Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Νέος Διοικητής του «Αγ. Ανδρέα»: ΕΤΣΙ θα γίνει η μετεγκατάσταση στο πολυώροφο κτίριο του Νοσοκομείου- Το Σεπτέμβριο το χρονοδιάγραμμα

       Μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνει η ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να σχεδιαστεί η σταδιακή, κατά πως φαίνεται, μετεγκατάσταση στον ανακατασκευασμένο 7όροφο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας». Αυτό, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου, Θόδωρος Σερεμέτης.
       Το κτίριο, που ως γνωστόν είχε πληγεί από τον σεισμό του 2008, είναι σχεδόν έτοιμο και πρόθεση της νέα διοίκησης είναι να μην περιμένει να τελειώσουν πρώτα οι διαδικασίες αγοράς του ιατροτεχνολιγικού εξοπλισμού, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν 2 ή 3 μήνες, αλλά ν’ ανοίξουν, τμηματικά όσες κλινικές διαθέτουν ήδη τον απαραίτητο εξοπλισμό για την λειτουργία τους.         Σύμφωνα με τον κ. Σερεμέτη το θέμα του κτιρίου είναι σε καλό δρόμο.
        «Έχουν λυθεί κάποια τελευταία προβλήματα που υπήρχαν από τη λήξη του προηγούμενου χρόνου σχετικά με την αποπληρωμή του κτιριακού. Αυτό ολοκληρώθηκε μετά από προσπάθειες της Υγειονομικής Περιφέρειας, του Υπουργείου και της Περιφέρειας Δ.Ε., και κάποιους ανθρώπους που έβαλε το Υπουργείο να το «κυνηγούν», αόκνως, μέσα στον Αύγουστο. Ξεμπλόκαρε αυτό το θέμα συνεπώς είμαστε πλέον στο να συζητήσουμε το πότε θα γίνει η παράδοση του κτιρίου, η ολοκλήρωση των εργασιών, γιατί δυστυχώς κάποια καθυστέρηση θα υπάρξει, μικρή πιστεύω και πως θα δρομολογηθεί ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ο οποίος αναμένεται», εξήγησε ο διοικητής του «Αγ. Ανδρέα».
       Όπως επισήμανε δε πολιτική βούληση τόσο του Υπουργείου, όσο και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, είναι να αρχίσει να δουλεύει πριν ακόμα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συνόλου του εξοπλισμού.
      «Πραγματικά είναι ένα στολίδι για την περιοχή μας, με πολύ καλές προδιαγραφές και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην το χρησιμοποιούμε πλέον. Συνεπώς η πολιτική βούληση είναι να αρχίσει να δουλεύει πριν ακόμα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του εξοπλισμού. Ορισμένες κλινικές μπορούν να λειτουργήσουν με τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό που έχουν και κάποιες θα περιμένουν την παραλαβή όλου του εξοπλισμού.
      Η βούληση είναι να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση, σιγά-σιγά, μέσα στον χρόνο, τους ρυθμούς θα τους δούμε και στη σύσκεψη που θα γίνει τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Είχε προγραμματιστεί για μέσα στον Αύγουστο αλλά για λόγους που δεν είναι της δικής μας ευθύνης, μεταφέρθηκε για τον Σεπτέμβρη, πιστεύω όμως ότι μετά από αυτή την σύσκεψη θα έχουμε σαφές χρονοδιάγραμμα», διευκρίνισε ο κ. Σερεμέτης.
      Αναφορικά με τις ενστάσεις που θέτουν ορισμένοι για το ενδεχόμενων πρακτικών δυσχερειών στην περίπτωση που επιλεγεί η σταδιακή μετεγκατάσταση στο πολυώροφο κτίριο ο νέος διοικητής του Νοσοκομείο φάνηκε να διαφωνεί επισημαίνοντας μάλιστα ότι εκ των πραγμάτων αυτή η μετακόμιση δεν μπορεί να γίνει σε 1-2 μέρες.
      «Εκ των πραγμάτων θα πάμε σε μια σταδιακή μετεγκατάσταση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένη μέθοδο. Πέραν αυτού εάν δεν προηγηθούν οι κινήσεις ορισμένων κλινικών δεν μπορούν να κινηθούν άλλες. Πράγμα που σημαίνει ότι, είτε θέλουμε είτε όχι, πρέπει να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά γιατί αν περιμένουμε να κάνουμε την ολοκληρωμένη παραλαβή του κτιρίου, με το «κλειδί στο χέρι», με τον εξοπλισμό και με όλα του, τότε θα συμπληρώσουμε και το 2016 και θα λέμε «δεν έγινε τίποτα». Εγώ είμαι της θέσης ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα πιέζεις για να γίνουν, εάν δεν τα πιέζεις δεν γίνονται, θα πρέπει να τα πιέσουμε και αν χρειαστεί να ιδρώσουμε όσο χρειάζεται για να γίνει.
       Είναι και αυτό μια μέθοδος πίεσης ακόμα και προς τον εργολάβο, γιατί και ο εξοπλισμός, εάν δεν πιέσουμε με κάποιο τρόπο, ο εργολάβος θα έχει κάθε λόγο να τον φέρει όποτε τον εξυπηρετήσει. Δεν θέλω να υπονοήσω κάτι, αλλά θα πρέπει με κάθε τρόπο να πιέσουμε. Ο τρόπος πίεσης είναι να μπούμε μπροστά, ν’ ανοίξουμε τις κλινικές που είναι έτοιμες, να τις λειτουργήσουμε και σιγά-σιγά να παραλαμβάνουμε και τα πράγματα μας και να ν’ ανοίξουμε και τις άλλες κλινικές. Είναι ένα τεράστιο έργο, χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά και είναι δουλειά μηνών, αν δεν ξεκινήσει κάποια στιγμή και περιμένουμε να έρθουν τα πάντα, το μόνο που κάνουμε είναι να χάνουμε χρόνο.
       Πρέπει να ξεκινήσουμε. Το κτίριο είναι έτοιμο. Υπάρχουν κάποιες μικρές δουλειές που πρέπει να γίνουν για να παραδοθεί ως κτίριο», τόνισε ο κ. Σερεμέτης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».
      Σχετικά με την προμήθεια του απαραίτητου ξενοδοχειακού και ιατρικού εξοπλισμού ανέφερε ότι ουσιαστικά δεν έχει προχωρήσει επειδή δεν έχουν εξασφαλιστεί ακόμα τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά του και τα οποία ανέρχονται στα 3εκ. ευρώ.
      «Πρέπει αυτό το ποσό να μεταφερθεί στον λογαριασμό του εργολάβου, να δώσει κι αυτός προκαταβολές, να παραγγείλει τα πράγματα που ουσιαστικά έχουν «παραγγελθεί», να τα στείλει ο προμηθευτής. Θα χρειαστούν 2-3 μήνες μέχρι να φθάσουν τα πράγματα εδώ. Εμείς δεν θα πρέπει να περιμένουμε το δίμηνο και το τρίμηνο», πρόσθεσε.
      Παράλληλα ο κ. Σερεμέτης αναφέρθηκε και στον αριθμό των κλινών που θα αναπτυχθούν στο κτίριο με δεδομένο ότι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε συνάντηση που είχαν μαζί του την Πέμπτη, ζήτησαν αυτές να ανέρχονται στις 550, όπως δηλαδή και πριν τον σεισμό του 2008. Κάτι τέτοιο όμως, φαίνεται ότι πλέον είναι ανέφικτο καθώς μετά την πλήρη ανακατασκευή του κτιρίου, οι χώροι που μπορούν να διατεθούν είναι λιγότεροι.
      «Το παλιό Νοσοκομείο δεν είχε τις υποδομές που έχει αυτό όπως ανακατασκευάστηκε. Παράδειγμα τώρα σε κάθε δωμάτιο υπάρχει τουαλέτα, οι παλαιότεροι θάλαμοι δεν είχαν τουαλέτες. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή του είδους η εξυπηρέτηση για τους ασθενείς, που είναι απαραίτητη, έχει μειώσει δραστικά τους χώρους. Έτσι ο κάθε όροφος έχει λιγότερες από 30 κλίνες ανάλογα και με τις υπόλοιπες ανάγκες κάθε όροφου. Δεν έχουμε λοιπόν σε καμία περίπτωση τον αριθμό των κλινών που είχαμε στο παλιό 7όροφο. Το κτίριο αυτό δεν θα λύσει τις ανάγκες των πολιτών της Πάτρας θα χρειαστεί να κατασκευαστούν και άλλες υποδομές στον Άγ. Ανδρέα.
       Παράδειγμα: Τα φαρμακεία μας και οι αποθήκες μας είναι σε ISO BOX {κοντέινερ} που σε καμία περίπτωση δεν είναι χώροι για να αποθηκεύσεις φάρμακα, αντιλαμβάνεστε τι καταναλώνουμε σε ενέργεια για να κρατάμε την σωστή θερμοκρασία στο απαιτούμενο ύψος. Σταδιακά πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλες κατασκευές. Ο αριθμός των 550 κλινών που υπήρχαν πριν τον σεισμό είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί εάν δεν κατασκευαστεί και άλλο κτίριο», υπογράμμισε ο διοικητής του «Αγ. Ανδρέα».
     Τέλος ο κ. Σερεμέτης παραδέχθηκε ότι στο Νοσοκομείο υπάρχουν δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό. «Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν ελλείψεις που φέρνουν σε πολύ δύσκολο σημείο και τους εργαζόμενους από την στιγμή που φθάνουν στα όρια της αντοχής τους. Για παράδειγμα στη Διοικητική Υπηρεσία τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει, με σύνταξη, 120 άνθρωποι, έχουν έρθει 1-2 και αφήνουν ένα τεράστιο κενό πίσω τους, στη Νοσηλευτική Υπηρεσία γίνεται το αντίστοιχο, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πάρει τις άδειές τους από το 2014», είπε μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Σερεμέτης.
Aναδημοσίευση από Dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: