Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Διέκοπη η δίκη για το σκάνδαλο Depuy - Στο... κόλπο και τα δυο νοσοκομεία της Πάτρας

      Για την 1η Νοεμβρίου διεκόπη η δίκη που αφορά στη διακίνηση μαύρου χρήματος σε γιατρούς του ΕΣΥ από την εταιρία Depuy, συμφερόντων του κολοσσού στον φαρμακευτικό χώρο «Johnson & Johnson».
      Οι συνήγοροι τριών κατηγορούμενων ζήτησαν αναβολή της δίκης λόγο σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι εντολείς τους. Το δικαστήριο όμως απέρριψε το αίτημά τους υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως που επισήμανε το ενδεχόμενο παραγραφής αδικημάτων.
Τελικώς η δίκη διεκόπη λόγω του ότι ένας κατηγορούμενος δεν είχε δικηγόρο.
Οι κατηγορούμενοι
       Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 24 άτομα, γιατροί του ΕΣΥ, στελέχη της Depuy καθώς και Έλληνες που φέρονται να βρίσκονταν πίσω από off shore εταιρείες, οι οποίες κατά το κατηγορητήριο χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος.Σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται άμεσα τα δυο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας.
       Σύμφωνα με την κατηγορία το ποσό της μίζας ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας μεγάλη ζημία στο ελληνικό δημόσιο που παρίσταται και ως πολιτική αγωγή στη δίκη.
         Οι 24 κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, της ενεργητικής και παθητ
ικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Η υπόθεση
       Όπως αναφέρεται στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα, τα ορθοπεδικά προϊόντα της Depuy υπερκοστολογούνταν στην Ελλάδα έως και 35% και από το ποσοστό αυτό, το 20% διατίθεντο στους γιατρούς ως "δώρο" για την προτίμηση που έδειχναν στα προϊόντα της εταιρίας ενώ με το υπόλοιπο 15% συντηρούνταν ο μηχανισμός διακίνησης του χρήματος. Λογιστές, δικηγόροι και λοιποί που είχαν ιδρύσει τις εταιρίες off shore.
      Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται με την κατάθεση στο Γραφείο Σοβαρών Περιπτώσεων Απάτης (SFO) στο Λονδίνο στελέχους της εταιρείας, που εργαζόταν από το 1993 έως το 2007 στην Depuy International και μάλιστα σε υψηλές θέσεις.
      Το στέλεχος της Depuy περίγραψε στη Βρετανική υπηρεσία και τι γινόταν στην Ελλάδα: «Είχα διαπιστώσει ότι η πρακτική της πληρωμής δώρων ή ανταμοιβών σε ορθοπεδικούς χειρουργούς στο ΕΣΥ σε σχέση με την προμήθεια ορθοπεδικών προϊόντων ήταν ‘ενδημική’. Το ύψος των κονδυλίων που διατίθεντο απ όλους τους κατασκευαστές ορθοπεδικών προϊόντων που επέλεγαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα ανερχόταν σε 20% έως 35% επί της αξίας των πωλήσεων προς τους τελικούς χρήστες».
Αναδημοσίευση από PatrasTimes

Δεν υπάρχουν σχόλια: