Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Στον… Καιάδα ο νόμος Κατρούγκαλου

      Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», το ΣτΕ πρόκειται να λάβει συγκεκριμένη θέση για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου για σειρά θεμάτων.

       Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με απόλυτη δημοκρατική ευθύνη που τιμά τους Έλληνες δικαστές, θα εξετάσει με ιδιαίτερη λεπτομέρεια τη συνταγματικότητα σε σειρά περικοπών που ταλαιπωρούν πάνω από 2.600.000 Έλληνες.

Τα θέματα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν τα εξής:

1. Την περικοπή του ΕΚΑΣ.

2. Τον φόρο υγείας 6% επι των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

3. Τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

4. Το πλαφόν των 1.300 ευρώ σε κύρια και επικουρική.

    Αν τελικώς οι πληροφορίες επαληθευθούν, τότε, κατά τον καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο, «έρχεται πλήρης κατεδάφιση του περιβόητου νόμου Κατρούγκαλου, αφού ήδη οι μειώσεις στους δικαστικούς εκρίθησαν εκτός Συντάγματος».

     Πλέον η ένταξη ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ και η εισφορά τους είναι, κατά το ΣτΕ, αντισυνταγματική! Ήδη από 6 Μαρτίου ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος είχε επισημάνει την εξέλιξη αυτή στο «Π».

      Ωστόσο συνταγματική κρίθηκε η ένταξη στον ΕΦΚΑ των δημοσίων υπαλλήλων και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

      Στο ΣτΕ είχαμε προσφυγή κατά του νόμου Κατρούγκαλου από τη ΓΣΕΒΕΕ και από άλλους φορείς με το επιχείρημα ότι «οι εισφορές διογκώνουν υπέρογκα τα εισοδήματα, αφού σωρευτικά έχουμε εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, καθώς και αναδρομικές κρατήσεις. Όλα αυτά οδηγούν σε πλήρη ισοπέδωση της οικονομικής δυνατότητας των επαγγελματιών».

       Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου επεσήμανε στο «Π» ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, ενώ οι κλάδοι πρόνοιας και επικουρικού θα επιβληθούν για πρώτη φορά από τον Μάρτιο και εφεξής, παράλληλα με τις δόσεις για τις αντίστοιχες εισφορές του 2016. Όλα αυτά δημιουργούν πολλά προβλήματα που δεν λύει ο ΕΦΚΑ».

Οι επαγγελματίες επιστήμονες τόνισαν στην αγωγή τους στο ΣτΕ τα εξής:

1. Καλούμαστε να πληρώσουμε το 38% του ετήσιου εισοδήματος σε ασφαλιστικές εισφορές.

2. Μας ζητούν αναδρομικά που μας εξοντώνουν.

3. Ζητούν χρήματα χωρίς παροχές.

4. Πληρώνουμε από 75% έως 110% του εισοδήματος.

5. Οι εισφορές αυτές είναι δήμευση περιουσίας.

Η καταγγελία των επιστημόνων μηχανικών και των δικηγόρων είναι σαφής.

Οι δικηγόροι έπιασαν τον ΕΦΚΑ να παρανομεί!

       Ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βερβεσός τόνιζε στο «Π» τον περασμένο μήνα ότι «ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 58 του Ν. 4472/2017 και την Υπουργική Απόφαση 25599/1453/2017 η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών το 2018 προσαυξάνεται με το 85% των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους, δηλαδή του 2017, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ υπέπεσαν σε διπλό ατόπημα, ενώ έθεσαν παρανόμως ως βάση υπολογισμού τις εισφορές που καταβλήθηκαν το έτος 2016. Ως βάση υπολογισμού έπρεπε να τεθούν οι καταβλητέες εισφορές το 2017. Τούτο δε, παρόλο που ο ΕΦΚΑ διαθέτει τα στοιχεία των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών 2017 (οι οποίες υπολογίζονται κατά τον νέο Ν. 4387/2016)».

       Μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ, τόνιζαν στο «Π» τις μη νόμιμες εισφορές του ΕΦΚΑ για τα έτη 2011 και 2012. Διπλωματούχοι μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ, κατέθεσαν ομαδικές προσφυγές προκειμένου να ακυρωθούν τα ειδοποιητήρια (αναδρομικής) πληρωμής (πρόσθετων) εισφορών ασφάλισης εξαμήνου 2012 του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Οι μηχανικοί ζητούν να παραπεμφθούν οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας με βάση τις διατάξεις του Ν. 3900 του 2010 για την πρότυπη δίκη, καθώς υφίσταται ουσιαστική αντισυνταγματικότητα της νομοθετικής ρύθμισης με βάση την οποία εκδόθηκαν οι προσβαλλόμενες πράξεις.

Το μπαράζ των αναδρομικών εισφορών:

·  Τρέχουσες εισφορές κλάδου υγείας και σύνταξης, 26,95%.

·  Τρέχουσες επικουρικού και εφάπαξ, 11%.

·  Αναδρομικές 2017 επικουρικού και εφάπαξ, 11%.

·  Αναδρομικές εισφορές για το Α΄ εξάμηνο του 2011.

·  Αναδρομικές εισφορές για το Β΄ εξάμηνο του 2011.

·  Αναδρομικές εισφορές για το Α΄ εξάμηνο του 2012.

      Η κυβέρνηση αντίθετα τονίζει ατύπως ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ο Ενιαίος Φορέας έχουν επιτύχει, με την αύξηση των εσόδων, τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ και τη βελτίωση των παροχών».

Όλα αυτά είναι ψέματα, τονίζει η αγορά. Ούτε ανταπόδοση υπάρχει. Ούτε αύξηση εσόδων. Ούτε αύξηση παροχών.

Αντίθετα, στα 1.009 ευρώ ο ΕΦΚΑ δίνει μόνο 42 ευρώ και αυτά μετά από 40 έτη!


του Γιώργου Αυτιά    Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: