προβλεπόμενου ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού, του αναγκαίου εργαστηριακού εξοπλισμού και την αναβάθμιση των κτιριολογικών τους εγκαταστάσεων.
Γνωρίζει τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού στα Νοσοκομεία και τις δυσκολίες στελέχωσης των νέων προτεινόμενων δομών υγείας, όμως δεν μπορεί να αποδεχτεί την αποδυνάμωση και εν τέλει το οριστικό κλείσιμο των Κέντρων Υγείας του Δήμου μας, προκειμένου να λειτουργήσουν τα νέα αστικού τύπου Κέντρα Υγείας που σχεδιάζει η 6η ΥΠΕ για την Πάτρα.
Εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο προτεινόμενο Σχέδιο και καλεί την 6η ΥΠΕ να αναθεωρήσει την πρότασή της αναφορικά με τα Κέντρα Υγείας Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθειας διατηρώντας ως έχει το υφιστάμενο καθεστώς και εξαντλώντας παράλληλα τις όποιες δυνατότητες διαθέτει για την ενίσχυση και αναβάθμισή τους.
Στην αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο και μέσο, μαζί με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες της περιοχής μας, τις διαχρονικές κατακτήσεις και το δικαίωμα των δημοτών μας στην περίθαλψη αντιδρώντας και αρνούμενοι κάθε ενέργεια που θα εμπεριέχει τον κίνδυνο να επανέλθουμε στο "αλήστου μνήμης" παρελθόν στον τομέα της υγείας και περίθαλψης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: