Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Το ΦΕΚ με την απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη για την «αξιολόγηση»

        Αριθμό φύλλου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πήρε ο Ν.4489/2017 «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις – Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ και άλλες διατάξεις», όπου εμπεριέχεται το άρθρο 36, με την απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη για την «αξιολόγηση» των δημόσιων υπαλλήλων (ΦΕΚ 140A/21-09-2017). Η ΑΔΕΔΥ έχει χαρακτηρίσει και την «αξιολόγηση» των δημόσιων υπαλλήλων από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως προσχηματική, αλλά πλέον με την απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη γίνεται και… fast track!
      Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, με την απεργία – αποχή τους από την «αξιολόγηση» ανάγκασαν την κυβέρνηση να δώσει τρεις παρατάσεις για την ολοκλήρωσή της, αλλά στις 8 Αυγούστου εξέπνευσε άκαρπη κι η τελευταία. Έτσι, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, υπό την πίεση της δικής της αξιολόγησης, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ήττα και να ετοιμάσει «νέα μέτρα», τη συγκεκριμένη τροπολογία που έγινε νόμος του κράτους.
       Η απεργία-αποχή από την «αξιολόγηση», που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕΔΗΝ από τον προηγούμενο Μάρτιο και στην οποία συμμετέχει περίπου το 90% των δημοσίων υπαλλήλων, βρίσκει απήχηση γιατί έχουν αποκαλυφθεί όλες οι παγίδες του Ν.4369/2016 και οι πολιτικοοικονομικοί στόχοι της κυβέρνησης, των δανειστών και του κεφαλαίου. «Δεν πρόκειται για μια “απλή, δίκαιη κι αθώα” διαδικασία, όπως παρουσιάζεται. Όταν οι “δανειστές”, το ΔΝΤ και η ΕΕ ενδιαφέρονται διακαώς για την “αξιολόγηση” στο Δημόσιο και αποτελεί προαπαιτούμενο για την γ’ αξιολόγηση (της κυβέρνησης αυτήν τη φορά), τότε, προφανώς, δεν είναι για καλό », σημειώνει η ΑΔΕΔΥ και συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση, αφού δεν έπεισε, δοκιμάζει τη μέθοδο των εκβιασμών και της τιμωρίας με “καινοτόμες” πρακτικές, που έρχονται κατευθείαν όμως από σκοτεινές και αυταρχικές εποχές του παρελθόντος».
      Η κυβέρνηση και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν καταφεύγουν στα δικαστήρια, όπως η προκάτοχός της ΝΔ, με υπουργό τον Κ. Μητσοτάκη, που επιχείρησαν να βγάλουν την τότε απεργία-αποχή, παράνομη και καταχρηστική. Κάνουν κάτι χειρότερο: νόμο του κράτους απεργοσπαστική τροπολογία, σύμφωνα με την οποία, μόνο όσοι σπάσουν την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ και δεκάδων ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων και υποταχτούν στις εντολές της κυβέρνησης θα μπορούν να γίνουν προϊστάμενοι και διευθυντές! Και μάλιστα, ο βαθμός της «αξιολόγησης» δεν θα μετρήσει, αρκεί μόνο μια βεβαίωση της τήρησης των υποχρεώσεων από την οικεία Διεύθυνση Προσωπικού ή Διοικητικού για να γίνει κάποιος υποψήφιος προϊστάμενος. Κάτι σαν εκείνες τις… παλιές δηλώσεις φρονημάτων!
      Η απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη προωθεί επιπροσθέτως τη λογική να περιφρονείς τους υφισταμένους σου, αν οι επιλογές τους εμποδίζουν την ανέλιξή σου. Γιατί προτρέπει τον προϊστάμενο να τους «αξιολογήσει» ακόμα κι αν οι ίδιοι αρνηθούν, λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία-αποχή, να δώσουν οικειοθελώς τα στοιχεία τους στον προϊστάμενο.
     Ωστόσο, όπως έχει υπογραμμίσει η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕΔΗΝ και αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης θα πέσει στο κενό και οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν στον εκβιασμό και στην αυταρχική τροπολογία για την «αξιολόγηση» με κλιμάκωση του συλλογικού αγώνα και μεγαλύτερη συσπείρωση στην απεργία-αποχή.
ΕΔΩ το ΦΕΚ με την ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ (Αρθρο 36,  Σελίδες 2499 k 2500).
Αναδημοσίευση από  ergasianet

Δεν υπάρχουν σχόλια: