Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Μαζεύουν τα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, νοσοκομείων κτλ. – Το έγγραφο της ΓΓΔΠ

       Η υστέρηση εσόδων που εμφανίζεται τον Αύγουστο στα ταμεία του Δημοσίου, σε συνδυασμό με τις λήξεις ομολόγων που είχαν εκδοθεί λόγω βραχυπρόθεσμου δανεισμού, φαίνεται ότι έβαλε σε εγρήγορση το υπουργείο Οικονομικών, και συγκεκριμένα τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, η οποία με έγγραφό της προς όλους τους φορείς του Δημοσίου, ανάμεσα σε αυτούς δήμοι και νοσοκομεία, ζητεί άμεσα την μεταφορά των ταμειακών τους διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Το ύψος των χρημάτων που θέλει να δεσμεύσει η ΓΓΔΠ ανέρχεται περίπου στα 4 δισ. ευρώ.
      Το έγγραφο εκδόθηκε στις 13-9-2017 και έχει χαρακτηρισμό «Εξαιρετικά επείγον – επί αποδείξει». Με αυτό το ΥΠΟΙΚ ζητά μέχρι τις 29-9-2017 οι φορείς του Δημοσίου να έχουν προχωρήσει στην τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας αποσύροντάς τα από τις εμπορικές τράπεζες. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως λέει, «η μη συμμόρφωση των υπόχρεων φορέων με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο περί μεταφοράς στην ΤτΕ, επισύρει τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις κυρώσεις για τα αρμόδια όργανά τους».
      Μετά την έκδοση της απόφασης του ΥΠΟΙΚ προκλήθηκαν αντιδράσεις από την πλευρά των ΟΤΑ, που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να τα δώσουν, ενώ το αίτημα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων δεν πήρε δημοσιότητα.
     Είναι γνωστό ότι από το καλοκαίρι του 2015 μετά την πιστωτική ασφυξία που επιχείρησαν οι δανειστές το ΥΠΟΙΚ είχε ζητήσει τηνμεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Από τότε μέχρι σήμερα, το μέτρο είχε ατονήσει, ενώ πολλοί φορείς δεν προχώρησαν ποτέ στην μεταφορά των διαθεσίμων στην ΤτΕ. Φαίνεται όμως ότι σήμερα τα προβλήματα ρευστότητας είναι μεγάλα, γι’ αυτό και το ΥΠΟΙΚ απειλεί έμμεσα τους διάφορους φορείς στην περίπτωση που δεν υλοποιήσουν τις εντολές του.
  Η απόφαση αυτή αποκαλύπτει ότι το success story που διατυμπανίζεται από κυβερνητικούς παράγοντες για την οικονομία στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με τις μεγάλες καθυστερήσεις στη καταβολή της χρηματοδότησης προς τα Νοσοκομεία (τον Ιούλιο είχαν δοθεί 400 εκατ. ευρώ από τα 670 που έπρεπε να καταβληθούν) αλλά και άλλους φορείς του Δημοσίου προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι τα πλεονάσματα είναι αιματηρά και προκύπτουν από περικοπές δαπανών και μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές των επιχορηγήσεων από το κράτος.

ΕΔΩ το έγγραφο της ΓΓΔΠ.
 Αναδημοσίευση από ergasianet

Δεν υπάρχουν σχόλια: