Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Ποια επιδόματα κόβει η νέα αξιολόγηση

       Κόβονται, μειώνονται, εξαφανίζονται ολοσχερώς και πιέζουν τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων. Η νέα αξιολόγηση τα ισοπεδώνει όλα!
       Η αρμόδια υπουργός ωστόσο… καμαρώνει που δεν κόβονται τα αναπηρικά! Θα δούμε όμως το μέλλον τι θα δείξει, γιατί τα ίδια έλεγαν και για το ΕΚΑΣ…
       Φεύγουν και επιστρέφουν μισά, ή καταργούνται, επιδόματα οικογενειακά, αναπηρικά, θέρμανσης, ειδικά, πολυτεκνικά.
       Οι νέες περικοπές θα πιέσουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων. Όλα αυτά, εξηγεί η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου, «έρχονται σε μια στιγμή που αμέσως μετά, δηλαδή τα έτη 2019 και 2020, έρχονται δύο απανωτές μειώσεις συντάξεων 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ ακολουθούν οι αυξήσεις φόρων, λόγω μείωσης του αφορολογήτου, που θα επιφέρει αύξηση φόρου από 200 έως 620 ευρώ…».
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, περικόπτονται:
1. Τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ σε τρίτεκνους και πολύτεκνους.
2. Τα επιδόματα αναπηρίας.
3. Οι επιδοτήσεις των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς για οικονομικά αδύναμους.
4. Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ.
5. Τα επιδόματα σε οικογένειες που ζουν σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές της χώρας, ώστε να έχουν πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
        Η κυβέρνηση κάνει λόγο για την εμφάνιση ενός Οργανισμού Παροχών κοινωνικής πρόνοιας, με παράλληλη δημιουργία τριών μητρώων δικαιούχων μέχρι το τέλος του 2017. Δηλαδή:
1. Μείωση των οικογενειακών επιδομάτων, θέρμανσης, φοροαπαλλαγών, εισόδου στην αγορά εργασίας το 2017 και το 2018, ώστε να βρεθούν 259 εκατ. ευρώ.
2. Δημιουργία πέντε αλλαγών σε οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα αναπηρίας, εκπαιδευτικά επιδόματα, επιδόματα στέγασης, μεταφορικών επιδομάτων, μέχρι τέλος του 2017.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν οδηγούμαστε:
·       Σε δραματική μείωση στα επιδόματα τέκνων, μεταφοράς, εκπαίδευσης, στέγασης.
·       Σε αλλαγή του συστήματος οικογενειακών επιδομάτων μέχρι τον Νοέμβριο του 2017.
·       Σε ανατροπή σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας μέχρι τον Νοέμβριο 2017. Η αλλαγή θα έχει σχέση με την ικανότητα του συγκεκριμένου προσώπου να μπορεί να εξυπηρετηθεί.
        Ουσιαστικά, πάμε σε νέους κανόνες εισφορών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας. Σε σχεδιασμό αλλαγής των επιδομάτων για τις μεταφορές. Σε ολοκλήρωση της μελέτης για τα εκπαιδευτικά επιδόματα και σε νέο προσδιορισμό των επιδομάτων στέγασης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017.
του Γιώργου Αυτιά
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 2/9

Δεν υπάρχουν σχόλια: